TV & STREAMING

«Game of Thrones», Κύκλος 4, Επεισόδιο 08: Σημειώσεις

στα 10

Για άλλη μία χρονιά, Flix gets medieval. Μπαίνουμε στο σύμπαν του Γουέστερος και δε βγαίνουμε μέχρι να μας διώξουν!

«Game of Thrones», Κύκλος 4, Επεισόδιο 08: Σημειώσεις
Ο Ομπεριν που αγαπήσαμε...

Διαβάστε παρακάτω, μόνον εάν παρακολουθείτε το «Game of Thrones» και είδατε ήδη το όγδοο επεισόδιο του τέταρτου κύκλου.

Μετά την προβολή του «Game of Thrones» στα κανάλια της Nova, Novacinema 1 και Novacinema 1 HD - αν δεν το έχετε μάθει, η σειρά προβάλλεται Κυριακή στην Αμερική και 48 ώρες αργότερα, το βράδυ της Τρίτης, στην Ελλάδα! - να τι κρατήσαμε από το επεισόδιο 408:

Μια γενικευμένη, οικουμενική πικρία. Οχι μόνο γιατί ο Τίριον, η πιο πολύτιμη μασκότ του «Game of Thrones», αντιμετωπίζει ένα μέλλον εξαιρετικά ζοφερό, ως και ανύπαρκτο, αλλά και γιατί πάει ο Ομπεριν, που ήταν το πιο γοητευτικό παλικάρι της σεζόν, πανέμορφος, ηδονικός, θαρραλέος, χιουμορίστας, που αντιμετώπιζε τη ζωή με την ελαφρότητα που χαρακτηρίζει τους σοβαρότερους ήρωες. Και γιατί, ξανά επιβεβαιώνουμε, ότι η ιστορία του Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν απολαμβάνει να μας ξεγελά, να μας τραβά το χαλί κάτω απ’ τα πόδια εκεί όπου νομίζουμε ότι κρατάμε στα χέρια μας τον έλεγχο. Πριν, ωστόσο, αυτήν την εξαιρετικά σκηνοθετημένη σεκάνς του φινάλε, άλλα ανατρεπτικά και απρόσμενα συνέβησαν στο επεισόδιο, όπου δυο φορές, παρεμπιπτόντως, ακούμε ήρωες να λένε ότι ο κόσμος τους (του Γουέστερος) δεν αξίζει να τον ζεις…

got01

Σα γυναίκα προς γυναίκα Στο πανδοχείο-πορνείο όπου ο Σαμ εγκατέλειψε την Γκίλι, στη Mole’s Town, οι θαμώνες παίζουν κάτι σαν Total (αν δεν το έχετε παίξει ποτέ, επιβάλλεται, είναι όλα τα επιτραπέζια σε ένα, αν πίνετε ταυτόχρονα λέγεται και πόταλ) και της βρώμικης working girl της έχει τύχει το «κάνε τους να μαντέψουν το σκοπό με ρέψιμο». Ε, δεν είναι δύσκολο παιχνίδι στο Γουέστερος, αν δεν είναι το «Rains of Castamere», θα είναι το «The Bear and the Maiden Fair», δυο σκοπούς έχουν όλους κι όλους, δεν έχουν και top of the pops. Η Γκίλι τα περνάει χάλια, αλλά όχι τόσο χάλια όσο γίνεται η κατάσταση σε λίγο: οι Αγριοι, Ιγκριτ, Κανίβαλος Θενς και όλοι, επιτίθενται και σφάζουν στο πέρασμά τους. Αλλά, για κάποιο λόγο, η Ιγκριτ βρίσκει την Γκίλι να κρύβεται με το μωρό σφιχτά στην αγκαλιά της και τη σπλαχνίζεται, της κάνει νόημα να μείνει σιωπηλή και φεύγει, ενώ το αίμα χύνεται από κάθε οπή του τοίχου. Γιατί την άφησε να ζήσει την Γκίλι η άγρια Ιγκριτ; Μήπως της ξύπνησε το μητρικό αίσθημα; Μήπως η Ιγκριτ είναι έγκυος; (όχι απαντήσεις από αναγνώστες του βιβλίου, παρακαλούμε). Πάντως, πίσω στο Τείχος, ο Σαμ είναι απαρηγόρητος, νομίζοντας ότι κι η Γκίλι και το μωρό είναι νεκροί μαζί με όλο το χωριό κι οι Φρουροί γεμάτοι ενοχές που δεν προστάτευσαν τους κατοίκους, όπως είναι η αποστολή τους. Ακόμα χειρότερα, οι άντρες γνωρίζουν ότι, μετά τη Mole’s Town, οι 100.000 υπεράνθρωποι πολεμιστές του Μανς έρχονται προς το μέρος τους, σύγκρουση που πιθανόν θα δούμε στο επόμενο επεισόδιο.

