Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Η Αλλη» της Αναστασίας Ρίζου

στα 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Η Αλλη» της Αναστασίας Ρίζου

H ταινία

Μια αυστηρή και απρόσιτη γυναίκα, η Ευανθία, ζει μόνη σε μια πολυκατοικία της Κυψέλης. Οι κοινωνικές της επαφές είναι ελάχιστες. Ένα χειμωνιάτικο απόγευμα όμως, θα έχει μια απρόβλεπτη συνάντηση.

Η σκηνοθέτης

Η Αναστασία Ρίζου είναι απόφοιτη του τμήματος Κοινωνιολογίας και τελειόφοιτη του ΠΜΣ «Πολιτιστική Διαχείριση» του τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ασχολείται με τη συγγραφή. Η «Άλλη» είναι η πρώτη της ταινία μικρού μήκους.

η άλλη δραμα 607

5 ερωτήσεις για την «Αλλη»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η «Άλλη» δημιουργήθηκε στα πλαίσια του ΠΜΣ «Πολιτιστική Διαχείριση» του Παντείου. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί την πρακτική εφαρμογή κάποιων κινηματογραφικών θεωριών και τεχνικών του μαθήματος «Παραστατικές Τέχνες», με διδάσκοντα τον κ. Γιάγκο Ανδρεάδη, ο οποίος έχει μια μακρά και αξιόλογη καλλιτεχνική πορεία και θεωρώ μεγάλη τιμή που συνεργαστήκαμε, καθώς και βοηθό τον κ. Δημήτρη Νάκο, που οι μικρού μήκους ταινίες του είναι γνωστές στον χώρο. Ως προς την ιστορία, αυτό που εξαρχής με ενδιέφερε ιδιαίτερα να τονίσω, είναι η μεγάλη και αναπάντεχη ανθρωπιά που κρύβεται πολλές φορές πίσω από τις κλειστές πόρτες και καρδιές. Ζούμε σε μία κοινωνία γεμάτη φόβο και μισαλλοδοξία, όπου οι αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες, έχουν θάψει βαθιά, σχεδόν ολοκληρωτικά το συναίσθημα και την αυθόρμητη συμπόνοια. Κυριαρχούν παντός είδους στερεότυπα, που αποτρέπουν την προσέγγιση του οποιουδήποτε «άλλου». Ήθελα λοιπόν να απεικονίσω εκείνη τη «ρωγμή», που θα επέτρεπε στην αγάπη και την αλληλοκατανόηση να έρθουν στην επιφάνεια, ανατρέποντας έστω για λίγο, ένα σκηνικό μελαγχολίας και απομόνωσης.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Η «Άλλη» είναι μία προσπάθεια λιτής και ποιητικής απεικόνισης αυτής της παρηκμασμένης εποχής, που επιχειρεί να αποδείξει ότι ακόμα και μέσα στην σκληρή και πεζή καθημερινότητα, υπάρχουν νησίδες απροσδόκητης καλοσύνης. Δε φτάνει βέβαια αυτό για να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί όμως να βάλει ένα μικρό λιθαράκι ώστε να γίνει για κάποιους λίγο πιο υποφερτός.

η άλλη δραμα 607

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Κάθε απορία, παρατήρηση ή εντύπωση που θα εκφραστεί, θα είναι για μένα πολύτιμη και ευπρόσδεκτη, καθώς θα με βοηθήσει τόσο στην συνολική αποτίμηση της συγκεκριμένης δουλειάς, όσο και θα αποτελέσει έναν εποικοδομητικό αναστοχασμό για την επόμενη δημιουργία.

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Ένα βασικό πρόβλημα είναι η απουσία ικανοποιητικών πόρων και μια μακρόχρονη έλλειψη εμπιστοσύνης στους Έλληνες κινηματογραφιστές και τις εγχώριες παραγωγές εν γένει. Ευτυχώς αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει πια θεαματικά, παράλληλα με τις συχνές διακρίσεις στο εξωτερικό και τις διεθνείς συμπαραγωγές. Ως προς την προσωπική αυτή εμπειρία, πρωτίστως θα έλεγα πως τέτοιοι στόχοι απαιτούν κοινό όραμα, μα τα κοινά οράματα προκύπτουν από κοινές ανάγκες. Είναι σίγουρα δύσκολο να οικοδομηθούν, αλλά όχι απαραίτητα ακατόρθωτο. Ωστόσο, θα ήθελα να αναφερθώ στην συνεργασία με εξαιρετικούς επαγγελματίες. Στην Ελλάδα αρκετά συχνά, οι αναγνωρισμένοι και έμπειροι καλλιτέχνες, σκύβουν με κατανόηση πάνω από τους νέους δημιουργούς, βοηθώντας πολύ ουσιαστικά στα πρώτα τους βήματα. Και αυτό είναι κάτι ευχάριστο και παρήγορο, που παρατηρώ σε πολλές ταινίες οι οποίες συμμετέχουν στη Δράμα. Μιλώντας προσωπικά, είχα την χαρά να συνεργαστώ μόλις στην πρώτη μου ταινία με δύο σπουδαίες ηθοποιούς. Την κ. Νένα Μεντή, της οποίας η πορεία είναι γνώριμη σε όλους και δε χρειάζεται συστάσεις και την κ. Θεοδώρα Τζήμου, που αποτελεί μια από τις καλύτερες ηθοποιούς που διαθέτουμε. Θέλω να τις ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη και την τιμή που μου έκαναν, να αποδεχθούν αμέσως την πρόταση και να διαμορφώσουν καθοριστικά το τελικό αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα, τόσο οι τρεις ακόμη επαγγελματίες ηθοποιοί που εμφανίστηκαν, όσο και όλοι αυτοί που δούλεψαν πολύ ή λίγο, από τον διευθυντή φωτογραφίας μέχρι τους βοηθούς παραγωγής, συνεισέφεραν ουσιωδώς στην εκτέλεση της ταινίας.

η άλλη δραμα 607

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω και έχω αρκετό ενθουσιασμό. Το Φεστιβάλ Δράμας αποτελεί έναν δυναμικό πυρήνα όπου οι νέοι δημιουργοί μπορούν να αναδείξουν την δουλειά τους, να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες, φτιάχνοντας έτσι τις συνθήκες για μια πολλά υποσχόμενη συνέχεια. Διόλου τυχαίο το γεγονός πως αν ανατρέξει κανείς σε παλιότερες διοργανώσεις, θα ανακαλύψει αρκετούς διεθνώς αναγνωρισμένους σήμερα Έλληνες σκηνοθέτες, σεναριογράφους, ακόμα και ηθοποιούς, να έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα μέσα από το συγκεκριμένο Φεστιβάλ.

info

Σκηνοθεσία: Αναστασία Ρίζου / Σενάριο: Αναστασία Ρίζου / Πρωταγωνιστούν: Νένα Μεντή, Θεοδώρα Τζήμου / Συμμετέχουν: Θάνος Κοντογιώργης, Θοδωρής Φραντζέσκος, Χαρά Ευαγγελινέλη / Παραγωγός: Δημήτρης Νάκος / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γεράσιμος Κολαΐτης / Μοντάζ: Δημήτρης Νάκος / Ηχος: Άρης Παυλίδης / Σχεδιασμός και τελική μίξη ήχου: Αντώνης Παπαμιχαήλ / Διεύθυνση παραγωγής: Ουρανία Μαυρίκη / Σκηνικά: Ουρανία Μαυρίκη, Αναστασία Ρίζου, Βασιλική Σιδέρη / Make-up Artist & Ηair Styling: Ναταλία Χατζηστεφάνου / Σχεδιασμός αφίσας: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος / Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Σιδέρη / Ηλεκτρολόγος: Αποστόλης Κουτσιανικούλης / Παραγωγή: Πάντειο Πανεπιστήμιο, MOV Productions

η άλλη δραμα 607


Δείτε περισσότερα για την «Αλλη» στην επίσημη σελίδα της στο Facebook

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.