Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2016: Τα Highlights κι οι νέες ενότητες στο πρόγραμμα

στα 10

Οι σημαντικοί τίτλοι, τα προκλητικά πρόσωπα που θα συζητηθούν, οι νέες προσθήκες στις ενότητες του Προγράμματος αρχίζουν να συνθέτουν την εικόνα του 57ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ξεκινά στις 3 Νοεμβρίου.

Flix Team
Θεσσαλονίκη 2016: Τα Highlights κι οι νέες ενότητες στο πρόγραμμα
«Untamed» του Αμάτ Εσκαλάντε

Ανατρεπτικοί δημιουργοί, καινούριες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα και κάποιες από τις καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά υπόσχονται δυνατές κινηματογραφικές στιγμές στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3-13 Νοεμβρίου 2016), το πρώτο με την υπογραφή της νέας δημιουργικής ομάδας της διοργάνωσης. Αυτές τις μέρες ο Δημήτρης Παπάζογλου σχεδιάζει την αφίσα του Φεστιβάλ, ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος ετοιμάζει το διαφημιστικό σποτ που περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε και το πρόγραμμα των ταινιών έχει ολοκληρωθεί, έτοιμο ν' ανακοινωθεί στις 24 Οκτωβρίου. Προς το παρόν, συλλέγουμε στοιχεία απ' όσα - ταινίες, πρόσωπα, αφιερώματα - θ' ακουστούν πιο δυνατά φέτος στο Φεστιβάλ.

Διαβάστε ακόμη: Ενας Τζιμ Τζάρμους δεν είναι (ποτέ) αρκετός στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

HOTSHOTS: Μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες που παρουσιάστηκαν φέτος στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ θα κάνουν την ελληνική πρεμιέρα τους στην Θεσσαλονίκη. Ανάμεσά τους:

Salesman 607 3

Ο Εμποράκος του Ασγκάρ Φαραντί, μια τραγική ιστορία εκδίκησης εμπνευσμένη από τον «Θάνατο του Eμποράκου» του Aρθουρ Μίλερ. Μια ηθοποιός που ανεβάζει το έργο του Μίλερ στην Τεχεράνη δέχεται την επίθεση ενός αγνώστου μέσα στο σπίτι της και ο σύζυγός της αναλαμβάνει να βρει μόνος του τον ένοχο, βιώνοντας έναν αναπάντεχο παραλληλισμό για τον οποίο βέβαια δεν είναι έτοιμος (βραβείο α΄ ανδρικού ρόλου και σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών).

Το Aγνωστο Kορίτσι των αδελφών Νταρντέν. Μια νεαρή γιατρός αναζητά με εμμονή την ταυτότητα μιας γυναίκας που πέθανε. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε αρνηθεί να αναλάβει την θεραπεία της - ένα φιλμ στο γνώριμο ρεαλιστικό στυλ των δημιουργών με ευαισθησία, αλλά και μια δόση μυστηρίου.

personal shopper 607

Personal Shopper του Ολιβιέ Ασαγιάς, ένα υπερφυσικό ψυχολογικό θρίλερ από τον Γάλλο δημιουργό, ο οποίος επιλέγει ξανά ως πρωταγωνίστριά του την Κρίστεν Στιούαρτ, στο ρόλο μιας νεαρής κοπέλας που προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον πρόσφατα χαμένο αδελφό της.

daguerrotype 607

Daguerrotype του Κιγιόσι Κουροσάουα, με τους Ταχάρ Ραχίμ και Ματιέ Αμαλρίκ, η πρώτη ταινία εκτός Ιαπωνίας του auteur του τρόμου. Μια ιστορία φαντασμάτων για γερά νεύρα, όπου ο νεαρός βοηθός ενός φωτογράφου δαγεροτυπίας (πρώιμη φωτογραφική τεχνική με πλάκες χαλκού), ζει ένα σκοτεινό έρωτα με την κόρη του αφεντικού του.

a quiet passion 607

A Quiet Passion του Τέρενς Ντέιβις, η βιογραφία της θρυλικής ποιήτριας Εμιλι Ντίκινσον, με τη Σίνθια Νίξον σε οσκαρική ερμηνεία.

The Untamed του Αμάτ Εσκαλάντε, (Αργυρός Λέων στο Φεστιβάλ Βενετίας), του Μεξικανού δημιουργού από τη νέα γενιά πολλά υποσχόμενων κινηματογραφιστών: στο νέο, προκλητικό φιλμ του, ένα παντρεμένο ζευγάρι βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα εξωγήινο πλάσμα με πλοκάμια, πηγή ηδονής αλλά και καταστροφής.


ΤΑ ΤΑΛΕΝΤΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ - Νέοι δημιουργοί για τους οποίους θα μιλάμε στο μέλλον πρωταγωνιστούν στο «Out of Competition», το οποίο συμπληρώνει φέτος ιδανικά το «Διεθνές Διαγωνιστικό» τμήμα της διοργάνωσης.

swiss army man 607

Στη μαύρη κωμωδία Swiss Army Man των Ντάνιελ Σέινερτ και Ντάνιελ Κουάν συνυπάρχουν ο Πολ Ντέινο σε ρόλο ναυαγού και ο Ντάνιελ Ράντκλιφ ως πτώμα που δεν έχει εγκαταλείψει τις συνήθειες ενός ζωντανού ανθρώπου: μιλάει, πίνει και κλάνει. Είναι η αρχή μιας παράδοξης φιλίας, ενός σουρεαλιστικού ταξιδιού που κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Σάντανς.

Την δεκαετία του ’70, στη δικτατορία της Αργεντινής, ένας φιλήσυχος υπάλληλος αναλαμβάνει να ειδοποιήσει δυο αντιστασιακούς οι οποίοι πρόκειται να συλληφθούν μόλις ξημερώσει, στο Η μεγάλη νύχτα του Φρανσίσκο Σάνκτις των Αντρέα Τέστα και Φρανσίσκο Μάρκες. Η νύχτα που ακολουθεί είναι γεμάτη διλήμματα και ανατροπές.

Τιμημένο με τη Χρυσή Λεοπάρδαλη, βραβείο α΄ γυναικείας ερμηνείας και βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Λοκάρνο, το φιλμ Godless της Ραλίτσα Πέτροβα, συγκλονίζει με την αμεσότητά του, εστιάζοντας σε μια αντι-ηρωίδα που φροντίζει ηλικιωμένους ανθρώπους ενώ ταυτόχρονα κλέβει τις ταυτότητές τους για ένα κύκλωμα κακοποιών.

sandstorm 607

Το Sand Storm της Ελίτ Ζεξέρ εκτυλίσσεται σε μια κοινότητα βεδουίνων, όπου γεννιέται ο απαγορευμένος έρωτας μιας νεαρής μουσουλμάνας, την οποία η οικογένειά της προορίζει για έναν γάμο από συνοικέσιο.


ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΙΝΕΜΑ - Το αγαπημένο κι επιτυχημένο τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δίνει δυναμικό, ανανεωμένο παρών και στη φετινή διοργάνωση, προτείνοντας τις νέες και πιο πρωτοπόρες ανεξάρτητες κινηματογραφικές προτάσεις, όπως τα φιλμ:

la mort de louis xiv

La mort de Louis XIV του Αλμπέρ Σέρα: οι τελευταίες μέρες του Λουδοβίκου XIV, με τον επιβλητικό Ζαν Πιερ Λεό στον κεντρικό ρόλο.

little men 607

Little Men του Αϊρα Σακς: δυο οικογένειες έρχονται σε ρήξη εξαιτίας κτηματικών υποθέσεων και δυο έφηβοι οδεύουν απότομα προς την ενηλικίωση. Με τους Γκρεγκ Κινίαρ, Αλφρεντ Μολίνα και Παουλίνα Γκαρσία στο βασικό καστ.

zoology 607

Zoology του Ιβάν Τβερντόβσκι: Μια άχαρη υπάλληλος σε ζωολογικό κήπο βγάζει ξαφνικά ουρά και ερωτεύεται τον κατά πολύ νεότερο γιατρό της, σε αυτό το γλυκόπικρο αλληγορικό δράμα.

the girl withouth hands 607

The Girl without Hands του Σεμπαστιάν Λάουντενμπαχ: Eνα απρόσμενο φιλμ κινουμένων σχεδίων, εμπνευσμένο από παραμύθι των αδερφών Γκριμ, με ηρωίδα ένα κορίτσι που χάνει τα χέρια του εξαιτίας της συμφωνίας που έχει κάνει ο πατέρας της με τον Διάβολο.

Wolf and Sheep της Σάρμπανου Σαντάτ: Η 26χρονη Αφγανή σκηνοθέτης είναι μια από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις του Φεστιβάλ Καννών και η νεότερη δημιουργός που έχει επιλεγεί ποτέ για το πρόγραμμα Cannes Cinefondation Residency το 2011. Στην ταινία της, δυο παιδιά ζωντανεύουν ξωτικά και νεράιδες σε μια ιστορία αθώα, όσο και σκληρή.


ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ - Φέτος το φεστιβάλ προτείνει μια ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία μέσα από ένα αφιέρωμα με τίτλο «Αντι / Κατοπτρισμοί» - «Mirror / Image». Εδώ παρουσιάζονται 12 ταινίες χωρισμένες σε ζευγάρια, οι οποίες συνομιλούν μεταξύ τους. Οι ταινίες καθρεφτίζουν η μία την άλλη σαν είδωλα ως προς τη φόρμα, την αισθητική, τη θεματική, καθώς και τον τρόπο που βλέπουν το σινεμά ή τον κόσμο:

Christine 607

Το ιδιότυπο ντοκιμαντέρ Kate Plays Christine του Ρόμπερτ Γκριν και η ταινία μυθοπλασίας Christine του Αντόνιο Κάμπος -με την εκπληκτική ερμηνεία της Ρεμπέκα Χολ στον ομώνυμο ρόλο- προσεγγίζουν το τραγικό αίνιγμα της παρουσιάστριας Κριστίν Τσάμπακ, η οποία αυτοκτόνησε on camera το 1974.

Το φιλμ Un Juif pour l’exemple (2016) του Τζέικομπ Μπέργκερ και το άγνωστο αριστούργημα Last Chance που γύρισε ο Λέοπολντ Λίντμπεργκ το 1945, κριτικάρουν το ρόλο της Ελβετίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πρώτη περιγράφει την αληθινή ιστορία της δολοφονίας ενός Εβραίου από Eλβετούς ναζιστές, ενώ η δεύτερη, συγκλονιστικά επίκαιρη, παρακολουθεί μια ομάδα απελπισμένων φυγάδων από 10 διαφορετικές εθνικότητες, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν από τους διωγμούς του ναζιστικού καθεστώτος, αντικρίζουν τα κλειστά σύνορα της Ελβετίας.

Οι ταινίες Barakah Meets Barakah του Μαχμούντ Σαμπάχ και Through the Wall της Ράμα Μπέρσταϊν, χρησιμοποιούν τους κώδικες της ρομαντικής κομεντί για να διαχειριστούν την ερωτική επιθυμία όταν έρχεται αντιμέτωπη με την θρησκεία: το Ισλάμ στο φιλμ του Σαμπάχ, τον Ορθόδοξο Εβραϊσμό στην ταινία της Μπέρσταϊν.


>>FILM FORWARD - Ριζοσπαστικές ταινίες που ανατρέχουν στις ρίζες του σινεμά και προκαλούν τα όριά του, στο τμήμα >>Film Forward. Πρωτοποριακές, πειραματικές και εν τέλει ανατρεπτικές, όπως το Maquinaria Panamericana του Χοακίν ντελ Πάσο, μια ανορθόδοξη παραβολή που εφευρίσκει τη δική της κινηματογραφική γλώσσα για να αφηγηθεί την ιστορία ενός εργοστασίου τη διαχείριση του οποίου αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Από την άλλη, το Moderation της Ανια Κίρσνερ -με τη Μισέλ Βάλεϊ- γυρισμένο στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αίγυπτο, ένα φιλμικό δοκίμιο που βυθίζεται στα μυστικά του σινεμά τρόμου και αποκαλύπτει άγνωστες ιστορίες από τις ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη παίζοντας με τα όρια της λογικής.


ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΧΤΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ - Μαγεία, τρόμος και σπλάτερ, μύθοι, θρύλοι και παράξενα, συναντιούνται στη ζώνη «’Round Midnight» που εγκαινιάζεται στο 57ο Φεστιβάλ.

lips of blood 607

Κλασικές καλτ / underground ταινίες απ’ όλο τον κόσμο προσφέρουν την πιο ένοχη απόλαυση της φετινής διοργάνωσης και προσκαλούν τους λάτρεις του είδους σε κινηματογραφικά ραντεβού πέρα από τα συνηθισμένα. Ταινίες αισθησιακές, όπως το γαλλικό Levres de sang (1975) του Ζαν Ρολέν, όπου τέσσερα θηλυκά βαμπίρ αποπλανούν έναν νεαρό άνδρα που αναζητά τη γυναίκα των ονείρων του σε ένα απομονωμένο κάστρο. Αλλά και ταινίες προβοκατόρικες κι αλλόκοτες, σαν το πορτογαλικό Απόψε θα Πάρω την Ψυχή σου (1964) του Ζοζέ Μουζίκα Μαρίνς, με ήρωα έναν βίαιο νεκροθάφτη που φτάνει μέχρι το έγκλημα για να αποκτήσει έναν γιο, ωστόσο σύντομα θα πληρώσει το βαρύ τίμημα.

To 57o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ανοίξει αυλαία φέτος στο Ολύμπιον μια μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016, ενώ η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθούν –αντί για Σάββατο- την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016.

Περισσότερο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: