Συνέντευξη

Ο Ιρανός Μοχάμαντ Γκανεφάρντ μιλάει στο Flix για όσα μπορεί να μας διδάξει ένα ντοκιμαντέρ

στα 10

Λίγο πριν έρθει στην Αθήνα για την πρεμιέρα του αφιερώματος «Ημέρες Ιρανικού Κινηματογράφου» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ο Μοχάμαντ Γκανεφάρντ μιλάει στο Flix για τις θρησκείες, το Ισλαμικό Κράτος, τη δύναμη μιας ταινίας να επηρεάζει τον κόσμο γυρω της.

Ο Ιρανός Μοχάμαντ Γκανεφάρντ μιλάει στο Flix για όσα μπορεί να μας διδάξει ένα ντοκιμαντέρ

Ο «Μυστικός Δείπνος», το τελευταίο ντοκιμαντέρ του Μοχάμαντ Γκανεφάρντ που θα ανοίξει σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα τις «Ημέρες Ιρανικού Κινηματογράφου» στην Αθήνα την 1η Φεβρουαρίου, μας μεταφέρει αρχαίο χριστιανικό χωριό Μααλούλα της Συρίας, όπου επι χρόνια συνυπάρχουν αρμονικά μουσουλμάνοι και χριστιανοί, μιλώντας τα αραμαϊκά, την γλώσσα που μιλούσε ο Ιησούς Χριστός. Κατά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στην Συρία το χωριό δέχτηκε βάναυση επίθεση από εξτρεμιστές μουσουλμάνους οι οποίοι έκαψαν τις εκκλησίες, λεηλάτησαν τα αρχαία αντικείμενα που βρίσκονταν στα μοναστήρια, βανδάλισαν τις χριστιανικές εικόνες και πήραν ομήρους μοναχές και παιδιά.

Ερευνητής των διαφορετικών θρησκειών που συνυπάρχουν αρμονικά ή γίνονται το κέντρο εχθροπραξιών σε μια από τις πιο ταραγμένες περιοχές του πλανήτη, ο Μοχάμαντ Γκανεφάρντ θα βρεθεί στην Αθήνα για να παρουσιάσει την ταινία του. Η επιλογή της ταινίας για το άνοιγμα του αφιερώματος που θα διεξαχθεί από την 1η μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου στην Ταινιοθήκη δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με τον Δρ. Αλί Μοχάμαντ Χελμί, μορφωτικό σύμβουλο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Ελλάδα, «στο Ιράν μας ενδιαφέρει πολύ η θρησκευτική συνύπαρξη, και είμαστε η μόνη από τις ισλαμικές χώρες που σε πείσμα του εξτρεμισμού δίνουμε έμφαση στον διαθρησκευτικό διάλογο».

Διαβάστε ακόμη: Ημέρες Ιρανικού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Μοχάμαντ Γκανεφάρτ

Πώς αποφασίσατε να κάνετε ένα ντοκιμαντέρ για τα θύματα του Χριστιανισμού στο πόλεμο στη Συρία;

Γενικά μου αρέσει να ερευνώ τις θρησκείες. Γι’ αυτό το λόγο παλιότερα είχα κάνει και ταινίες ντοκιμαντέρ για Χριστιανούς, Εβραίους και Ζωροάστρες και για τους ναούς τους στο Ιράν. Εχω φίλους Χριστιανούς και όταν άκουγα ότι ο ISIS (το Ισλαμικό κράτος) δημιουργεί προβλήματα και καταστρέφει τις εκκλησίες και τα ιστορικά μνημεία τους στενοχωριόμουν πάρα πολύ και ήθελα με κάποιο τρόπο να τους βοηθήσω και να παρουσιάσω έστω και ελάχιστα από τα προβλήματα και τις οδύνες τους. Ετσι λοιπόν συζήτησα το θέμα με έναν φίλο μου και μου είπε ότι υπάρχει ένα χωρίο το οποίο λέγεται Μααλούλα και είναι κέντρο δραστηριοτήτων των Χριστιανών. Πρόκειται για ένα ιστορικό χωριό με πολλά ιστορικά μνημεία που έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από τις επιδρομές του ISIS. Αυτά τα στοιχεία έκαναν την ψυχή και τις σκέψεις μου να ταξιδέψουν ως εκεί κι έπειτα έφτασα και ο ίδιος στο χωριό.

Πώς καταφέρατε να γυρίσετε γυρίσετε υλικό στις πραγματικές τοποθεσίες για τις οποίες μιλάτε;

Μετά από έρευνες γνώρισα δυο άτομα κάμεραμαν που ο ένας από αυτούς είχε ταξιδέψει εκεί. Αυτός είχε φίλους στην Συρία οι οποίοι ήξεραν την περιοχή. Αποφασίσαμε, χωρίς να το ανακοινώσουμε, να ταξιδέψουμε στην Δαμασκό και από εκεί με πολύ δυσκολία οι δυο καμεραμάν πήγαν στην Μααλούλα για μια ολόκληρα μέρα και κατέγραψαν με την κάμερα τους τα γεγονότα .

Τι μάθατε για την κατάσταση στη Συρία κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και των γυρισμάτων της ταινίας;

Οταν κάποιος αρχίζει να κινηματογραφεί μια ταινία, αρχίζει να μαθαίνει, να κατανοεί και να αισθάνεται ταυτόχρονα ότι μεγαλώνει. Σίγουρα, έμαθα πολλά κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ για τη Συρία και το λαό της. Αλλά αυτό που μπορώ να πω για την κατάσταση της Συρίας και του λαού της είναι ότι ο κόσμος εκεί, παρά όλα τα προβλήματα που υπήρχαν προηγουμένως και ίσως εξακολουθούν να υπάρχουν, είναι άνθρωποι που επιθυμούν να ζουν ειρηνικά και αυτό επιδιώκουν. Προτιμούν να υπάρχει ηρεμία με την παρούσα Συριακή κυβέρνηση που είναι διατεθειμένη να περιορίσει το Ισλαμικό Κράτος του ISIS.

Πώς υποδέχτηκαν την ταινία οι διαφορετικοί θεατές της στα ταξίδια της στον κόσμο;

Εδειξα την ταινία στην Εκκλησία των Ασσυρίων στην Τεχεράνη με την παρουσία του Πατριάρχη τους και άλλων ατόμων που τον συνόδευαν. Κάποιες κυρίες όταν είδαν στην ταινία να σπάνε το άγαλμα της Παναγίας λύγισαν και έβαλαν τα κλάματα. Ο ίδιος ο Ιερέας επίσης ταράχτηκε πολύ. Προσκαλέσαμε κι άλλους ανθρώπους, Ιρανούς και Ορθόδοξους Αρμένιους να έρθουν και να δουν την ταινία. Ενας από τους Ορθόδοξους Αρμένιους Ιερείς που γεννήθηκε στη Συρία εντυπωσάστηκε πολύ από την ταινία, με ευχαρίστησε θερμά και πλέον διατηρούμε μια πολύ φιλική σχέση.

Ποιος θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης του Ισλαμικού κράτους;

Η ISIS είναι το πιο επικίνδυνο φαινόμενο για τη Μέση Ανατολή και τον υπόλοιπο κόσμο, διότι τα εξετάζει όλα μόνο μέσα από μια οπτική γωνία και βλέπουν όλο τον κόσμο ως άπιστους εκτός από τους ίδιους. Παρά το ότι το κέντρα διακυβέρνησής τους στη Συρία και το Ιράκ έχουν καταρριφθεί, υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν οπουδήποτε αλλού. Κατά τη γνώμη μου, ένας τρόπος να ξεφύγουμε από αυτούς και να αντισταθούμε σε αυτή την συνθήκη είναι να επικεντρωνόμαστε στις μονοθεϊστικές θρησκείες και την διδασκαλία τους διότι αυτό είναι αυτή τη στιγμή η σωτηρία της ανθρωπότητας. Η ειρήνη, η φιλία και ο σεβασμός στην ανθρωπότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι το κέντρο της διδασκαλίας όλων των μονοθεϊστικών θρησκειών.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας, η πραγματική δύναμη ενός ντοκιμαντέρ;

Κατά τη γνώμη μου, η πραγματική δύναμη ενός ντοκιμαντέρ επηρεάζει το κοινό. Το γεγονός οτι ένας σκηνοθέτης μπορεί να δημιουργεί έναν κόσμο στην ταινία του και το ακροατήριο να διασκεδάζει και παράλληλα να προβληματίζεται αυτή είναι η δύναμη ενός ντοκιμαντέρ. Κάτι σαν την ίδια τη ζωή. Τέλος,θα ήθελα να ευχαριστησώ πολύ τον Δρ. Αλιμοχαμμάντε Χελμί, Μορωφτικό Ακόλουθο της Πρεσβειας της Ισλαμικής δημοκρατίας του Ιράν στην Ελλάδα, την Ταινιοθήκη της Ελλάδας και το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, και όλους τους αγαπημένους που συνέβαλαν στην πραγμματοποιηση του αφιερώματος στον Ιρανικό κινημματογράφο στην Αθήνα. Ελπίζω να μπορέσουμε να συνεργαστούμε με τους Ελληνικούς φορείς για την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα για τον πλούσιο και αρχαίο πολιτισμό της έτσι ώστε να προβληθεί στο Ιράν και να γνωρίσουν οι Ιρανοί περισσότερο αυτόν τον πλούσιο πολιτισμό της Ελλάδας.

Iranian Cinema poster 607

To αφιέρωμα «Ημέρες Ιρανικού Κινηματογράφου» διεξάγεται από την 1η μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας με ελεύθερη είσοδο. Ο «Μυστικός Δείπνος» θα προβληθεί στην τελετή έναρξης (μόνο με προσκλήσεις) την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου στις 20:00, παρουσία του Μοχάμαντ Γκανεφάρτ. Η ταινία θα επαναπροβληθεί για το κοινό την Παρασκευή 2/2, επίσης παρουσία του σκηνοθέτη.