got02

Πλένεται η αγάπη μου… Σ’ ένα ποταμάκι, λίγο έξω απ’ τη Μιρίν, οι Unsullied απ’ τη μια και οι κοπέλες της αυλής της Καλίσι σαν πίνακας του Γκογκέν απ’ την άλλη, πλένονται, αγόρια – κορίτσια χώρια. Ο Γκρίζος Σκουλήκης βλέπει (ελοχεύοντας με ελαφρώς creepy τρόπο, ομολογουμένως, στο νερό), τη Μεταφράστρια Μισάντεϊ, καλλίγραμμη κι ολόγυμνη χωρίς καμιά αναστολή και κάτι νιώθει μέσα του (παρότι ευνούχος, άρα ίσως είναι το πνεύμα της που εκτιμά περισσότερο και η άνεσή της στις ξένες γλώσσες;). Την ίδια απορία έχει κι Ντένερις, που βρίσκεται με τη Μισάντεϊ σε απόλυτα κοριτσίστικο ενσταντανέ: της πλέκει, κυριολεκτικά, πλεξούδες στα μαλλιά και λένε για αγόρια, για το περιστατικό συγκεκριμένα και η Καλίσι αναλαμβάνει να μας λύσει την απορία: όταν οι έμποροι σκλάβων ευνουχίζουν τ’ αγόρια που θα γίνουν Unsullied, τους το κόβουν… όλο, «την κολώνα και τις πέτρες»; Η Μισάντεϊ μοιάζει να μην έχει ιδέα (γιατί στην εφηβεία μελετούσε μόνο λεξικά), αλλά μια περιέργεια την έχει. Ετσι, όταν καλοντυμένη, χτενισμένη και περιποιημένη ξανασυναντά τον Γκρίζο Σκουλήκη στο ναό, προσπαθεί να διερευνήσει το θέμα, αλλά ο Σκουλήκης (μιλώντας, πια, χάρη στα ιδιαίτερα, την Κοινή Γλώσσα, αλλά με τζαμαϊκανή προφορά), της εξηγεί ότι ο ευνουχισμός του, που τον έκανε Unsullied, τον οδήγησε ουσιαστικά σε καλύτερη μοίρα, κάνοντάς τον διοικητή του στρατού της Ντένερις και φέρνοντας στο δρόμο του και τη Μισάντεϊ. Για την οποία, όμως, δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα γιατί έτσι είναι η ζωή. Γουάου, αυτή η συνάντηση δίνει νέα διάσταση στον όρο ανεκπλήρωτος έρωτας!

got03

I am Th…reek Με τις οδηγίες του Ράμσεϊ, ο Ρικ, ντυμένος Θίον Γκρέιτζοϊ, ετοιμάζεται να πάει να κατακτήσει το ήδη δικό του Μόουτ Κέιλιν, προσποιούμενος ότι είναι εκείνος που πραγματικά είναι. Ωραία η παραβολή της αρχής με το Κράκεν, το θαλάσσιο τέρας που είναι το έμβλημα των Γκρέιτζοϊ, που είναι ανίκητο στη θάλασσα, αλλά στη στεριά εξαϋλώνεται, όπως ο Οίκος που εκπροσωπεί. Με λευκή σημαία στο χέρι, νεκρός από μέσα, σαν Ελ Σιντ, ο Θίον-Ρικ μπαίνει στο φρούριο, όπου οι άντρες με αρχηγό τον Κένινγκ πεθαίνουν από τις κακουχίες. Τους προτείνει, δασκαλεμένος από τον Ράμσεϊ, να εγκαταλείψουν το κάστρο και να γυρίσουν στη θάλασσα, ανενόχλητοι από τους Μπόλτον. «Ο Λόρδος Μπόλτον θα είναι μαζί σας τόσο δίκαιος, όσο ήταν και μαζί μου,» λέει παπαγαλία ο Θίον-Ρικ σε στιγμή τραγικής ειρωνείας. Ο Κένινγκ δε μασά, του λέει ότι με τέτοια λόγια θα μιλούσε μόνο ένα σκυλί ή μια γυναίκα (ναι, ο Ρικ είναι πια και τα δύο, ταπεινωμένος και ακρωτηριασμένος) και πάει ν’ αρνηθεί, αλλά ο ένας από τους εξαθλιωμένους στρατιώτες του, βλέποντας μια αχτίδα σωτηρίας, τον δολοφονεί και δέχεται την πρόταση του Θίον-Ρικ. Στο επόμενο πλάνο τον βλέπουμε – κι αυτόν και τους υπόλοιπους του στρατού των Γκρέιτζοϊ – άγρια δολοφονημένους και γδαρμένους κατά το έθιμο των Μπόλτον, αυτό που έχουν και θυρεό στις σημαίες τους. Είναι ντροπή να πούμε ότι βαριόμαστε λίγο την ιστορία Θίον-Ράμσεϊ-Μπόλτον τώρα που οι απορίες έχουν λυθεί; Πάντως, λίγο αργότερα, ο Ράμσεϊ συναντά τον πατέρα Μπόλτον (που φορά εξαιρετική ετόλ εκστρατείας) και του παραδίδει τη σημαία του Μόουτ Κέιλιν. Εκεί συζητούν επίσης, οι γελασμένοι, ότι ι η αποστολή του Λοκ προφανώς ατύχησε κι ότι ο Μπραν και η συνοδεία του είναι νεκροί. Ο Μπόλτον ανεβάζει τον Ράμσεϊ σ’ ένα λόφο που μοιάζει με το Θράσκρος Γκρέιντζ στα Ανεμοδαρμένα Υψη, του δείχνει το βασίλειό του, τον αχανή Βορά και του χαρίζει τ’ όνομά του. Τώρα που ο Ράμσεϊ έγινε σωστός Μπόλτον, θα πάψει να σαπακιάζει όποιον βρει, ή τζάμπα η ψυχανάλυση;

got04

Σάνσα, το σιγανό ποταμάκι Ο Μπέιλις μιλά με τους τρεις άρχοντες του Βέιλ, σχετικά με την «αυτοκτονία», μαθαίνουμε, της Λίσα Αριν (είχε πάντα μια τάση προς τη μελαγχολία, θα πει ο αθεόφοβος Λίτλφινγκερ), αλλά οι τρεις δεν πείθονται: φωνάζουν μπροστά τους τη μοναδική μάρτυρα του συμβάντος, την «ανιψιά» του και, για πρώτη φορά, η Σάνσα Σταρκ, από ποντίκι γίνεται γατόνι: αποκαλύπτει την πραγματική της ταυτότητα στους ευμενώς διακείμενους άρχοντες, τους παίζει σαν πηλό στα δάχτυλά της, αναδεικνύει τη βοήθεια που ανέκαθεν της προσέφερε ο πιστός της Μπέιλις, βγάζει τη θεια της τρελή (που, εντάξει, ήταν) και παρουσιάζει το θάνατό της σαν τραγικό δυστύχημα, πασπαλίζοντας τα ψέματα με ικανές δόσεις αλήθειας, ώστε να γίνουν πειστικά. Ο Μπέιλις είναι, φυσικά, εκστασιασμένος (αν γούσταρε μία τη Σάνσα, τώρα που βλέπει τις διπλωματικές της ικανότητες την έχει Θεά του, συν το ότι του θυμίζει τη μάνα της, γι’ αυτό την αγαπάει) και, χωρίς να χάσει χρόνο, προχωρά στο επόμενο σχέδιο: να πείσει τους άρχοντες να ανακηρύξουν τον 10χρονο Ρόμπιν βασιλιά του Βέιλ, φυσικά υποχείριό του να τον κάνει ό,τι εκείνος θέλει, για όσο φτουρίσει. Αμέσως μετά, επισκέπτεται τη Σάνσα στην κάμαρή της, η οποία μπορεί να μαντάρει αθώα το φουστάνι της, με τον ήλιο να λούζει τη φλογερή της κώμη, αλλά τώρα πια το ξέρουμε: έχει, όταν θέλει, μια μακιαβελική διάσταση που την κάνει ακαταμάχητη. Γι’ αυτό και ο Μπέιλις την κοιτά με λιγούρικο δέος, βάζοντας με το νου του το μέλλον. «Γιατί με έσωσες,» τη ρωτά, «νομίζεις ότι με ξέρεις;» Κι εκείνη απαντά, «ξέρω τι θέλεις» κι ελπίζουμε, για το καλό της, να εννοεί «την απόλυτη εξουσία».

got05

Σταρκ με Σταρκ δε σμίγει Στο Ιρι φτάνουν την ίδια ώρα ο Σκύλος με την Αρια, συζητώντας στο δρόμο πόσο στενοχωρέθηκε η Αρια που δε σκότωσε η ίδια τον Τζόφρι – μόνο απ’ το αίμα παίρνει πια χαρά το κοριτσάκι, έτσι που τα’ φερε η ζωή. Φτάνουν σ’ αυτό που θεωρούν το τέλος του ταξιδιού τους, για να μάθουν από τους φρουρούς ότι η θεία της, η Λίσα, πέθανε πριν τρεις μέρες. Το γέλιο της Αρια, απέναντι στο παιχνίδι που αδιάκοπα παίζει η Μοίρα και στην ίδια και στον Σκύλο, αντηχεί στους λόφους και τα βουνά, σπάζοντας κόκαλα με τη σκληρότητά του. Είναι δυνατόν, ξανά, η Αρια να φτάσει τόσο κοντά στην οικογένειά της (τη Σάνσα που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά) και να μη συναντηθούν;

Ποτέ αυτό...

got07

...χωρίς αυτό...

got08

Πάντως την ίδια ώρα, ο Μπέιλις αποχαιρετά τον Ρόμπιν, δασκαλεύοντάς τον να πάρει τη ζωή του στα χέρια του (για όσο κρατήσει, το λέει!), να πάψει να είναι weird παιδάκι και να γίνει άρχοντας. Και μέσα μπαίνει η Σάνσα, με complete make-over, μεταλλαγμένη σε goth πριγκίπισσα που θα ζήλευε η Αντζελίνα του «Maleficent» (ακόμα κι οι επωμίδες της είναι από μαύρα κορακίσια φτερά) κι ο Μπέιλις, διαβολεμένα σέξι πάντα, την κοιτά με βλέμμα λάγνο, υπολογίζοντας στο μυαλό του τις πιθανότητες…

got06

Για σένα σκότωσα, για σένα έκλαψα Στη Μιρίν, ο Σερ Μπάρισταν επιβλέπει την αποκαθήλωση των εσταυρωμένων προυχόντων, αλλά ένα αγοράκι του φέρνει γραπτό μήνυμα με βουλοκέρι με τη σφραγίδα μιας παλάμης, παράξενα μαντάτα, χαμός θα γίνει: είναι το συγχωροχάρτι από τον Ρόμπερτ Μπαράθεον (ταχυδρομική καθυστέρηση;) για τον Τζόρα Μόρμοντ, ο Μπάρισταν επιβεβαιώνει ότι ο Τζόρα ακολούθησε την Καλίσι όχι ως σύμβουλός της, αλλά ως κατάσκοπος των Λάνιστερ. Ο Τζόρα αντιμετωπίζει την Καλίσι πρόσωπο με πρόσωπο (και μ’ άλλα τρία πρόσωπα μπροστά, Μπάρισταν – Μισάντεϊ – Γκρίζο Σκουλήκη) και της λέει ότι ο Τάιγουιν έστειλε επίτηδες τώρα την επιστολή για να δημιουργήσει έριδες ανάμεσά τους. Εκείνη είναι ανένδοτη μπροστά στην προδοσία, αλύγιστη (παρότι δεν αντέχει να τον κοιτά στα μάτια), μπροστά στον Τζόρα που επιτέλους, τόσο λάθος, της εξομολογείται και τον έρωτά του ακόμα. Πληγωμένη η Καλίσι τον στέλνει πίσω στους Λάνιστερ, τ’ αφεντικά του, τον εξορίζει από το βασίλειό της. Τι πόνος σ’ αυτό το αδιέξοδο ρομάντζο, αλλά ήταν κι αυτός λίγο loser απ’ την αρχή, όχι; Ο Τζόρα φεύγει μόνος με το άλογο, γυρίζοντας την πλάτη στην αυτοκρατορία που βοήθησε να δημιουργηθεί – αλλά κάτι μας λέει ότι δε θα επιστρέψει στον Τάιγουιν, θα μείνει για πάντα μόνος να πενθεί τη χαμένη του αγάπη. Σωστά;

got09

Ε, όχι! Ο Τίριον είναι στο κελί του, με παρέα τον Τζέιμι κι ένα κρασί που έχει φέρει και απαξιώνει τον νόμο των Θεών, που για να διαπιστώσουν την ενοχή ή την αθωότητα ενός ανθρώπου, θέλουν να δουν δυο άλλους να πολεμούν μέχρι θανάτου. Επίσης ανατρέχει σ’ όλες τις λέξεις που υπάρχουν για τη δολοφονία συγγενικού προσώπου: regicide, fratricide, filicide, για ανίψι δεν έχει, μόνο nepoticide, matricide, patricide, infanticide, suicide και πάει λέγοντας. Μαζί θυμούνται, εκτός από τον Μάγιστρο Βολάρικ που «κάποτε προσπάθησε ν’ αγγίξει» τον Τζέιμι, και τον ξάδερφό τους τον Ορσον, που τον χτύπησε η παραμάνα στο κεφάλι κι έμεινε αλαφροΐσκιωτος. Ο Τίριον μικρός είχε φαγωθεί να καταλάβει γιατί «ο Ορσον ο χαζός» περνούσε όλη του την ώρα κάθε μέρα, σκοτώνοντας σκαθάρια με μια πέτρα. Ακόμα δεν έμαθε, ούτε ο Τζέιμι γνωρίζει. Μήπως επειδή… μόνο αυτά μπορούσε να σκοτώσει; Η κουβέντα κόβεται στη μέση: η ώρα σημαίνει για την αρχή της μονομαχίας της Κόκκινης Οχιάς, του Ομπεριν και του Βουνού Γκρέγκορ Κλιγκέιν που θα καθορίσει τη μοίρα του Τίριον.

got10

Στην αρένα, στολισμένη άτοπα με χρωματιστά λουλούδια, λουσμένη στο φως, είναι συγκεντρωμένη ολόκληρη η οικογένεια των Λάνιστερ και οι οικείοι τους. Ο Τάιγουιν με poker face, ο Τζέιμι με αγωνία, η Σέρσεϊ με ξινίλα (έχει γίνει λίγο μονοδιάστατη ως ηρωίδα αυτή τη σεζόν). Ο Ομπεριν, πληθωρικός όπως πάντα, ετοιμάζεται για τη μεγάλη μονομαχία πίνοντας κρασί και χαμουρεύεται με την Ελάρια που, βλέποντας το Βουνό νιώθει ένα ίχνος ανησυχίας: you are going to fight dat? Μα είναι ο μεγαλύτερος άντρας που έχω δει, του λέει. Το μέγεθος δε μετράει όταν είσαι ξαπλωμένος ανάσκελα, λέει ο Ομπεριν, δίνοντας απάντηση σε ερώτημα αιώνων.

