Ενημέρωση

Mladého řeckého filmaři v Karlových Varech

στα 10

Οι ακατάληπτες λέξεις στον τίτλο του κειμένου, μεταφράζονται ως «νέοι Έλληνες σκηνοθέτες στο Κάρλοβι Βάρι» και φέτος, ήταν παντού στο φεστιβάλ. Από το αφιέρωμα στο ελληνικό σινεμά, ως το διαγωνιστικό τμήμα, αλλά και ως υπόσχεση για το μέλλον, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι κέρδισαν, δικαιωματικά, την προσοχή που τους αξίζει.

Mladého řeckého filmaři v Karlových Varech

Πως συνεχίζεις να κάνεις ταινίες σε μια χώρα που κινδυνεύει να χρεοκοπήσει; Να μια ερώτηση που κλήθηκαν να απαντήσουν οι Έλληνες σκηνοθέτες που βρίσκονται στο Κάρλοβι Βάρι, στη σημερινή κουβέντα που διοργάνωσε το φεστιβάλ.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι σκηνοθέτες Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, ο Αλέξης Αλεξίου, ο Σύλλας Τζουμέρκας και η παραγωγός Μαρία Δρανδάκη. Ολοι συμφώνησαν πως ποτέ δεν ήταν εύκολο να κάνεις σινεμά στη χώρα μας, και πως τώρα, σύμφωνα με τον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο «πλεόν χρειάζεται να αυτοσχεδιάσεις περισσότερο, να ζητήσεις την βοήθεια συναδέλφων σου να κάνεις τους φίλους σου επενδυτές μια και δεν μπορείς να βασιστείς σε χρήματα από το κράτος».

Δεν ήταν όλοι αισιόδοξοι για το μέλλον αλλά, ο Παπαδημητρόπουλος εξακολουθεί να βλέπει φως: «Το να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα απέκτησε πλέον αυθορμητισμό και διακατέχεται από μια αίσθηση αλληλεγγύης ανάμεσα στους δημιουργούς. Και συν τοις άλλοις, μια και δεν έχεις δουλειά ούτως ή άλλως, έχεις περισσότερο χρόνο να γράψεις σενάρια. Πρέπει να βλέπεις την θετική πλευρά σε κάθε κατάσταση, αλλιώς θα κάθεσαι απλά σπίτι σου μίζερος και χωρίς να κάνεις ταινίες».

Εν τούτοις τις τελευταίες μέρες στο Κάρλοβι Βάρι, η εικόνα που θα έπαιρνες για την κατάσταση του Ελληνικού σινεμά θα ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από απαισιόδοξη. Οι προβολές του «Attenberg», της «Ιστορίας 52», της «Στρέλλας», του «Κυνόδοντα», της «Ακαδημίας Πλάτωνος», της «Χώρας Προέλευσης» του «Wasted Youth», ήταν γεμάτες κόσμο και σε όσες οι σκηνοθέτες τους παρευρίσκονταν, η συζήτηση υπήρξε πάντα θερμή και ενδιαφέρουσα.

Αλλά το ενδιαφέρον για οτιδήποτε ελληνικό δεν σταμάτησε εκεί. Στην διάρκεια του φεστιβάλ ανακοινώθηκε η λίστα των δέκα ταινιών που θα διεκδικήσουν το βραβείο Lux του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, μέσα στις οποίες βρίσκεται και η ταινία της Αθηνάς Τσαγγάρη «Attenberg».

H προβολή της «Πρώτης Υλης» του Χρήστου Καρακέπελη στο διαγωνιστικό τμήμα των ντοκιμαντέρ, έγινε σε μια κατάμεστη αίθουσα, χειροκροτήθηκε θερμά και προβάλλει ήδη σαν ένα από τα φαβορί για τα βραβεία του τμήματος.

Κι ακόμη, στα Works in Progress, το τμήμα του φεστιβάλ όπου οι παραγωγοί παρουσιάζουν ταινίες που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, τόσο ο «Παράδεισος» του Παναγιώτη Φαφούτη, όσο και το «L» του Μπάμπη Μακρίδη εντυπωσίασαν, με το τελευταίο μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες να φλερτάρεται έντονα από μεγάλα διεθνή φεστιβάλ.

Ολα δεν είναι γκρίζα λοιπόν, τουλάχιστον όσο οι αντοχές σκηνοθετών και παραγωγών, μας επιτρέπουν να βλέπουμε τα πράγματα πιο αισιόδοξα, σε μια χώρα που δείχνει να έχει ξεχάσει τι ακριβώς σημαίνει η λέξη.

Ισώς επειδή έχει σταματήσει να βλέπει σινεμά...

Δείτε στο gallery στιγμιότυπα από την ελληνική παρουσία στο Κάρλοβι Βάρι: Οι Σύλλας Τζουμέρκας, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Μαρία Δρανδάκη και Αλέξης Αλεξίου στο Master Class για το νέο ελληνικό σινεμά. Ο Αλέξης Αλεξίου, η Αθηνά Τσαγγάρη, ο Χρήστος Καρακέπελης και η συν- σεναριογράφος του Αναστασία Σέγου, ο Σύλλας τζουμέρκας, ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος στις προβολές των ταινιών τους.