Η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου («Ξενία», «Η Επιφάνεια των Πραγμάτων», «Wasted Youth») είναι από τις ηθοποιούς που είτε πρωταγωνιστεί, είτε εμφανίζεται στην οθόνη (ή στη σκηνή) για λίγα μόνο λεπτά, σου δημιουργεί μία αναγκαιότητα να σταματήσεις και να ακούσεις την ιστορία της. Ισως είναι αυτό το έντονο ελαφίσιο βλέμμα - ζεστό, υγρό, ευάλωττο, δυνατό, εύθραυστο, καθηλωτικό- που κόβει δρόμο στις αισθήσεις κι ενστικτωδώς επικοινωνεί. Ισως είναι η εκφορά του λόγου, ή οι μελετημένες παύσεις της, ο τρόπος που δουλεύει το σώμα της, που στέκεται, που περπατά - ποιος ξέρει. Μπορεί και τίποτα από όλα αυτά.
Διαβάστε επίσης: την κριτική του Flix για το «Η Δουλειά της» του Νίκου Labôt
Πάνω από όλα είναι ότι μπροστά σου στέκεται μία ηθοποιός, μία ηρωίδα, ένας άνθρωπος που πιστεύεις. Αυτή η «αλήθεια» που χρησιμοποιούμε τόσο πολύ στις περιγραφές και στις κριτικές μας, αυτή η αχαρτογράφητη, ασαφής, απροσδιόριστη αναγνώριση, ταύτιση, μυστκή χειραψία μας με όσα φωτίζονται στην μεγάλη οθόνη.
Στη «Δουλειά της», το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Νίκου Labôt που μετά από μία πολυβραβευμένη πορεία στα διεθνή φεστιβάλ (Τορόντο, Βαρσοβία, Θεσσαλονίκη) κυκλοφορεί από σήμερα στις αίθουσες, η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου μάς συστήνει την Παναγιώτα - μία 40χρονη σύζυγο και μητέρα, μία απλή νοικοκυρά, που πιάνει για πρώτη φορά δουλειά στη ζωή της. Κι αυτό το απλό δικαίωμα, σταδιακά, ξεκλειδώνει μία άλλου είδους επιβράβευση, αξίωση, απελευθέρωση.
Η κάμερά του Labôt δεν εστιάζει τόσο στην κρίση ή την ανεργία, όσο στις συνέπειές της στις ζωές των ανθρώπων, τη διάβρωση της υπόστασής τους. Ετσι, αντίθετα, η δουλειά, ως αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, ζωντανεύει στο (πολλές φορές βουβό) πρόσωπο της Παναγιώτας την ίδια την αξιοπρέπεια.
Η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου κέρδισε επάξια το Βραβείο Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το πώς εξαφανίστηκε μέσα στην Παναγιώτα και μάς θύμισε όλες τις Παναγιώτες που αναγνωρίζουμε γύρω μας (ή και κουβαλάμε).
Το Flix τη συνάντησε στην Ομόνοια και μιλήσαμε για την ταινία, την προετοιμασία της, τη συνεργασία της με τον Νίκο Labôt. Αλλά πάνω από όλα μιλήσαμε για τη δουλειά - πόσους ρόλους φορά καθημερινά, τι σημαίνει αυτό για εκείνη, τι θα πέταγε, τι θα κράταγε.
Πατήστε το play...
Διαβάστε περισσότερα:: «Η Δουλειά της» του Νίκου Labôt εξετάζει τη γυναικεία χειραφέτηση χωρίς hashtag
Tags: Νικος Labôt