Ενημέρωση

Κάννες 2012: Ενα Κάποιο Βλέμμα

of 10

Μέρος του επίσημου προγράμματος, το «Ενα Κάποιο Βλέμμα» συνεχίζει να αποτελεί ομόκεντρο κύκλο του Διαγωνιστικού τμήματος με ταινίες από νέους, αλλά και καταξιωμένους δημιουργούς.

Κάννες 2012: Ενα Κάποιο Βλέμμα
Σκηνή από το «A Perdre la Raison» του Χοακίμ Λαφός

Το φετινό πρόγραμμα του «Un Certain Regard» μοιάζει με μια μικρογραφία του Διαγωνιστικού τμήματος. Πρωτοεμφανιζόμενοι σκηνοθέτες (με εξέχουσα περίπτωση τον γιο του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Μπράντον), αλλά και πολλοί παλιοί διεκδικητές του Χρυσού Φοίνικα (Κατρίν Κορσινί, Πάμπλο Τραπέρο) φιγουράρουν ανάμεσα στα highlights του τμήματος που δεν είναι άλλα από το «Laurence Anyways» του Ξαβιέ Ντολάν, το «Βeast of the Southern Wild» που έρχεται στις Κάννες με το μεγάλο βραβείο του Σάντανς, το «Confession of a Child of the Century» με τον Πιτ Ντόχερτι και την Σαρλότ Γκενσμπούργκ και τις δύο περίπου βιογραφίες, το «11/25 The Day Mishima Chose His Own Fate» για τον Γούκιο Μίσιμα και το «Renoir» για τη σχέση του διάσημου ζωγράφου και του γιου του Ζαν Ρενουάρ. Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής του «Un Certain Regard» είναι ο Τιμ Ροθ.

1

Ταινία Εναρξης / Mystery του Λου Γε

H Λου Τζιέ δεν έχει ιδέα ότι ο σύζυγος της ζει μια διπλή ζωή μέχρι τη στιγμή που τον βλέπει να μπαίνει σε ένα ξενοδοχείο μαζί με μια νεαρή κοπέλα. Λίγες ώρες αργότερα η νεαρή αυτή γυναίκα θα βρεθεί νεκρή κάτω από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου με την αστυνομία να υποψιάζεται πως ο θάνατος της δεν ήταν απλώς ένα δυστύχημα... Μόνιμος κάτοικος Καννών, ο Κινέζος Λου Γε, μετά από τρεις εμφανίσεις στο Διαγωνιστικό τμήμα («Purple Butterfly» το 2003, «Summer Palace» το 2006 και «Spring Fever» το 2009 όπου κέρδισε και το βραβείο σεναρίου) «υποβιβάζεται» τώρα στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα», κερδίζοντας ωστόσο την τιμητική του να ανοίγει το πρόγραμμα.

2

Miss Lovely του Ασίμ Αχλουγάλια

Στην πρώτη ταινία μυθοπλασίας ο Ινδός - εκτός συστήματος Bollywood - σκηνοθέτης, φτάνει στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» των Καννών με την ιστορία δύο αδερφών που φτιάχνουν φτηνές ταινίες τρόμου στη δεκαετία του '80, στο περιθώριο της ινδικής βιομηχανίας κινηματογράφου.

3

La Playa DC του Χουάν Αντρές Αράνγκο

Πρωτοεμφανιζόμενος από την Κολομβία, ο Χουάν Αντρές Αράνγκο αφηγείται την ιστορία του Τόμας, ενός αφροκολομβιανού εφήβου που έχει εγκαταλείψει προ πολλού την πατρίδα του. Οταν όμως ο μικρότερος αδερφός του θα εξαφανιστεί, ο Τόμας θα αναγκαστεί να επιστρέψει και μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του Τσάκο θα περιπλανηθούν στους δρόμους μιας αφιλόξενης, ρατσιστικής και συνεχώς σε εμπόλεμη κατάσταση πόλης προκειμένου να τον βρουν.

4

Children of Sarajevo της Αϊντα Μπέτζικ

Νικήτρια της εβδομάδας κριτικής το 2008 με το «Snow» η σκηνοθέτης από το Σαράγεβο, επιστρέφει στις Κάννες με το την ιστορία δύο αδερφιών, της 23χρονης Ραχίμα που έχει ασπαστεί τον Ισλαμισμό και του 14χρονου Νεντίμ. Ορφανά λόγω του πολέμου στη Βοσνία, προσπαθούν να επιβιώσουν μέχρι τη στιγμή που η Ραχίμα θα αντιληφθεί πως ο αδερφός της ζει μια διπλή ζωή, μετά από τον τσακωμό του με το γιο ενός πλούσιου παράγοντα στο Σαράγεβο.

5

Three Worlds της Κατρίν Κορσινί

Ο Αλ είναι έτοιμος να παντρευτεί την κόρη του αφεντικού του. Ενα βράδυ, όμως, επιστρέφοντας από το πάρτι εργένηδων που του έχουν οργανώσει δύο παιδικοί του φίλοι θα γίνει υπεύθυνος για ένα δυστύχημα. Την επόμενη ημέρα, γεμάτος ενοχές, θα αρχίσει μια δική του έρευνα σχετικά με το θύμα του, μια μετανάστρια από τη Μολδαβία, χωρίς να ξέρει ότι μια νεαρή γυναίκα, η Ζουλιέτ, έχει παρακολουθήσει τη σκηνή του δυστυχήματος από το παράθυρο της. H Κατρίν Κορσινί επιστρέφει στις Κάννες μετά το «La Repetition» του 2001 που βρισκόταν στο Διαγωνιστικό τμήμα, με την πιο προσωπική της ταινία, ένα χιτσκοκικών προεκτάσεων θρίλερ για τρεις διαφορετικούς κόσμους που θα ενώσει η μοίρα!

6

Student του Νταρεζχάν Ομιρμπάγιεφ

Eπιστρέφοντας στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα», στο οποίο βραβεύθηκε το 1998 με το «Killer», ο Νταρεζχάν Ομιρμπάγιεφ από το Καζακστάν διασκευάζει το «Εγκλημα και Τιμωρία» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, με κεντρικό ήρωα έναν σπουδαστή της Φιλοσοφίας ο οποίος προκειμένου να βγάλει χρήματα θα αποφασίσει να ληστέψει ένα μαγαζί στη γειτονιά του. Οι ενοχές, όμως, θα τον πνίξουν και τελικά θα εμφανιστεί στην αστυνομία και θα παραδοθεί.

7

God's Horses του Ναμπίλ Αγιούτς

Εμπνευσμένο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2003 στην Καζαμπλάνκα, το φιλμ του Αγιούτς αφηγείται την ιστορία του 10χρονου Γιασίν, ο οποίος είναι 10 ετών και ζει μαζί με την οικογένεια του στις φτωχογειτονιές του Σιντί Μούμεν στην Καζαμπλάνκα. Η μητέρα του παλεύει για την επιβιώση της οικογένειας, ο πατέρας του πάσχει από κατάθλιψη, ένα από τα αδέρφια του είναι στο στρατό, το άλλο είναι σχεδόν αυτιστικό και το τρίτο, ο Χαμίντ στη φυλακή ως αρχηγός της τοπικής συμμορίας. Οταν ο Χαμίντ βγει από τη φυλακή ως Ισλαμιστής φονταμενταλιστής θα πείσει τον Γιασίν να τον ακολουθήσει στην προετοιμασία που τους επιβάλλει ο «νόμος» να γίνουν μάρτυρες του Αλάχ.

8

Le Grand Soir των Μπενουά Ντελεπίν και Γκουστάβ Κερβέρν

Εκτός Διαγωνιστικου το 2006 με το «Αvida» και υπεύθυνοι για το «Mammuth» με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ που προβλήθηκε εντός Διαγωνιστικό το 2011 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ο Μπενουά Ντελεπίν και ο Γκουστάβ Κερβέρν επιστρέφουν στις Κάννες με το «Le Grand Soir», την ιστορία δύο εντελώς διαφορετικών αδερφών, ενός φιλήσυχου πωλητή και του αυτοαποκαλούμενου ως του γηραιότερου πανκ της Ευρώπης!

9

Laurence Anyways του Ξαβιέ Ντολάν

Mπορεί να μην κατάφερε να μπει τελικά στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, αλλά αυτό δεν μειώνει ούτε στο ελάχιστο τις προσδοκίες για μια από τις ταινίες - γεγονότα του Φεστιβάλ των Καννών. Για δεύτερη φορά στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα», μετά τις «Φανταστικές Αγάπες» του 2011, ο Ντολάν κάνει τον Μελβίλ Πουπό γυναίκα στην ταινία που όλοι περιμένουν για να αποθεώσουν ή να καταβαραθρώσουν το παιδί - θαύμα (μόλις 23 χρόνων) από τον Καναδά. (Διαβάστε περισσότερα για το «Laurence Anyways» εδώ)

10

La Pirogue του Μουσά Τουρέ

Ο Μπάγιε Λάγιε είναι ο ιδιοκτήτης μιας πιρόγας και όπως οι περισσότεροι Σενεγαλέζοι συμπολίτες του ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή γι' αυτόν και την οικογένεια του. Οταν του δίνεται η ευκαιρία να οδηγήσει μια πιρόγα στην Ευρώπη μέσω των Κανάριων Νήσων με 30 επιβάτες διαφορετικών εθνικοτήτων, δέχεται γνωρίζοντας ωστόσο τους κινδύνους που κρύβει ένα τέτοιο ταξίδι.

11

Gimme the Loot του Ανταμ Λεόν

O πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Ανταμ Λεόν από την Αμερική, φτάνει στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» μετά το μεγάλο βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ SXSW με την ιστορία δύο εφήβων από το Μπρονξ, οι οποίοι για εκδίκηση επειδή μια συμμορία κατέστρεψε ένα από τα ωραίότερα γκράφιτι τους, θα επιχειρήσουν να «ζωγραφίσουν» πάνω σε ένα θρυλικό μνημείο της Νέας Υόρκης. Το μόνο που χρειάζονται είναι 500 δολάρια και λίγη τύχη...

12

Elefante Blanco του Πάμπλο Τραπέρο

O Τζούλιαν και ο Νίκολας είναι δύο ιερείς που βοηθούν τον τοπικό πληθυσμό της «Villa Margin» μιας φτωχής συνοικίας στα περίχωρα του Μπουένος Αϊρες. Ο Τζούλιαν χρησιμοποιεί τις πολιτικές του διασυνδέσεις για να πετύχει την κατασκευή ενός νοσοκομείου, ενώ ο Νίκολας χάνει την πίστη του μπροστά στη διαφθορά και τα πολιτικά παιχνίδια που οδηγούν στο θάνατο αθώων ανθρώπων και στην άθλιες συνθήκες ζωής στις οποίες αναγκάζονται να επιβιώσουν μαζί με τα «παιδιά ενός κατώτερου θεού». Επιστροφή στις Κάννες για τον Αργεντίνο σκηνοθέτη που φέτος συμμετέχει στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» και με το σπονδυλωτό «7 Μέρες στην Αβάνα», ενώ έχει βρεθεί στο συγκεκριμένο τμήμα μια φορά το 2002 με το «El Bonarense» και μία το 2010 με το «Carancho». Ενδιάμεσα είχε συμμετάσχει στο επίσημο Διαγωνιστικό τμήμα με το «Leonera» του 2008. (Διαβάστε περισσότερα για το «Elefante Blanco» εδώ)

13

Despues de Lucia του Μισέλ Φράνκο

Η Αλεξάνδρα και ο πατέρας της έχουν μόλις μετακομίσει στην πόλη. Αυτή πηγαίνει στο καινούριο της σχολείο, αυτό στην καινούρια του δουλειά. Η νέα αρχή που κάνουν στη ζωή τους, όμως, θα βρεθεί γρήγορα αντιμέτωπη με όλα όσα αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους... Δεύτερη συμμετοχή του Μεξικανού σκηνοθέτη στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» μετά το «Humanonon» του 1983.

14

Confession of a Child of the Century της Σιλβί Βερέντ

Βασισμένο στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Αλφρέντ ντε Μουσέτ, το φιλμ της Βερχέιντ αφηγείται τον έρωτα του συγγραφέα με τον Τζορτζ Σαντ (ψευδώνυμο της βαρώνης Αμαντίν Αουρόρε Λουσίλ Ντουπάν), Στον κεντρικό ρόλο του Οκτάβιου ο Πιτ Ντόχερτι (των Libertines) και στο ρόλο της Μπριζίτ, μιας χήρας - ερωτικό αντικείμενο του Οκτάβιου η Σαρλότ Γκενσμπούργκ, αυτή είναι η ροκ ν' ρολ ταινία του προγράμματος (και σχεδόν όλων των Καννών). Σκηνοθετημένη από την Βερέντ που είχε υπογράψει πριν τρία χρόνια το υπέροχο «Με Λένε Στέλλα»...

15

11/25 The Day Mishima Chose His Own Fate του Κότζι Γουακαμάτσου

Η τελευταία μέρα στη ζωή του συγγραφέα και ακτιβιστή Γούκιο Μίσιμα, από την διαμαρτυρία του στο Υπουργείο Αμύνης μέχρι το χαρακίρι και τον αποκεφαλισμό του στις 25 Νοεμβρίου του 1970. Από τον βετεράνο Ιάπωνα σκηνοθέτη του «Caterpilllar» στην ήδη πιο πολυσυζητημένη βιογραφία του φετινού Φεστιβάλ!

16

Beasts of the Southern Wild του Μπεν Ζάιτλιν

Η ταινία - σταρ του τμήματος έρχεται με το βραβείο του Σάντανς για να αφήσει τον απόηχο της και στην Ευρώπη. Τοποθετημένη σε ένα τοπίο ανάμεσα στην πραγματικότητα της πλημμυρισμένης Νέας Ορλεάνης κι ένα κόσμο σχεδόν μυθολογικό, με μια ιστορία, λογική και κανόνες ξεκάθαρα δικούς της, η ταινία του Μπέν Ζάιτλιν, μας εισάγει στο μικρόκοσμο του Μπάθταμπ, ενός νησιού στην ακτή της Λουιζιάνα, πέρα από τα γιγαντιαία φράγματα που κρατούν τος κατοίκους της ξηράς στεγνούς. Εναν κόσμο όπου τα μωρά δεν έχουν καρότσια, οι αργίες δεν έρχονται μια φορά το χρόνο και οι κάτοικοι του, ζουν μακριά από τον πολιτισμό, έχοντας μια πρωτόγονη, σχεδόν διονυσιακή επαφή με την φύση. (Διαβάστε περισσότερα για το «Beasts of the Southern Wild» εδώ)

17

Antiviral του Μπράντον Κρόνενμπεργκ

Ο υιός Κρόνενμπεργκ φτάνει στις Κάννες την ίδια χρονιά που ο πατέρας του βρίσκεται στο Διαγωνιστικό τμήμα με το «Cosmopolis», κάνοντας το Φεστιβάλ οικογενειακή υπόθεση! Στο «Antiviral» ήρωας είναι ο Σιντ Μαρτς, ένας νοσοκόμος ο οποίος εμπορεύεται ενέσεις που περιέχουν ιούς από διάσημους celebrities σε αληθινά παθιασμένους φαν. O Σιντ προμηθεύει επίσης με δείγματα ιών ομάδες που διασπείρουν«πειρατικούς» ιούς διάσημων, βγάζοντας τους από το νοσοκομείο μολύνοντας τον ίδιο του τον εαυτό. Οταν όμως θα κολλήσει τον ιό που σκότωσε μια αληθινά διάσημη celebrity, θα γίνει ο ίδιος στόχος θαυμαστών της αλλά και συλλεκτών που θέλουν να αποκτήσουν τον ιό του. Και την ίδια στιγμή, θα πρέπει να βρει τη θεραπεία, αν δεν θέλει και ο ίδιος να πέσει θύμα της ασθένειας που σκότωσε μια σταρ, αλλά που δεν κάνει στ αλήθεια καμιά διάκριση στα θυματά του. Μια τυπική ταινία....Κρόνενμπεργκ δηλαδή! (Διαβάστε περισσότερα για το «Antiviral» εδώ)

20

Α Perdre la Raison του Χοακίμ Λαφός

Η Μίριελ και ο Μουνίρ είναι τρελά ερωτευμένοι. Οταν θα αποφασίσουν να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά, η σχέση του Μουνίρ με τον άνθρωπο που τον μεγάλωσε, τον γιατρό Πίντζετ θα γίνει ακόμη πιο στενή, μέχρι τη στιγμή που τα πράγματα θα βρεθούν εκτός ελέγχου... Μια ανορθόδοξη ερωτική ιστορία από τον Βέλγο σκηνοθέτη της «Ιδιοκτησίας» του 2006 με την Ιζαμπέλ Ιπέρ.

21

Επτά Μέρες στην Αβάνα

Μπενίσιο Ντελ Τόρο, Γκασπάρ Νοέ, Ελία Σουλεϊμάν, Εμίρ Κουστουρίτσα, Λοράν Καντέ, Χούλιο Μέντεμ και Πάμπλο Τραπέρο αποτυπώνουν την Αβάνα του σήμερα, πάνω στην αλλαγή της Ιστορίας και της καθημερινότητας της. Σπονδυλωτό φιλμ που θα τραβήξει την προσοχή λόγω των ονομάτων του και ελπίζουμε λόγω των πετυχημένων μικρού μήκους ταινιών που το αποτελούν. (Διαβάστε περισσότερα για το «Επτά Μέρες στην Αβάνα» εδώ)

renoir

Ταινία Λήξης / Renoir του Ζιλ Μπουρντός

Βρισκόμαστε στο 1915 κάπου στην Κυανή Ακτή, εκεί όπου ο Πιερ - Ογκούστ Ρενουάρ θρηνεί για το θάνατο της γυναίκας του, βασανίζεται από τα γηρατειά και σοκάρεται από τα νέα πως ο γιος του, Ζαν, έχει τραυματιστεί στον πόλεμο. Ενα νεαρό μοντέλο, η Αντρέ, θα γίνει η τελευταία μούσα του και ένα φως στο σκοτάδι της ζωής του. Επιστρέφοντας από την ανάρρωση, ο Ζαν, θα ερωτευτεί την Αντρέ ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα το σινεμά... Η ιστορία των δύο Ρενουάρ από τον γάλλο μάστορα του θρίλερ, Ζιλ Μπουρντός, κλείνει το «Ενα Κάποιο Βλέμμα» με ένα φόρο τιμής στην Τέχνη της Γαλλίας.

Διαβάστε περισσότερα για το 65ο Φεστιβάλ Καννών στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται καθημερινά, μεταφέροντας όλα τα νέα από το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του πλανήτη

Tags: Cannes 2012