got11

Κι ο Ομπεριν ξεκινά, against all odds, μια εκπληκτικά χορογραφημένη ξιφασκία-καποέιρα, εξηγώντας στον κάθε κύκλο, στην κάθε στροφή, στο Βουνό, που και ν’ ακούει μάλλον δεν καταλαβαίνει απ’ τα αναβολικά, ότι θέλει να τον σκοτώσει για να εκδικηθεί την αδελφή του, Ελια και τα παιδιά της. «Τη βίασες, τη σκότωσες,» φωνάζει και ντοπάρεται από το μίσος και την οργή. Και τα καταφέρνει: καθώς δυο παράλληλα δράματα εκτυλίσσονται με κάθε κύκλο της μονομαχίας, η εκδίκηση του Ομπεριν και η σωτηρία του Τίριον, το Κόκκινο Φίδι διαπερνά με το μακρύ του ξίφος το Βουνό απ’ άκρη σ’ άκρη και τον ρίχνει στο χώμα. Αλλά δεν αρκείται σ’ αυτό: πες τ’ όνομά της, πες τ’ όνομά της, φωνάζει, έτοιμος να συνεχίσει το δρόμο της εκδίκησης και με τον Τάιγουιν. Η Σέρσεϊ είναι εσωτερικά σφιγμένη. Ο Τζέιμι χαμογελά με δειλή ευτυχία. Ο Τίριον βλέπει, απίστευτο, τη ζωή του να συνεχίζει!

got12

Αλλά το Βουνό δεν έχει πει την τελευταία του λέξη κι αυτή δεν είναι Ελια. Σηκώνεται τη στιγμή του θριάμβου του Ομπεριν, τον πετά κάτω και, όπως και στην αδελφή του χρόνια πριν, ω το σπλάτερ που αγαπήσαμε στο «Game of Thrones», του βυθίζει με τα δάχτυλα τα μάτια και του σπάει το κρανίο με τα χέρια σαν κακής ποιότητας κεραμικό. Τίποτε από τον Ομπεριν δεν υπάρχει πια. Κι όπως ο υπερασπιστής του, έτσι κι ο Τίριον, πρέπει τώρα να πεθάνει. Η Σέρσεϊ κοιτάζει με σαρδόνιο χαμόγελο η τσούλα. Ο Τζέιμι, εκεί που γελούσε έκπληκτος θριαμβευτικά, τώρα μένει με το στόμα ανοιχτό. Ο Τίριον δεν μπορεί να πιστέψει ότι σ’ ένα δευτερόλεπτο η μοίρα του ανατράπηκε.

got12

Κι ο Τάιγουιν, λες και δε μιλά για το γιο του, απαγγέλει την κατηγορία: «Οι Θεοί φανέρωσαν τη βούλησή τους, Τίριον Λάνιστερ, εξ ονόματος του Βασιλιά Τόμεν του Οίκου Μπαράθεον, Πρώτος του Ονόματός του, καταδικάζεσαι σε θάνατο.» Τι άδικο τέλος για τον υπέροχο, larger than life Ομπεριν, τι παράξενη τροπή για τον Τίριον, τον πιο συναρπαστικό ήρωα της σειράς. Ε, όχι, ο Τίριον δεν μπορεί να πεθάνει στα επόμενα επεισόδια, έτσι δεν είναι; Φυσικά και μπορεί, σ’ αυτήν τη σειρά που έχει κάνει την ανασφάλειά μας ψωμοτύρι. Σιχτίρ…

Διαβάστε περισσότερα για το «Game of Thrones» εδώ και ραντεβού την ερχόμενη Τρίτη, στις 23.30, για το έννατο και προτελευταίο επεισόδιο του τέταρτου κύκλου της σειράς!

Προηγούμενα επεισόδια:

Δείτε το επίσημο preview του επεισοδίου 409 παρακάτω: