Φεστιβάλ / Βραβεία

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Στον αστερισμό του live

στα 10

Στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 22 Ιουλίου, avant-garde εικόνες και μουσικές συναντιούνται σε μια σειρά από ατμοσφαιρικές, αταξινόμητες live performances.

Flix Team
6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Στον αστερισμό του live
Νάντα Ελ Σάζλ

Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά που καθιστούν το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου ξεχωριστό, και μια από τις πιο ανήσυχες φεστιβαλικές (κινηματογραφικές ή μη) διοργανώσεις στην Ελλάδα, είναι η αδιάκοπη και περιπετειώδης σύζευξη διαφορετικών τεχνών και ετερόκλητων τάσεων, από το σινεμά μέχρι τη μουσική και τα εικαστικά, κι από το mainstream μέχρι το ακραία avant garde. Κι όσο δύσκολο είναι συχνά να περιγράψει κανείς αυτές τις δημιουργικές συναντήσεις, άλλο τόσο είναι συναρπαστικό το στοιχείο της έκπληξης που συνοδεύει την εμπειρία του να τις βιώνεις. Μια αίσθηση απαραίτητη για να απογειώσει και να εμπλουτίσει την έννοια της θέασης και του οπτικοακουστικού event, ειδικά για ένα φεστιβάλ που περήφανα κουβάλα τον όρο του «πειραματικού» με κάθε πιθανή ερμηνεία.

Ισως σε καμία άλλη από τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ δεν είναι τόσο έντονο αυτό, όσο στις live performances που πλαισιώνουν τις πιο «καθαρόαιμες» κινηματογραφικές προβολές, και οι οποίες είναι ίσως φέτος πιο πολυσυλλεκτικές από ποτέ.

Διαβάστε ακόμη: 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Τελικά, «Is it real?»

People on Sunday main Σκηνή από το «People on Sunday»

Ξεκινώντας δυναμικά, η έναρξη του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Ιουλίου, με μία ζωντανή κινηματογραφική περφόρμανς στην κεντρική πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης, τοποθετώντας ευθύς εξαρχής τη φετινή διοργάνωση στην καρδιά του νησιού. Σε αυτήν, ο διεθνούς φήμης κινηματογραφιστής πειραματικών φιλμ Γιούργκεν Ρέμπλε και ο πολυμεσικός καλλιτέχνης Τόμας Κένερ θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά ένα έργο αποτέλεσμα της μακρόχρονης συνεργασίας-έρευνας των δύο καλλιτεχνών, το οποίο ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, στα θεμέλια του κινηματογράφου, των πρώιμων μηχανών λήψης εικόνας και στη μέθοδο της χρονοφωτογραφίας.

Nadah el Shazly 607 Νάντα Ελ Σάζλι

Πέντε μέρες αργότερα, την Κυριακή 22 Ιουλίου, το Φεστιβάλ θα κλείσει πανηγυρικά στον ιστορικό Ταρσανά της Ερμούπολης, με μια προβολή, συνοδεία ζωντανής μουσικής, της εμβληματικής βωβής ταινίας «People on Sunday» (1930) των Ρόμπερτ Σίοντμακ και Εντγκαρ Τζ. Ούλμερ (με τη συνεργασία του Φρεντ Τσίνεμαν και σενάριο του Μπίλι Γουάιλντερ), ένα πρωτοποριακό υβρίδιο ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, καρπός της μοναδικής συνεργασίας ανάμεσα σε μια παρέα ταλαντούχων Γερμανών κινηματογραφιστών οι οποίοι λίγα χρόνια αργότερα θα κατακτούσαν το Χόλιγουντ. Τη μουσική που θα ντύσει την προβολή θα αναλάβουν ο Μάικ Κούπερ και η Νάντα Ελ Σάζλι. Σταθερός συνεργάτης του Φεστιβάλ, ο Κούπερ είναι, εδώ και 40 περίπου χρόνια, ένας μουσικός εξερευνητής διεθνούς εμβέλειας, ο οποίος ξεκίνησε ως κιθαρίστας και τραγουδοποιός της φολκ και των μπλουζ, αλλά το έργο του εξελίχθηκε ενσωματώνοντας αυτοσχεδιαστική και ηλεκτρονική μουσική, μουσική για ταινίες του βωβού, radio art και καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις.

Η νεαρή Νάντα Ελ Σάζλι, από την άλλη (η οποία φιλοξενήθηκε πρόσφατα στο εξώφυλλο του περιοδικού Wire), αποτελεί μια από τις εξέχουσες φυσιογνωμίες της ανερχόμενης underground μουσικής σκηνής της Αιγύπτου, συνδυάζοντας στο έργο της την τραγουδιστική παράδοση της χώρας της με την πανκ, τη ροκ και την electronica. Μία απρόσμενη καλλιτεχνική συνάντηση δύο διαφορετικών γενεών μουσικών, σε ό,τι προβλέπεται μια μαγευτική οπτικοακουστική εμπειρία.

Διαβάστε ακόμη: 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Μια σπάνια ευκαιρία να δεις το «Betrogen» του Χαρούν Φαρόκι

Mike Cooper 607 Μάικ Κούπερ

Οι εκπλήξεις, όμως, δεν σταματούν εδώ. Στις ημέρες που μεσολαβούν, μια σειρά από εξίσου ενδιαφέρουσες live performances θα αναλάβουν να μεταμορφώσουν το τοπίο του νησιού σε ένα εναλλακτικό, sui generis πολυσινεμά. Την Τετάρτη 18 Ιουλίου, η Γκαέλ Ρουάρ θα μετατρέψει τον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου σε έναν ταιριαστά μυσταγωγικό χώρο προβολής. Δημιουργώντας χειροποίητες ταινίες από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και πειραματιζόμενη με ποικίλες τεχνικές στην εμφάνιση και την επεξεργασία του φιλμ, η Γαλλίδα καλλιτέχνης θα μετουσιώσει την πολυετή εμπειρία της σε μια προβολή που θα διαμορφώνεται ζωντανά μπροστά στα μάτια του κοινού.

Gaelle Rouard 607 Γκαέλ Ρουάρ

Την Πέμπτη 19 Ιουλίου, ο πολυπράγμων Μάικ Κούπερ ξαναχτυπά, αυτή τη φορά στον επιβλητικό χώρο του λατομείου, για μια περφόρμανς σε συνεργασία με τη Βίκυ Μπισμπίκη (Medea Electronique), η οποία συνδυάζει στην πρακτική της νέες τεχνολογίες και γλώσσες προγραμματισμού, και θα αναλάβει το οπτικό κομμάτι της βραδιάς, με τον Κούπερ να επικεντρώνεται στην ηχητική επένδυση.

Σtella 607 Σtella / φώτο: Λεωνίδας Κουρμαδάς

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 20 Ιουλίου, η Νάντα Ελ Σάζλι θα δώσει μια σόλο περφόρμανς, δημιουργώντας το ιδανικό σάουντρακ για τη δύση του ηλίου, με φόντο την ειδυλλιακή παραλία Κόμητο της Ποσειδωνίας, όπου αμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν οι προβολές της ημέρας. Μετά το τέλος των προβολών, η βραδιά θα κλείσει με τον καλύτερο τρόπο με μια συναυλία της Σtella. Η Ελληνίδα μουσικός, τραγουδοποιός και visual artist, η οποία έχει ήδη ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας με τα δύο προσωπικά της άλμπουμ («Σtella» και «Works for You») και μια σειρά από ζωντανές εμφανίσεις διεθνώς (μεταξύ άλλων στο Φεστιβάλ του SXSW) θα φέρει στη Σύρο ένα δείγμα από την εγχώρια ποπ μουσική που θέλουμε και έχουμε ανάγκη.


Από τις 17 μέχρι και τις 22 Ιουλίου, το Flix θα βρίσκεται στη Σύρο για να σας μεταφέρει εικόνες του φεστιβάλ - ή για να σας συναντήσει εκεί. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του SIFF.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ιδρύθηκε το 2013 και προβάλλει μια ευρεία γκάμα κινηματογραφικών ειδών σε παραδοσιακούς και αναδιαμορφωμένους χώρους του νησιού. Διεξάγεται στο μέσο του καλοκαιριού και τοποθετείται πέρα από τις συνηθισμένες απαιτήσεις και ιεραρχίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Το SIFF ενσωματώνει στο δικό του μοναδικό σκηνικό εκδηλώσεις, στυλ και προγράμματα – πειραματικά και αφηγηματικά, σύγχρονα και με αναδρομικό χαρακτήρα, ελληνικά και διεθνή, εργαστήρια και εκδηλώσεις διευρυμένου κινηματογράφου.

Διαβάστε και δείτε όσα ζήσαμε πέρσι, στο SIFF 2017:

siff 2018 poster 607