Άποψη

Flix Top Ten - 2022: Το νούμερο 10

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2022. Σήμερα η ταινία που μας πήγε τη «βόλτα της ζωής μας».

Flix Top Ten - 2022: Το νούμερο 10

Top Gun: Μaverick του Τζόζεφ Κοζίνσκι

«Θυμήσου Maverick: ο στόχος του πρότζεκτ θέλει να σπάσεις το φράγμα του ήχου 10.0 φορές. Οχι, 10.1, ούτε 10.2. Απλώς, 10.0- ακούς; Ωχ, δεν μου αρέσει αυτό το ύφος σου…» Ο Maverick χαμογελά σαρδόνια. Στο μυαλό του «sky is the limit». Κι ο ουρανός δεν έχει ούτε στόχους, ούτε όρια.

Κάπως έτσι πρέπει να χαμογέλασε κι ο Τομ Κρουζ, όταν 36 χρόνια μετά την τεράστια εμπορική επιτυχία του «Top Gun» (που εκτός από κινηματογραφικό blockbuster, ενίσχυσε την αμερικανική αεροπορία με 500% περισσότερες αιτήσεις από φιλόδοξους νέους πιλότους) το «Top Gun: Maverick» εγκρίθηκε από το στούντιο. Στόχος ήταν να κατασκευάσει ένα αξιοπρεπές sequel που θα φέρει πίσω τα χρήματά του. Εκείνος όμως έβαλε την υπογραφή του στην παραγωγή σε κάτι που θα έφερνε ξανά τον κόσμο στις αίθουσες. Και το κυριότερο - θα τους έβγαζε από την αίθουσα με ένα τεράστιο χαμόγελο και βουρκωμένα μάτια. Τα κατάφερε και τα δύο...


Η ψηφοφορία των αναγνωστών: Εσύ ψήφισες για την καλύτερη ταινία του 2022;


Top Gun Maverick

Power Points

Ο Τομ Κρουζ. Ο Μάιλς Τέλερ. Η Τζένιφερ Κόνελι. Ο Βαλ Κίλμερ. Η «χειροποίητη» κλασικότροπη υφή στη δράση. Η διάθεση αυτό το σίκουελ να είναι μια ταινία για κάθε γενιά, προηγούμενη, τωρινή και επόμενη. Το απενοχοποιημένο fun.

top gun

Θα μείνει κλασικό

Δεν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ένα sequel πετυχαινει μία ίση κόντρα με το αυθεντικό φιλμ - ειδικά αν η πρώτη ταινία έχει κατακτήσει πλέον το status του «all time classic» - και καταλήγει να κερδίζει στα σημεία. Ομως ο Τομ Κρουζ απαίτησε και απέκτησε την κινηματογραφική ομάδα που θα πιλοτάριζε με ευθύνη, συνέπεια και αυτοπεποίθηση το πρότζεκτ - ώστε όχι απλώς να το απογειώσει, αλλά να σπάσει τα όρια και των πιο τρελών προσδοκιών μας.

Η σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε

Σε ευθεία γραμμή με το παρελθόν (μας), ο Μάιλς Τέλερ τραγουδάει το «Great Balls of Fire» στο πιάνο. Ο Μάβερικ τον ακούει και θυμάται...

Γράψαμε στο Flix

Οχι, το «Top Gun: Maverick» δεν είναι απλώς το blockbuster του καλοκαιριού. Είναι η απόδειξη ότι και το blockbuster σινεμά μπορεί να είναι μεγάλο σινεμά. Αρκεί να μη βάλεις στόχο το 10 και να βολευτείς με το 8. Αλλά να δεις το κοντέρ να πηγαίνει στο 10.1, 10.2….

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix.

tom cruise

Και κάτι ακόμα

Για να ευχαριστήσει ο Τομ Κρουζ όλους όσους έκαναν το «Top Gun: Maverick» όχι μόνο μια παγκόσμια εμπορική επιτυχία (επιβεβαιώνοντας την επιλογή του να μην βγει η ταινία μέσα στην πανδημία) αλλά και ένα οσκαρικό φαβορί, αφού η ταινία φτάνει ως σίγουρος διεκδικητής για να βρεθεί σε πολλές τελικές λίστες υποψηφίων, ανάμεσα στις οποίες και αυτή της καλύτερης ταινίας της χρονιάς, έκανε αυτό που βλέπετε και παρακάτω. Κλασικός Κρουζ...