Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «A Doll’s Life» της Ναταλίας Ανδρεάδη

στα 10

Εν αναμονή του 35ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «A Doll’s Life» της Ναταλίας Ανδρεάδη

Η ταινία

Η οικογενειακή ζωή της 7χρονης Αμάντα είναι έντονα προβληματική. Οι φονικές προθέσεις και η βία εισχωρούν καθημερινά στη σκέψη της. Καθώς χρησιμοποιεί την αγαπημένη της κούκλα για ν’ ανταπεξέλθει, εκείνη είναι η μόνη που ξέρει πόσο βαθειά πηγαίνει το λαγούμι.

Η σκηνοθέτης

Η Ναταλία Ανδρεάδη σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, στη Σορβόννη και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Εχει δουλέψει στη διαφήμιση και σε μεγάλου μήκους ταινίες, για βραβευμένους παραγωγούς όπως τον Νταν Χάλστεντ («Virgin Suicides») και τον Στίβεν Γούλι («How to Lose Friends and Alienate People»). Η πρώτη μικρού μήκους ταινίας της, «Without», τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Μιλάνο το 2009. Το 2001, η Ναταλία επιλέχθηκε να συμμετάσχει με τη δική της ταινία στο ντοκιμαντέρ του Ρίντλεϊ Σκοτ, «Life in a Day». Το «A Doll’s Life» έχει συμμετάσχει στο Cannes Short Film Corner και στα Φεστιβάλ του Μόντρεαλ, του Μιλάνου, των Βερμούδων και του Νιούπορτ.

Τρεις ερωτήσεις για το «A Doll’s Life»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία σας;

Βρήκα το σενάριο του «A Doll’s Life» στο internet. Οι μικρού μήκους ταινίες για την παιδική κακοποίηση είναι αρκετά συνηθισμένες, αλλά συχνά οι ιστορίες περιορίζονται στα κλισέ, εκτυλίσσονται στις πολυκατοικίες της πρόνοιας, παρουσιάζουν τον κλασικό αλκοολικό πατέρα με το φανελάκι. Το «A Doll’s Life» του Μάικλ Κορνέτο ήταν διαφορετική περίπτωση. Μέσα σε λίγες μόνο σελίδες σε κάνει ν’ αμφισβητείς το ποιοι είναι πραγματικά οι ήρωες και δημιουργεί πολλά επίπεδα μέσα στους τοίχους αυτού του μεγαλοαστικού σπιτιού. Το σενάριο έμεινε στο μυαλό μου για μέρες αφότου το διάβασα κι έτσι ήξερα πως αυτή ήταν η ταινία που ήθελα να κάνω.

Πώς θα την περιγράφατε σε κάποιον που θα σας ρωτούσε τι είναι η ταινία σας;

Θα περιέγραφα την ταινία ως μια στοιχειωμένη, ανησυχητική κάθοδο στο προβληματικό σπίτι ενός μικρού κοριτσιού. Εχει γίνει με σκοπό να κάνει τον θεατή να νιώσει πολύ άβολα.

Εκτός από τη χρονική διάρκεια μιας ταινίας, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις μια μικρού μήκους ταινία και μαθαίνεις πολλά σ’ αυτήν τη διαδικασία. Υπάρχουν τόσες μικρού μήκους εκεί έξω και θέλεις να ξεχωρίσεις. Ωστόσο, συνήθως έχεις πολύ λίγα χρήματα και μέσα για να καταφέρεις κάτι πρωτότυπο και με ουσιαστικό περιεχόμενο. Αν τα καταφέρεις, η μικρού μήκους ταινία μπορεί να συντροφεύει το θεατή για χρόνια και να σε αντιπροσωπεύει απόλυτα ως σκηνοθέτη. Χάρη στο internet, μπορείς να προσεγγίσεις ένα πολύ μεγάλο κοινό που μπορεί να μην έχει το χρόνο να δει μια μεγάλου μήκους ταινία. Μ’ αυτόν τον τρόπο, η μικρού μήκους συχνά σου ανοίγει το δρόμο για άλλες ευκαιρίες.

info

Σκηνοθεσία: Ναταλία Ανδρεάδη / Σενάριο: Μάικλ Κορνέτο / Φωτογραφία: Ανταμ Εθερινγκτον / Μοντάζ: Ναταλία Ανδρεάδη / Μουσική: Ελι Σίλερν / Ηχος: Ρόναλντ Μπέιλι / Παραγωγή: Βικτόρια Γουντ / Πρωταγωνιστούν: Ρεμπέκα Κογκόντι, Βέριτι Μάρσαλ, Αλεξάντερ Γκάιλς / Διάρκεια: 6’19’’

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.

Δείτε παρακάτω την προηγούμενη μικρού μήκους της Ναταλίας Ανδρεάδη, «Without»

Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «A Doll’s Life» στο επίσημο website της ταινίας