Άποψη

Flix Top Ten - 2017: Το νούμερο 5

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2017. Στο Νο 5, ένα φιλμ που ορίζει την έννοια της φράσης «κατάθεση ψυχής» και ζητά συγχώρεση για κάθε λάθος, ακόμα κι αν έμοιαζε για λίγο σωστό.

Flix Top Ten - 2017: Το νούμερο 5

Σιωπή του Μάρτιν Σκορσέζε

Ήρθε πέρσι πάνω στην αλλαγή του χρόνου και δεν ήταν απλώς «η νέα ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε». Ηταν, μάλλον, η ταινία που ο Σκορσέζε αναζητούσε να κάνει όλη του τη ζωή. Τι κι αν βασίζεται στο εμβληματικό για τη θρησκευτική φιλοσοφία και τη θεολογική αναζήτηση μυθιστόρημα του Σουσάκου Εντο: η «Σιωπή» αποτυπώνει, με τρόπο σαρωτικό, με πνευματικότητα και αισθητική μελέτη, την αναμέτρηση του ανθρώπου με τον θεό και με τις δικές του φιλοδοξίες και ενοχές, ό,τι ακριβώς, δηλαδή, συγκροτεί τη φιλμογραφία του Μάρτιν Σκορσέζε απ' όταν άρχισε να κάνει σινεμά. Στην ιστορία, ο Πορτογάλος ιεραπόστολος Σεμπαστιάου Ροντρίγκες, φτάνει στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα, με διπλή αποστολή: να δώσει φως στους υπό διωγμό Ιάπωνες Χριστιανούς, αλλά και να διερευνήσει τι απέγινε ο προκάτοχός του, ιεραπόστολος Φερέιρα, που μοιάζει ν' αποστάτησε αμφισβητώντας το Θείο. Γρήγορα κι ο ίδιος ο Ροντρίγκες θα βρεθεί μπροστά στο ύψιστο δίλημμα: συνεχίζεις να μιλάς στον Θεό, όταν η απάντησή του είναι η σιωπή;


Το κινηματογραφικό top-ten του Flix

Μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2017: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!


Silence 607

Power Points

Η οπτική ματιά, η μελέτη, κινηματογραφική και φιλοσοφική, ενός δημιουργού που παλεύει χρόνια με τη σκέψη του και παραδίδει, ώριμο και συμπυκνωμένο, το απόσταγμά της. Η συγκλονιστική φωτογραφία του Ροντρίγκο Πριέτο. Η επιλογή τριών ηθοποιών, του Λίαμ Νίσον, του Ανταμ Ντράιβερ, κυρίως του Αντριου Γκάρφιλντ, που αποδεικνύουν την πίστη τους στο όραμα του Σκορσέζε και υπερβαίνουν τους εαυτούς τους, όπως αρμόζει. Το επιμελημένο και υποβλητικό παιχνίδι του ήχου και της «σιωπής». Το ρηξικέλευθο, ιμπρεσιονιστικό σινεμά, ντυμένο με το μινιμαλισμό ενός χαϊκού. Η επιμονή στη φόρμα της ανόδου και της πτώσης ενός ήρωα, σε όποια εποχή και για όποιο λόγο. Η αμφισβήτηση των πάντων, εκτός από τη Φύση.

silence 607

Θα μείνει κλασικό:

Επειδή αποτελεί τη νομοτελειακή κατάληξη της πορείας του Μάρτιν Σκορσέζε, από τον «Τελευταίο Πειρασμό» στο «Kundun» και στο σήμερα. Επειδή τολμά, μέσα στον υλισμό, στο φόβο, στο εφήμερο της εποχής μας, να ανατρέχει σε αρχέγονους προβληματισμούς. Επειδή είναι πανέμορφο, σαρωτικό σινεμά ενός ανθρώπου που δεν σταματά ν' αμφιβάλλει για τα δικά του δεδομένα.

Silence 607

Η σκηνή που δε θα ξεχάσουμε:

«Υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από την κρίση της Εκκλησίας». Ο Μάρτιν Σκορσέζε εξυψώνει τον Ανθρωπο, την ώρα που εκείνος, με τη μορφή του βασανισμένου Ροντρίγκες, κάνει το ως τότε αδιανόητο, πατά το Ευαγγέλιο, την πίστη του, τα σύμβολα του Θεού. Τα σύμβολα, όχι τον Θεό, που ενσωματώνεται στον κάθε άνθρωπο και στα πάθη του. Δείτε ξανά παρακάτω:


Γράψαμε στο Flix

Σαν απόσταγμα μια κινηματογραφικής σοφίας που δεν ξεχώρισε ποτέ το rock ‘n’ roll από την κατάνυξη και αγγίζοντας (φευ) σημεία που θυμίζουν ανατριχιαστικά ένα κύκνειο άσμα, ο Μάρτιν Σκορσέζε σταμάταει τον ήχο και μαζί και το χρόνο, μαζί και τη διαρκή αγωνία του ανθρώπου να αφήνει πίσω του την Ιστορία. Και στέκεται εκεί, στην απεραντοσύνη του τοπίου της Ιαπωνίας του 17ου αιώνα, αναπνέοντας τους καπνούς από τα σπαρτά που καίγονται και τους ατμούς από τα καυτά ρυάκια, και μέσα από τα μάτια του ήρωά του αφήνει τον εαυτό του ελεύθερο να εκτεθεί στην απόλυτη βία, στην απόλυτη μοναξιά, στην πιο άγρια θυσία και να δοκιμαστεί από την αντανάκλαση αυτού που οι πιστοί θα ονόμαζαν... Θείο. Κάνοντας σινεμά ιμπρεσιονιστικό, συναρπαστικό, βασανιστικό, τόσο απλό αλλά ταυτόχρονα τόσο προκλητικό για τα μάτια, τη σκέψη και την καρδιά. Ναι, λυτρωτικό σχεδόν όσο μια προσευχή που απευθύνεται πριν απ' όλους στον εαυτό σου.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για τη «Σιωπή»

silence 607

Και κάτι ακόμη

Η «Σιωπή» του Μάρτιν Σκορσέζε χαιρετίστηκε από κάποιους, όχι πολλούς, ως αριστούργημα. Παραμελήθηκε τόσο από τις Χρυσές Σφαίρες, όσο και από τα Οσκαρ της χρονιάς. Αρκετοί κριτικοί στο εξωτερικό το θεώρησαν αποτυχημένο, ενώ στην Ελλάδα ορισμένοι αδαείς δημοσιογράφοι βιάστηκαν να το χαρακτηρίσουν ως «καταστροφή»! Διαβάστε συγκεκριμένα: Πίστευε και ερεύνα την.... «καταστροφή» του Μάρτιν Σκορσέζε! Για εμάς, ωστόσο - και πολλούς ακόμα θεατές - η «Σιωπή» θα είναι για πάντα η ταινία της δικής μας εποχής, στην οποία θα ανατρέχουμε όταν αναζητάμε την πρόκληση, το βάθος κι όχι τον καθησυχασμό.

Διαβάστε ακόμη:


Το κινηματογραφικό top-ten του Flix

Διαβάστε εδώ περισσότερα Best of 2017, με λίστες, ανασκοπήσεις, τα καλύτερα και τα χειρότερα της χρονιάς που τελειώνει σε λίγο

Silence Poster 607