Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Pet» του Χρήστου Μωραΐτη

στα 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Pet» του Χρήστου Μωραΐτη

Η ταινία

Ο Δημήτρης, ένα δεκάχρονο αγόρι, είναι το μοναχοπαίδι μιας πλούσιας οικογένειας. Το μόνο άτομο που τον φρόντιζε, η γιαγιά του, έχει μόλις πεθάνει. Μοναδική πλέον συντροφιά του Δημήτρη είναι το κατοικίδιό του (ένα ινδικό χοιρίδιο). Οταν οι γονείς του παίρνουν μια σκληρή απόφαση για εκείνον, ο Δημήτρης θα αποχωριστεί για πάντα την αθωότητά του προκειμένου να επιβιώσει σε ένα σκληρό μέλλον που έρχεται.

O σκηνοθέτης

Ο Χρήστος Μωραΐτης (κατά κόσμον Χρήστος Λιάκουρης) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Λυκούργου Σταυράκου και "Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες" στο ΕΜΠ. Από το 2008 εργάζεται στον κινηματογράφο, στη διαφήμιση και στο θέατρο.

Pet director 607

Φιλμογραφία:

2016 “Grand Tourismo” (Pre production)
2015 “Pet” (Short, Director)

Pet 607 1

5+1 ερωτήσεις για τo «Pet»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Είναι ξεκάθαρο πως η βία που υφιστάμεθα σε κοινωνικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια ήταν η υφέρπουσα ώθηση για τη δημιουργία του «Pet». Χωρίς, παρ' όλα αυτά, να είναι μια ταινία που εστιάζει στην επικαιρότητα. Δεσμεύτηκα με την ιστορία αυτή, γιατί με απασχολεί πολύ έντονα το πώς ένα παιδί μπορεί να παραμορφωθεί ψυχικά λόγω της αντιμετώπισης των γονιών του. Οπως, επίσης, γιατί τρομάζω με τις συνέπειες του υλισμού. Αυτής της «κούρσας» επίδειξης πλούτου και δύναμης που για χάρη της χάνουμε τους εαυτούς μας, αλλά και τα παιδιά μας. Χάνουμε το παρόν... αλλά και το μέλλον.

Pet 607 2

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Θα ήθελα να μου πει το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό, χωρίς κανένα απολύτως φιλτράρισμα ή ταμπού. Oσο μελό, ακραίο ή κατακριτέο και αν είναι. Ειλικρινά, θα με τιμούσε αν κάποιος το έκανε αυτό.

Pet 607 3

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Οι δυσκολίες είναι γνωστές σχετικά με το να κάνεις κινηματογράφο στην Ελλάδα και πολλά πράγματα δεν είναι στο χέρι μας. Εγώ, όμως, θα ήθελα να σταθώ σε αυτά που είναι στο χέρι μας. Η ανάπτυξη του διαδικτύου (παγκοσμιοποίηση της γνώσης) και το χαμηλότερο κόστος παραγωγής σήμερα θεωρώ πως μας επιτρέπουν να είμαστε πιο εύκολα δημιουργικοί. Αν προσθέσει κανείς και την αλληλεγγύη που αναπτύσσεται ανάμεσα στους σημερινούς κινηματογραφιστές, θεωρώ πως έχουμε μια καλή βάση για να επιχειρούμε πράγματα. Προσωπικά, από την υλοποίηση του «Pet» αισθάνομαι πως έγινα «πλουσιότερος» σε όλα τα επίπεδα και πιο ολοκληρωμένος ως άνθρωπος. Αλλά αν έπρεπε να κρατήσω ένα πράγμα από αυτό το «ταξίδι», θα ήταν το «Μαζί». Το φιλμ αυτό είναι προϊόν κυρίως της διανθρώπινης σύμπραξης. Και είμαι πολύ ευτυχής για αυτό.

Pet 607 4

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το Φεστιβάλ Δράμας δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους που ασχολούνται με τον κινηματογράφο να δείξουν τη δουλειά τους και το τι έχουν να πουν. Αυτό από μόνο του είναι πολύ σημαντικό και βοηθητικό για όσους θέλουν να αποτελέσουν μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας. Είναι προφανές πως το Φεστιβάλ Δράμας είναι βασικός τροφοδότης του ελληνικού κινηματογράφου.

Poster Pet 607

info

Σκηνοθεσία: Χρήστος Μωραΐτης
Σενάριο: Χρήστος Μωραΐτης
Διάλογοι: Κατερίνα Φιλιώτου
Παραγωγή: Χρήστος Λιάκουρης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παναγιώτης Βασιλάκης
Line Producer: Ηρώ Αδρακτά
Διεύθυνση Παραγωγής: Νάνσυ Κοκολάκη
Μοντάζ: Μαρία Νταουντάκη
Ηχος: Νίκος Μπουγιούκος
Σκηνογραφία - Ενδυματολογία: Χρύσα Δαπόντε, Δήμητρα Λαμπρέτσα
Μουσική: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Vfx: Γιάννης Αγελαδόπουλος - Kinematic Motion Pictures
Post Production: Authorwave Post House
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χάρης Σταθόπουλος
Best Girl: Ηρώ Καλαμάγκα
Μακιγιάζ - Hair Styling: Νία Γκόγκα, Βάσια Λιάκουρη

Δείτε το trailer του «Pet»:


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.