Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2020: «Σεβαράμπες» τoυ Τζώρτζη Κόντου

στα 10

Εν αναμονή του 43ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2020: «Σεβαράμπες» τoυ Τζώρτζη Κόντου

Η ταινία

Στην πόλη Σεβαράμπες, ανθρωπόμορφοι εργάτες δουλεύουν υπό τον ζυγό των τεράστιων μηχανικών χεριών που χτίζουν μια δυστοπική πόλη. Κάθε καλλιτεχνική έκφραση απαγορεύεται επί απειλή αφανισμού. Ξυπνώντας στο διαμέρισμά του μετά από ένα έντονο όνειρο, ο Ερ προσπαθεί να αναπαράξει μια μελωδία και τότε τον συλλαμβάνει ένα μηχανικό χέρι που εντοπίζει τον ήχο της μουσικής. Αρνούμενος να αποδεχθεί τη μοίρα του καταφέρνει να αποδράσει ανακαλύπτοντας πως δεν είναι ο μόνος.

Ο σκηνοθέτης

Ο Τζώρτζης Κόντος είναι σκηνοθέτης και σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και τελείωσε το μεταπτυχιακό Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Cal Arts, στο Λος Αντζελες. Από το 2005 μέχρι το 2017 εργάστηκε στο Λος Αντζελες ως ελεύθερος κινηματογραφιστής και video artist και έχει διδάξει animation και production design. Εχει εκθέσει τη δουλειά του στο Λος Αντζελες (LAXART, Small Fires, Monte Vista), στη Νέα Υόρκη (Leslie Fritz gallery), στο Λονδίνο (Ζοο Art Fair, Event Gallery), στο Τορίνο (Artissima) και στη Θεσσαλονικη (Thessaloniki Biennale). Πρόσφατη δουλειά του είναι η μικρού μήκους ταινία animation «Σεβαράμπες» (παραγωγή ΕΡΤ και Marni Films). Αλλα πρόσφατα έργα του είναι το «MOTH» (Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης) και το «Decumanus» (16o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

σεβαράμπες 607

4 ερωτήσεις για τη «Σεβαράμπες»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία; Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Η «Σεβαράμπες» είναι ένα εξπρεσιονιστικό παραμύθι επιστημονικής φαντασίας που αναφέρεται σε μια δυστοπική μελλοντική πόλη. Η πόλη αυτή αναπτύσσεται σε ταχύτατους ρυθμούς από γιγάντια μηχανικά χέρια, σε βάρος του φυσικού κόσμου. Η τέχνες απαγορεύονται και οι άνθρωποι έχουν υποβιβαστεί σε εργάτες που χτίζουν παράλογα κτίρια. Η «Σεβαράμπες» είναι μια προβολή του κόσμου όπου ο πολιτισμός έχει αφανιστεί και η ιστορία έχει τελειώσει. Παρατηρώντας το ρυθμό με τον οποίο ο κόσμος αλλάζει στην καταστροφική αυτή κατεύθυνση, δημιούργησα τη «Σεβαράμπες» και τον πρωταγωνιστή της που αρνείται να αποδεχθεί αυτή την πραγματικότητα ως μονόδρομο. Συμβολικά, ήθελα κάποιος που εμπιστεύεται τις παλιές αξίες, την επαφή με τη φύση, τη δημιουργική έκφραση και την αρχέγονη ανάγκη για επικοινωνία να φέρει κάποια ανατροπή στο σύστημα. Οπως αποδεικνύεται και με την τρέχουσα πανδημία, ίσως έχουμε τώρα τη δυνατότητα να επιλέξουμε ποια συνέχεια θέλουμε.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Η απόφαση να κάνει κανείς σινεμά και ειδικά animation στην Ελλάδα του σήμερα είναι από μόνη της τολμηρή. Ανεξάρτητα, όμως, από τις προκλήσεις που αφορούν κυρίως τη χρηματοδότηση, υπάρχει πλέον στη χώρα ένα δυναμικό από έμπειρους αλλά και νέους ανθρώπους που εργάζονται σε όλο το φάσμα, από το δημιουργικό, την παραγωγή, τη διανομή και τα Φεστιβάλ, οι οποίοι έχουν τη γνώση, τη θέληση και την όρεξη να αναδείξουν το Ελληνικό Σινεμά. Οι παραγωγές animation είναι κατά κανόνα υψηλού κόστους. Στη δική μας περίπτωση λόγω του μικρού budget αναγκαστήκαμε να εφεύρουμε ένα ευέλικτο workflow, συνδυάζοντας παραδοσιακές τεχνικές (σχέδια στο χέρι) με σύγχρονα ψηφιακά μέσα ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Με τη σκληρή δουλειά και την ευέλικτη διαχείριση των δεξιοτήτων της ομάδας μας, αλλά και με την υποστήριξη των παραγωγών, είμαστε σήμερα σε θέση να αποδείξουμε ότι μπορούν να γίνουν ταινίες υψηλού επιπέδου στη χώρα και ελπίζουμε στο μέλλον σε περισσότερη υποστήριξη στους νέους δημιουργούς. Τότε, είμαστε βέβαιοι πως υπάρχει προοπτική να αναδειχθεί η δουλειά που γίνεται στη χώρα μας σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο.

σεβαράμπες 607

Η ταινία σας θα κάνει πρεμιέρα εν μέσω μιας πρωτόγνωρης συνθήκης για τον κόσμο του σινεμά αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την κατάσταση αυτή τη στιγμή αλλά και το μέλλον του σινεμά και πώς θα μπορούσε κανείς να διαβάσει την ταινία σας υπό το πρίσμα της υγειονομικής κρίσης;

Η πανδημία που βιώνει ο πλανήτης έχει δημιουργήσει μια νέα καθημερινότητα όπου οι κοινωνικές σχέσεις, η αλληλεπίδρασή μας με τους οικείους και η σχέση πολίτη - κράτους επαναπροσδιορίζονται. Με αυτή την έννοια, η Σεβαράμπες που είναι μία δυστοπική, φανταστική πόλη, ρίχνει λίγο φως στο μέλλον που απευχόμαστε να έρθει και πρέπει σήμερα να πράξουμε ώστε να το αποτρέψουμε. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας έγινε ολοφάνερο πόσο ανάγκη έχει ο άνθρωπος την τέχνη για να του κρατήσει συντροφιά στις στιγμές αυτές της απομόνωσης, ωστόσο, την ίδια στιγμή οι δημιουργοί αντιμετωπίζουν συνθήκες εξόντωσης. Η «Σεβαράμπες» είναι πολύ επίκαιρη ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, ο πρωταγωνιστής αρνείται να δεχθεί τον επερχόμενο θάνατό του και κόντρα σε κάθε πρόβλεψη καταφέρνει να βρει διέξοδο. Η «Σεβαράμπες» απευθύνει το μήνυμά της τόσο στους δημιουργούς όσο και στο κοινό και το μήνυμα είναι σαφές, με δημιουργικότητα, αλληλεγγύη και σεβασμό στη διαφορετικότητα είμαστε ικανοί να βγούμε και από αυτή τη σκοτεινή εποχή.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι περιμένετε από τη νέα διεύθυνσή του και τι έχετε να προτείνετε για τη βελτίωσή του;

Η Δράμα είναι ένας θεσμός πολλών χρόνων και χαίρομαι ιδιαίτερα που φέτος κατάφερα με το έργο μου να είμαι μέρος του. Το Φεστιβάλ έχει στηρίξει με τον τρόπο του πολλούς νέους δημιουργούς και ελπίζω να συνεχίσει να το κάνει όπως θεωρεί αυτό πιο σωστό.

Σεβαράμπες | Η αρχική ιδέα για τη «Σεβαράμπες» είναι του Τζώρτζη Κόντου, σκηνοθέτη και σεναριογράφου της ταινίας. Συνολικά η ταινία δημιουργήθηκε από μία μικρή ομάδα συντελεστών. Ο Τζώρτζης Κόντος, εκτός από το σενάριο και τη σκηνοθεσία, έχει δουλέψει για το pre και post production, background design και το animation, σε συνεργασία με τον animator Μπλέικ Γιανγκ που έβαλε σε κίνηση τους χαρακτήρες, δίνοντάς τους ζωή. Το design των χαρακτήρων έγινε εξ’ ολοκλήρου από τον καλλιτέχνη Τεό Μιχαήλ, ο οποίος έχει συμβάλει σε όλο το δημιουργικό της ταινίας με την τεχνική του και τις καλλιτεχνικές του ιδέες. Τέλος, το σύνολο του sound design, τη σύνθεση ήχου και το soundtrack υπογράφει ο Κωστής Κόντος, κάνοντας τη «Σεβαράμπες» μια ξεχωριστή οπτικοακουστική εμπειρία.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ και την αφίσα της «Σεβαράμπες», αλλά και δυο παλιότερες δουλειές του, τις ταινίες «Dividing the Island» και «Hullabaloo». Μάθετε περισσότερα για τον Τζώρτζη Κόντο στο επίσημο website του.


σεβαράμπες 607

Dividing the Island from George Kontos on Vimeo.


HULLABALOO from George Kontos on Vimeo.


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.