Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Die Young» του Στρατή Χατζηελενούδα

στα 10

Εν αναμονή του 35ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Die Young» του Στρατή Χατζηελενούδα

Η ταινία

Αθήνα 2012, εργατικές πολυκατοικίες. Μια 17χρονη κοπέλα ονειρεύεται. Να μεγαλώσει το παιδί που περιμένει. Με αυτόν που αγαπά. Σε μια άλλη χώρα.

Μια ταινία για τα όνειρα. Γιατί αν πάψεις να ονειρεύεσαι, χάνεις τη ζωή μέσα από τα χέρια σου.

Ο σκηνοθέτης

Ο Στρατής Χατζηελενούδας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Εχει συνεργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη σε κινηματογράφο και τηλεόραση με σκηνοθέτες όπως οι Ρ. Εσκενάζυ, Β. Ντούρος, Γ. Νικολαίδης, Β. Ρασιδάκης, Ν. Κουτελιδάκης, Κ. Βούλγαρη. Εχει εργαστεί ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, αθλητικών εκπομπών, μουσικών βίντεο και διαφημιστικών σπότ. Στις προσωπικές του δουλειές περιλαμβάνονται αρκετές πειραματικές ταινίες μικρού μήκους. Εργα του έχουν διαγωνισθεί σε διεθνή φεστιβάλ και έχουν προβληθεί σε τηλεοπτικά δίκτυα του εξωτερικού. Αυτή είναι η πρώτη του ταινία μυθοπλασίας.

Τρεις ερωτήσεις για το «Die Young»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία;

Η αφορμή ήταν η ανάγκη κάθε κινηματογραφιστή να κάνει μια ταινία. Είχα ζητήσει πριν 4 χρόνια απο την φίλη/συνεργάτη/κινηματογραφίστρια Σύνη Παππά να μου γράψει ένα σενάριο μικρού μήκους, βάζοντας τους εξής περιορισμούς; να έχει το πολύ 3 βασικούς ηθοποιούς, λίγους βασικούς χώρους, να είναι το πολύ 13 σκηνές και να είναι δραματική. Η Σύνη Παππά εμπνεύστηκε την ιστορία από το πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας, που έλεγε με μεγάλη λεζάντα ότι 17χρονη έγκυος βρέθηκε πεταμένη στα σκουπίδια. Μετά από τρεις ημέρες μου έφερε το σενάριο του «Die Young».

Πώς θα περιγράφατε το φιλμ σε κάποιον που σας ρωτούσε «τι είναι η ταινία σου;»

Νομίζω οτι δεν θα είχα να πω και πολλά. Θα προτιμούσα να δει την ταινία. Θεωρώ ότι ένα κινηματογραφικό έργο πρέπει να μπορεί να σταθεί και να απαντηθεί από μόνο του. Για μένα είναι αποτυχία του δημιουργού να πρέπει να «εξηγήσει» και να «μεταφράσει» το έργο του.

Εκτός από την χρονική διάρκεια ενός φιλμ, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Η μικρού μήκους έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιεί περίτεχνα μεταφορές, συμβολισμούς και λογοτεχνικές κατασκευές για να πει μια ιστορία. Μια πολυτέλεια που δεν έχουν οι μεγάλου μήκους ταινίες.

info

Σκηνοθεσία: Στρατής Χατζηελενούδας / Σενάριο: Σύνη Παππά / Παραγωγή: Βαγγέλης Φακίνος, Στρατής Χατζηελενούδας, Γρηγόρης Καρύδης, ΕΚSO productions / Παίζουν: Ράνια Καπετανίδου, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Χάρης Φραγκούλης, Δήμητρα Κολοκυθά, Mohammed Irfan Arif, Zaki Abdul / Δ. Φωτογραφίας: Ιβάν Βουντίδης / Σκηνικά-Κοστούμια: Μυρτώ Καραπιπέρη / Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μύτα / Κομμώσεις: Μάνια Βισκαδουράκη / Μοντάζ: Τάσος Κωσταντόπουλος / Φροντιστήριο: Σταύρος Λιόκαλος