Ενημέρωση

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος φτιάχνει ακόμη μια «αταξινόμητη» ταινία με την «Κόρη του Ρέμπραντ

στα 10

Ετοιμη για να συναντήσει το κοινό στις αίθουσες από τις 10 Δεκεμβρίου, η νέα ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι αφιερωμένη στους Αδελφούς Μαρξ, στον Τσέχοφ και τον Λουίς Μπουνιουέλ.

Flix Team
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος φτιάχνει ακόμη μια «αταξινόμητη» ταινία με την «Κόρη του Ρέμπραντ

«Είναι για μένα μια ταινία ορόσημο. Μια ταινία που οι εικόνες της γεννούν νοήματα. Δεν είναι τα νοήματα που γέννησαν τις εικόνες. Είναι μια ταινία αστεία και μαζί μελαγχολική. Αυτός ειναι ο λόγος που την αφιερώνω στους Marx Brothers αλλα και στον Luis Bunuel και στον Τσέχωφ. Αλλη μια ταινία μου αταξινόμητη.»

Φτάνοντας αισίως στην 17η ταινία της καριέρας του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μοιάζει αμετανόητα πιστός σε ένα σινεμά που δεν θέλει να πει τίποτα, αλλά είναι σίγουρο πως λέει πολλά. Ενα σινεμά εμπνευσμένο από την πραγματικότητα, αλλά και από τη φαντασία έτσι όπως μας την έμαθε πριν απ' όλα το ίδιο το σινεμά. Ενα σινεμά για όλα αυτά που αλλάζουν και που μας βρίσκουν συχνά απροετοίμαστους...

«Ενας κοσμος που αυτοκαταστρέφεται. Το τέλος μιας εποχής. Η μελαγχολία του τέλους μιας εποχής. Η αμηχανία μπροστά στο νέο που έρχεται. Ο φόβος του άγνωστου. Η κωμικότητα του πανικού», περιγράφει το σύμπαν της «Κόρης του Ρέμπραντ» ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνεχίζοντας να κάνει ταινίες, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, χωρίς να περιμένει κάτι.

Δείτε ακόμη: Το Flix κρατάει… ποτήρι, στα γυρίσματα της «Κόρης του Ρέμπραντ» του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δείτε το βίντεο

Η Κόρη του Ρέμπραντ

«Μια ταινία της απόλαυσης», περιγράφει την «Κόρη του Ρέμπραντ» ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Νομίζω ότι τα φεστιβάλ κινηματογράφου, κατέστρεψαν τον κινηματογράφο. Οι ταινίες γίνονται για να αρέσουν στους διευθυντές των φεστιβάλ. Εγώ θέλω να κάνω ταινίες που ν’ αρέσουν σε μένα».

«Η ταινία μ’ έναν τρόπο, μοιάζει με τους "Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας". Αν έκανα σήμερα τους "Τεμπέληδες" θα τους έκανα κάπως έτσι. Οι ταινίες μου είναι ακραίες. Δεν μου αρέσει η σιγουριά αυτού που έχω ήδη κατακτήσει. Καλύτερη μια μεγαλοπρεπής αποτυχία από μια μίζερη επιτυχία. Στις ταινίες μου μ’ αρέσει ν’ ανακατεύω ηθοποιούς ποιοτικούς (δεν μ’ αρέσει καθόλου αυτός ο όρος), με ηθοποιούς εμπορικούς (ούτε κι’ αυτός ο όρος μ’ αρέσει). Αν οι ίδιοι δεν δυσανασχετούν απ’ αυτή τη σύμπραξη, τι λόγος πέφτει στους κριτικούς και στους σινεφίλ. Γυρίζω συνεχώς ταινίες όπως οι ζωγράφοι ζωγραφίζουν κάθε μέρα, οι συγγραφείς γράφουν κάθε μέρα, όπως οι εργάτες πηγαίνουν στη δουλειά τους κάθε μέρα».

Δείτε ακόμη: Νίκος Παναγιωτόπουλος, εφ’όλης της ύλης: «Αυτοί που πλήττουν στις ταινίες, έχουν μια πληκτική ζωή!»

Η Κόρη του Ρέμπραντ

Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια μιας μεγαλοαστικής δεξίωσης, στους πολυτελείς εσωτερικούς χώρους και στους υπέροχους κήπους μιας εντυπωσιακής έπαυλης, όπου δίνει το παρόν η αφρόκρεμα της Αθηναϊκής κοινωνίας. Τα χιουμοριστικά στιγμιότυπα, διακοσμούν μια πλοκή σχεδόν αστυνομική αλλά εξ’ ίσου ξεκαρδιστική, αφού όλα γυρίζουν από την σοβαροφάνεια στη φάρσα, σε μια ταινία που σε τελευταία ανάλυση φωτογραφίζει παραμορφωτικά την ανεκδιήγητη πραγματικότητα που ζούμε, σε μια εποχή που τα όρια μεταξύ του πλαστού και του γνήσιου, είναι κάτι περισσότερο από δυσδιάκριτα.

Το σενάριο της ταινίας είναι γραμμένο από τον ίδιο τον Παναγιωτόπουλο, τον Ζάχο Παπαζαχαρίου και τον Μισέλ Φάις. Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Μπέζος, Χρήστος Λούλης, Λάκης Λαζόπουλος, Αλεξία Καλτσίκη, Δήμητρα Ματσούκα, Δούκισσα Νομικού, Δημήτρης Καταλειφός, Δημήτρης Πιατάς, Γιάννης Στάνκογλου, Φωτεινή Μπαξεβανη, Νίκος Χατζόπουλος. Νίκος Καρδώνης, Μάκης Παπαδημητρίου, Αλκης Παναγιωτίσης, Νικόλας Χανάκουλας, Γιώργος Χρυσοστόμου, Γιώργος Κοτανίδης, Χάρης Φραγκούλης, Γιάννης Παπαδόπουλος. Ευαγγελία Καρακατσάνη.

Διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας είναι ο Κωστής Γκίκας, το μοντάζ υπογράφει ο Νίκος Πάστρας, τον ήχο ο Ορέστης Καμπερίδης τα ντεκόρ ο Διονύσης Φωτόπουλος, τα κοστούμια η Μαριάννα Σπανουδάκη και την μουσική ο Σταμάτης Κραουνάκης. Η παραγωγή είναι του Κωνσταντίνου Αλατά για την Alatas Films και της Filmiki Productions.


H «Κόρη του Ρέμπραντ» του Νίκου Παναγιωτόπουλου βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 10 Δεκεμβρίου από τη Spentzos Films.

Διαβάστε και δείτε ακόμη:

Η Κόρη του Ρέμπραντ