Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «The Story of Edward Healing» του Μάνου Γερογιάννη

στα 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «The Story of Edward Healing» του Μάνου Γερογιάννη

Η ταινία

O Εντουαρντ είναι ένας καλλιτέχνης που πάσχει από τα αρχικά στάδια του Alzheimer. Χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητα του, προσπαθεί να υπερβεί τα συμπτώματα της ασθένειας και να συνεχίσει να ζει φυσιολογικά.

The Story of Edward Healing 607

O σκηνοθέτης

Ο Μάνος Γερογιάννης γεννήθηκε το 1986 και μεγάλωσε στην Κρήτη. Από την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Γραφιστική και μέχρι σήμερα, δουλεύει ως σκηνοθέτης και animator για διαφημιστικά σε Ελλάδα και Αγγλία. Το 2013 μετακομίζει στο Λονδίνο όπου και ολοκλήρωνει ένα μεταπτυχιακό πάνω στη σκηνοθεσία και το 2015 ιδρύει μαζί με τον Γιάννη Ζουμάκη την Οdd Bleat Animation Studio.

The Story of Edward Healing 607

5+1 ερωτήσεις για το «The Story of Edward Healing»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Τελειώνοντας ένα μεταπτυχιακό στη σκηνοθεσία, μου δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργήσω αυτή την ταινία. Με προβλλημάτιζε πάντα η συνεχής φθορά του μυαλού αλλά και το κατά πόσο η δημιουργικότητα είναι μόνο εγκεφαλική λειτουργία. Τι σημαίνει για την έμπνευση ενός καλλιτέχνη το οτι αρχίζει να ξεχνάει;

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Το «The Story of Edward Healing», είναι ουσιαστικά μια μικρή ιστορία για τη σχέση της μνήμης με την ευτυχία.

The Story of Edward Healing 607

Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία του γυρίσματος της ταινίας; Πόσο διαφορετικό ήταν ότι η παραγωγή έγινε στην Αγγλία;

Η παραγωγή έγινε εξ´ολοκλήρου στην Αγγλία με ένα πολυπολιτισμικό συνεργείο το οποίο ήταν πολύ έντονο σαν εμπειρία. Στην Αγγλία επικρατεί ένας πυρετός γύρω από τις ταινίες μικρού μήκους, υπάρχει υποστήριξη από διάφορους φορείς, πολύς κόσμος για να συνεργαστείς και γενικότερα μεγάλη οργάνωση γύρω από το θέμα παραγωγης ταινιών. Παράλληλα όμως βρίσκεσαι αντιμέτωπος με γραφειοκρατία, υψηλά κόστη και παράλογα, κάποιες φορές, έξοδα.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Φέτος είναι η πρωτη χρονιά που συμμετέχω στο φεστιβάλ της Δράμας. Από όσο το έχω όμως παρακολουθήσει, θεωρώ οτι είναι ένας σημαντικός θεσμός που συνεχώς εξελίσσεται. Ενα σωστά οργανωμένο και ποιοτικό φεστιβάλ, συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση της κουλτούρας γύρω από το σινεμά και ειδικά για μια χώρα σχετικά μικρή όπως η Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό ένα φεστιβάλ όπως αυτό της Δράμας, έχει μεγάλη ευθύνη απέναντι στο ελληνικό σινεμά.

info

Σκηνοθεσία Μάνος Γερογιάννης / Παραγωγή Ελιοτ Ρούμπι / Διεύθυνση Φωτογραφίας Μπεατρίζ Σαστρέ / Animation Γιάννης Ζουμάκης / Διεύθυνση Παραγωγής Γουίλ Πρέστον Τζορτζ / Μοντάζ-Επιμέλεια Σεναρίου Καμίλα Ζίμκιεβιτζ / Ηχος Ρόρι Ρέα / Πρώτος Βοηθός Σκηνοθέτης Φακούντο Τούρντο / Πρώτος Βοηθός Κάμερας Ριτς Σάβατζ / Δεύτερος Βοηθός Κάμερας Τζομ Τζόζεφ / Gaffer Σασα Γκλάστρα Βαν Λουν / Spark Κορ Γουέι Σεν / Key Grip Τζέισον Ασέρο / Grip Ρέι Κουκ / Καλλιτεχνική Διεύθυνση Τζιούλια Σερβιντάτι / Φωτογράφος Πλατώ Ντανιέλε Ντε Σίλβιο / Μακιγιάζ-Κομμώσεις Σάμι Τζο Ρόμπερτσον / Runner Τζέιμς Λέι / Runner Ντέιζι Αμποτ / Framed Illustrations Τζορτζ Ξανθός (aka Weirdink) / Συνθέτης Φρέντρικ Χάθεν / Colorist Τζόζεφ Μπίκνελ / Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Γκρέιμ, Λυδία Σπυράτου, Ντάνιελ Πόμερανς, Μόλι Χολγκέιτ, Γκάμπριελ Φριτζ

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

Δείτε εδώ το «Jachalay» (2015) των Μάνου Γερογιάννη και Γιάννη Ζουμάκη: