Συνέντευξη

«After Yang»: Kogonada, Κόλιν Φάρελ και Τζόντι Τέρνερ-Σμιθ μιλούν στην κάμερα του Flix

στα 10

Ο σκηνοθέτης του «Columbus» επιστρέφει με μία πανανθρώπινη sci-fi ταινία: «το σινεμά που αγαπώ κοιτάει το μέλλον, αλλά μιλάει για το τώρα.» Δείτε το βίντεο με τις αποκλειστικές συνεντεύξεις.

«After Yang»:  Kogonada, Κόλιν Φάρελ και Τζόντι Τέρνερ-Σμιθ μιλούν στην κάμερα του Flix

Ο Kορεάτης σκηνοθέτης Kogonada, γνωστός από τα video essays του πάνω στον Γιασουτζίρο Οζου (μάλιστα το όνομά του είναι στην ουσία το οναματεπώνυμο του συνσεναριογράφου του Οζου, Κόγκο Νόντα), είχε κάνει το ντεμπούτο του στην μεγάλη οθόνη το 2017, με το υπέροχο «Columbus».

Και η ιστορία δύο παιδιών διαλυμένων οικογενειών που βλέπουν ομορφιά και φως στα γερά θεμέλια της αρχιτεκτονικής της πόλης του, το «Columbus». έδινε ξεκάθαρα το στίγμα του ανθρωπιστή σκηνοθέτη: Ποιητής της εικόνας, ο Kogonada παρατηρεί, με άψογη αισθητική αλλά και συμβολισμούς με φιλοσοφική ουσία, πώς ακριβώς το περιβάλλον μας μάς καθορίζει, μάς δίνει απαραίτητες ρίζες, ταυτότητα.

Διαβάστε αναλυτικά: Το «Columbus» είναι το ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά που χρειαζόμαστε

after yang

Με την ίδια, τεράστια, παλλόμενη καρδιά, ο Kogonada επιστρέφει σήμερα για να παρουσιάσει κάτι πιο φιλόδοξο: μία sci-fi ταινία, κομμένη και ραμμένη όμως στα μέτρα του. Η ιστορία μάς προσγειώνει στο άγνωστο μέλλον. Ο κόσμος έχει καταστραφεί από την μόλυνση κι ο άνθρωπος έχει προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες: κινείται περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους, καταναλώνει συνθετικά σκευάσματα, οι οικογένειες υιοθετούν ή παραγγέλνουν κλώνους για παιδιά και αγοράζουν ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης για να τα προσέχουν. Μία τέτοια οικογένεια αμερικανών έχει εδώ και χρόνια τον «Yang», για να προσέχει την ασιατικής καταγωγής υιοθετημένη κόρη τους και να της διδάξει τη γλώσσα και την κουλτούρα της. Οταν ο Yang ξαφνικά χαλάει και σβήνει, η οικογένεια χάνει τις ισορροπίες της. Ο απών πατέρας πρέπει να αναλάβει ευθύνες. Η μητέρα να αναμετρηθεί με τις ενοχές της. Πώς θα είναι η ζωή μετά τον Yang;

Το Flix συνδέθηκε με τον Kogonada και τους πρωταγωνιστές του, Κόλιν Φάρελ και Τζόντι Τέρνερ-Σμιθ, για να συζητήσουμε για τον κόσμο μας που αλλάζει, τον μοντερνισμό που δεν αποκλείει τη διατήρηση της ανθρωπιάς μας και πώς το σινεμά μπορεί να κοιτά το δυστοπικό μέλλον, αλλά στην ουσία να καυτηριάζει το ρατσιστικό σήμερα.

Δείτε το βίντεο, του οποίου το μοντάζ επιμελήθηκε ο Χρήστος Καραλιάς:

Το «Μετά τον Γιάνγκ» κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 10 Μαρτίου από την Tanweer

Δείτε στα προσεχώς: Ποιες άλλες ταινίες κυκλοφορούν την Πέμπτη