Buzz

Ακούστε την Τίλντα Σουίντον να διαβάζει Μόμπι Ντικ

στα 10

Πώς μπορεί κανείς να αυξήσει το επίπεδο απόλαυσης ενός κλασικού λογοτεχνικού αριστουργήματος; Βάζοντας την Τίλντα Σουίντον να του το διαβάσει...

Ακούστε την Τίλντα Σουίντον να διαβάζει Μόμπι Ντικ

Το αριστούργημα του Χέρμαν Μέλβιλ, γραμμένο το 1851, δεν ήταν ποτέ απλώς μια ναυτική ιστορία - αυτή του καπετάνιου Αχαάβ που αναζητά σε αγριεμένες θάλασσες μία λευκή φάλαινα. Δεν είναι μόνο ένα μεγάλο έπος της αμερικανικής λογοτεχνίας. Το «Μόμπι Ντικ» στέκεται ακόμα, όπως όλα τα διαχρονικά κλασικά κείμενα οφείλουν, ως η αφορμή για να βουτήξει ο αναγνώστης στους πιο σκοτεινούς βυθούς του, να αναμετρηθεί με οτιδήποτε τον υπερβαίνει ή τον ξεπερνά.

Μόνο που σύμφωνα με τις μελέτες του Πανεπιστημίου του Πλάιμουθ, το απόλυτο αυτό αριστούργημα είναι και το... «απόλυτο αριστούργημα που κανείς δεν έχει διαβάσει». Επτά στους δέκα αμερικανούς δεν το έχουν διαβάσει, ενώ παραδόξως τα νούμερα δεν ανεβαίνουν πολύ όταν κανείς διασχίσει τον Ατλαντικό, στην πιο μορφωμένη Ευρώπη.

Tilda Swinton reads Moby Dick 607 1

Tilda Swinton reads Moby Dick 607 2

Διαβάστε επίσης: «Είσαι ο αγαπημένος εξωγήινος των ανθρώπων. Σίγουρα ο δικός μου...» Το ερωτικό γράμμα της Τίλντα Σουίντον στον Ντέιβιντ Μπόουι

Για αυτό και αποφασίστηκε ένα πείραμα. Διάσημοι ηθοποιοί, τραγουδιστές και γενικώς δημόσια πρόσωπα (από τον Τζον Γουότερς και τον Στίβεν Φράι, μέχρι τον Πρωθυπουργό της Αγγλίας, Ντέιβιντ Κάμερον) ανέλαβαν να διαβάσουν από ένα από τα 135 κεφάλαια του βιβλίου στην νέα του έκδοση ως audio book. Το εγχείρημα ονομάζεται «The Moby Dick Big Read» και μπορεί κανείς να το κάνει κατεβάσει δωρεάν από τα iTunes, Soundcloud, ή την επίσημη ιστοσελίδα του.

Πόσο πιο ταιριαστό από το να έχεις την Τίλντα Σουίντον να διαβάζει το πρώτο κεφάλαιο για να σε βάλει στο κλίμα ενός επικού, ανεπανάληπτου, λογοτεχνικού ταξιδιού.

Ακούστε την:

Διαβάστε περισσότερα: