Άποψη

Flix Top Ten - 2015: Το νούμερο 4

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2015. Σήμερα, το φιλμ που βρίσκεται στην 4η θέση...

Flix Team
Flix Top Ten - 2015: Το νούμερο 4

Dheepan του Ζακ Οντιάρ

Ο Ζακ Οντιάρ κέρδισε φέτος, με το «Dheepan: Ο Ανθρωπος Χωρίς Πατρίδα», τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών - και για κανένα δεν ήταν έκπληξη. Λίγοι σύγχρονοι σκηνοθέτες μπορούν να συνδυάσουν την κινηματογραφική λυρικότητα με τη σκληρότητα του ρεαλισμού, να περιγράψουν ένα μεγάλο δράμα με διακριτικότητα και λεπτότητα, να μιλήσουν ούτε καν για το σήμερα, αλλά για το κοντινό αύριο, με τρόπο καίριο, εύστοχο και δυνατό, χωρίς ίχνος ευκολίας. Ο Ζακ Οντιάρ μάς έκανε για άλλη μια φορά ν' αγαπήσουμε το σινεμά του και να βουρκώσουμε σιωπηλά με τους ήρωές του.

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα best of του 2015. Λίστες, στιγμές, αναμνήσεις, απροσδόκητα trivia, κι όλα όσα ήταν σινεμά (και τηλεόραση) τη χρονιά που τελειώνει...

Και μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2015: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!

dheepan 607

Power Points

Εκπληκτικές ερμηνείες από άγνωστους ηθοποιούς, παράταξη σκηνών που σιγά-σιγά ανεβάζουν την ένταση, μια απόγνωση που σιγοβράζει κι ενώ ξέρεις ότι θα εκραγεί, η έκρηξη αυτή είναι αλλιώτικη, αληθινή και πηγαία κι ένα διαφορετικό, με πολλούς συμβιβασμούς, χάπι εντι μιας νέας οικογένειας, από αυτές που συνθέτουν τον σημερινό κόσμο. Κι αυτά, με διαλείμματα κινηματογραφικής μαγείας.

dheepan 607

Θα μείνει κλασικό

Γιατί εκφράζει το προσφυγικό με τον πιο επίκαιρο και, μαζί, δαχρονικό, ανθρώπινο, χαμηλών τόνων και μεγάλης συναισθηματικής νοημοσύνης τρόπο. Μια σοφή ταινία για το σήμερα.

dheepan 607

Γράψαμε στο Flix

Ο Οντιάρ ξέρει να κάνει ένα σινεμά στιβαρό, μεστό στο μέτρο των ηρώων του μα κοιτάζοντας πάντα μια μεγαλύτερη εικόνα. Εδώ αφηγούμενος την διαπεραστική ιστορία τριών ανθρώπων που ζητούν απλά την ένταξη, μιλά για κάτι που αποτελεί πλέον μια απτή πραγματικότητα για ολόκληρη την Ευρώπη, για ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Το όνειρο χιλιάδων ανθρώπων για έναν «παράδεισο», ή έστω μια διαφυγή από την κόλαση και την διάψευση αυτής της ελπίδας. Γιατί ο παράδεισος υπάρχει μόνο στα όνειρά μας και οι σκοτεινές γωνιές της πιο επικίνδυνης ζούγκλας μοιάζουν να υπάρχουν παντού, κάτω από άλλες συνθήκες μα με τους ίδιους κανόνες. Τον νόμο του ισχυρού, της επιβίωσης, της ωμής κοινωνικής ή σωματικής βίας.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του «Dheepan»

Dheepan Shooting

H σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε

«Οι τρεις μας έχουμε ένα μυστικό...» Κάποιες φορές η οικογένεια είναι κυριολεκτικά ο μόνος τρόπος επιβίωσης.


Και κάτι ακόμη

«Το "Dheepan" δεν είναι μια πολιτική ταινία επειδή έχει ήρωες μετανάστες, ούτε επειδή διαδραματίζεται στα προάστια του Παρισιού, αλλά επειδή είναι μια ταινία με Ταμίλ που γυρίστηκε στη Γαλλία με γαλλικά λεφτά και στη γλώσσα τους.» Ο Ζακ Οντιάρ μίλησε στο Flix - διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξή του εδώ.


Διαβάστε ακόμη


Κάντε κλικ εδώ για όλα τα best of του 2015. Λίστες, στιγμές, αναμνήσεις, απροσδόκητα trivia, κι όλα όσα ήταν σινεμά (και τηλεόραση) τη χρονιά που τελειώνει...

Και μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2015: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!