Φεστιβάλ / Βραβεία

«Antiviral» του Μπράντον Κρόνενμπεργκ: Η γρίπη ως έμπνευση

στα 10

Η πρώτη μεγάλου μήκους του γιου του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ θα ταξιδέψει ως το φεστιβάλ των Καννών, δίπλα σε αυτή του πατέρα του. Βλέπουμε τις πρώτες εικόνες και μαθαίνουμε πως ένα φιλμ μπορεί να προκύψει από ένα πολύ άσχημο κρυολόγημα...

«Antiviral» του Μπράντον Κρόνενμπεργκ: Η γρίπη ως έμπνευση

«Ημουν καθηλωμένος στο κρεβάτι περνώντας μια πολύ άσχημη γρίπη και σκεφτόμουν συνεχώς την φυσιολογία της αρρώστιας μου, το πως δηλαδή στην πραγματικότητα κάτι ξένο, έστω και τόσο μικροσκοπικό είχε εισβάλει στον οργανισμό μου, στα κύτταρά μου, στο ίδιο το σώμα μου. Η εμμονή μου με αυτή τη σκέψη έμοιαζε με μια καλή αφορμή για να μιλήσω για την εμμονή μας με τους διάσημους και την κουλτούρα των celebrities». λέει ο Mπράντον Κρόνενμπεργκ για την ιδέα που γέννησε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινίας του, το «Antiviral».

Στην ταινία του, ο Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς υποδύεται τον Σιντ Μαρτς, έναν νοσοκόμο ο οποίος εμπορεύεται ενέσεις που περιέχουν ιούς από διάσημους celebrities σε αληθινά παθιασμένους φαν. O Σιντ προμηθεύει επίσης με δείγματα ιών ομάδες που διασπείρουν«πειρατικούς» ιούς διάσημων, βγάζοντας τους από το νοσοκομείο μολύνοντας τον ίδιο του τον εαυτό. Οταν όμως θα κολλήσει τον ιό που σκότωσε μια αληθινά διάσημη celebrity, θα γίνει ο ίδιος στόχος θαυμαστών της αλλά και συλλεκτών που θέλουν να αποκτήσουν τον ιό του. Και την ίδια στιγμή, θα πρέπει να βρει τη θεραπεία, αν δεν θέλει και ο ίδιος να πέσει θύμα της ασθένειας που σκότωσε μια σταρ, αλλά που δεν κάνει στ αλήθεια καμιά διάκριση στα θυματά του.

Με μια ιδέα που θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από μια οποιαδήποτε παλιότερη ταινία του Κρόνενμπεργκ του γηραιότερου, ο Μπράντον μοιάζει στ΄ αλήθεια παιδί του μπαμπά του, αν και η παραγωγός του Νιβ Φίντσμαν δηλώνει πως παρά τις κάποιες κοινές θεματικές, υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία που διαχωρίζουν το σινεμά του Μπράντον από αυτό του πατέρα του:«Θα έλεγα πως προέρχονται από τον ίδιο σπόρο, αλλά από διαφορετικό δέντρο» λέει. «Ασφαλώς και υπάρχουν κοινά στοιχεία, το σκηνοθετικό του στιλ μοιάζει με αυτό του πατέρα του, αλλά αν δείτε την ταινία θα αντιληφθείτε ότι βάζει τη δική του σφραγίδα. Το “Antiviral” είναι σκηνοθετημένο από κάποιον που κατέχει στ΄αλήθεια την τέχνη του».

32 χρονών ο Μπράντον Κρόνενμπεργκ, κάνει με το φιλμ το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του μετά από μια κάμποσα μικρού μήκους που ξεκίνησε να γυρίζει από πολύ νεαρή ηλικία (ένα από αυτά μπορείτε να δείτε εδώ), το πρώτο από τα οποία, σαν προάγγελος του τι θα ακολουθήσει είχε κι ένα πλάνο από «ένα κομμένο δάχτυλο, κι ένα πτώμα σε έναν σκουπιδοτενεκέ».

Το σενάριο του «Antiviral» ξεκίνησε σαν σχεδίασμα στην σχολή κινηματογράφου και στη συνέχεια πήρε την μορφή της πρώτης του «επίσημης» μικρού μήκους «Broken Tulips» πριν τελικά μεταμορφωθεί στην πρώτη του μεγάλη ταινία.

Το φιλμ στο οποίο πρωταγωνιστούν επίσης η Σάρα Γκέιντον και ο Μάλκομ ΜακΝτάουελ, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο τμήμα «Un Certain Regard» του φεστιβάλ των Καννών και ο πατέρας του που θα είναι επίσης εκεί με το «Cosmopolis», μάλλον θα νιώθει περήφανος.

Διαβάστε περισσότερα για το 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών