Φεστιβάλ / Βραβεία

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου - Μέρα 4η: Η Μεσόγειος των Μαριάντζελα Τσικαρέλo και Φίλιπ Καρτέλι

στα 10

Μια Ιταλίδα και ένας Αμερικάνος ξαναγράφουν τη γεωγραφία της Μεσογείου μέσα από τα κοινά τους έργα και ημέρες.

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου - Μέρα 4η: Η Μεσόγειος των Μαριάντζελα Τσικαρέλo και Φίλιπ Καρτέλι
Ο Φίλιπ Σκαρτέλι και η Μαριάντζελα Τσικαρέλο, φωτογραφημένοι στον Ταρσανά από τη Μυρτώ Τζίμα

Το κοινό όνομα εργασίας των Μαριάντζελα Τσικαρέλο και Φίλιπ Σκαρτέλι είναι Nusquam Productions. Το πρώτο του συνθετικό σημαίνει «χωρίς τόπο», ίσως για να δηλώσει τις διαφορετικές καταγωγές τους (η Μαριάντζελα είναι 34 ετών από τη Νάπολι, ο Φίλιπ 33 ετών από τη Νέα Υόρκη - ζουν μαζί στη Νάπολι αλλά σύντομα ετοιμάζονται για να μετακομίσουν στη Νέα Υόρκη) ή ακόμη καλύτερα να εξηγήσει γιατί οι δύο κινηματογραφιστές αναζητούν σε κάθε τους κινηματογραφική απόπειρα μια νέα έννοια της γεωγραφίας.

Διαβάστε ακόμη

Lampedusa 607

Lampedusa 607

Lampedusa 607

To πιο γνωστό κοινό τους έργο είναι το «Lampedusa» που εμφανίστηκε από το πουθενά για να τους καθιερώσει το 2015 (συμμετείχε σε δεκάδες φεστιβάλ με πρεμιέρα σε αυτό του Λοκάρνο). Μπορεί ο τίτλος να παραπέμπει - φυσικά - στο νησί όπου έγινε το σύμβολο των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη τις δύο χρονιές του 2015 και του 2016, αλλά πίσω από το προφανές, η Τσικαρέλο και ο Σκαρτέλι αφηγούνται μια ιστορία που έρχεται να συναντήσει την Ιστορία, ξεκινώντας από μια έκρηξη ενός ηφαιστείου το 1983 στην περιοχή που δημιούργησε μια βραχονησίδα την οποία διεκδίκησαν όλες οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής και καταλήγοντας στην θαλασσογραφία μιας τραγωδίας που γράφτηκε για πάντα στο απέραντο γαλάζιο της Μεσογείου.

«Τα γυρίσματα έγιναν σε διαφορετικές τοποθεσίες της Μεσογείου. Ταξιδεύοντας, συναντήσαμε τη Μεσόγειο του σήμερα, τόσο μακριά και όμως τόσο κοντα΄στην αφήγηση του 19ου αιώνα. Σαν αποτέλεσμα είχαμε την ιδέα να συνθέσουμε ένα έργο που να κινείται ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία, την πραγματικότητα και το όνειρο. Η "Λαμπεντούζα" ασχολείται με την επιθυμία να σου ανήκει κάτι, την ευχαριστήση του να ανακαλύπτεις κάτι άλλο, αλλά και με το να έρχεσαι σε επαφή με τις ανθρώπινες φοβίες και επιθυμίες, εφήμερες σαν ένας σωρός από στάχτες..

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Lampedusa»:

Στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ της Σύρου, η Μαριάντζελα Τσικαρέλο και ο Φίλιπ Σκαρτέλι παρουσίασαν δύο ακόμη έργα τους σε work in progress - και τα δύο σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις αναζητήσεις του «Lampedusa» τόσο πάνω στη γεωγραφία της Μεσογείου, το προσφυγικό, την ποιητική ματιά πάνω στην πραγματικότητα και σε πραγματικά αποστομωτικά πλάνα από θάλασσα που ξεπερνούν την αισθητική της καρτ-ποστάλ για να γίνουν τα αποτυπώματα ενός τόπου έτοιμου ανά πάσα στιγμή να διηγηθεί τις ιστορίες του.

Under the Moon 607

Tο πρώτο έχει τίτλο «Under the Moon», είναι αποτέλεσμα ενός προγράμματος υποτροφίας και φτιάχτηκε σαν ένα συλλογικό έργο το Μάρτιο του 2017 ανάμεσα σε καλλιτέχνες, μέλη μιας κολεκτίβας προσφύγων που πέρασαν τα σύνορα της Μάλτας και των παιδιών ενός δημοτικού σχολείου που χωρίς να συναντήσουν ποτέ τους πρόσφυγες έστησαν μια δική τους ιστορία με προορισμό τα αστέρια.

The Invention of Blue 607

Το δεύτερο έχει τίτλο «The Invention of Blue», βασίζεται στο έργο και τα κείμενα του Ιβ Κλάιν, ηγέτη του νεορεαλισμού της δεκαετίας του '60 στην Γαλλία. Ενας άντρας θυμάται τη διαρκή του αναζήτηση της ευτυχίας, μια φιγούρα εμπνευσμένη από το «Λωτοφάγο» του Σόμερσετ Μομ στοιχειώνει καλοκαιρινές επαύλεις και μια νέα γυναίκα αναζητά την πιο διάσημη εφεύρεση του Κλάιν, την μπλε μονοχρωμία. Με φόντο τη Μεσόγειο, με ποιητική που συναρπάζει και με μια ματιά που ποτίζει τον πειραματισμό με συναίσθημα και αληθινή συγκίνηση, το φιλμ αυτό έρχεται σαν άρρηκτο συμπλήρωμα του «Lampedusa» και επικυρώνει το όνομα των δύο νεαρών δημιουργών ως μια ξεχωριστή υπόσχεση για το μέλλον.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τους Μαριάντζελα Τσικαρέλο και Φίλιπ Σκαρτέλι και δείτε περισσότερα δείγματα δουλειάς τους στο επίσημο κανάλι τους στο vimeo.

Στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, η Μαριάντζελα Τσικαρέλο και ο Φίλιπ Σκαρτέλι παρουσίασαν και ένα υπέροχο πρόγραμμα με μικρού μήκους ταινίες άλλων δημιουργών με το γενικό τίτλο «Ασυντέλεστος Μέλλων», το οποίο προβλήθηκε στον Ταρσανα, τα ναυπηγεία του νησιού σε μια ακόμη από τις πρωτότυπες προβολές - εμπειρίες του Φεστιβάλ.

(φωτογραφίες: Μυρτώ Τζίμα)

Siff 2017 Day Four 607

Siff 2017 Day Four 607

Siff 2017 Day Four 607

Siff 2017 Day Four 607

Siff 2017 Day Four 607

Siff 2017 Day Four 607

Από τις 14 μέχρι και τις 19 Ιουλίου, το Flix θα βρίσκεται στη Σύρο για να σάς μεταφέρει εικόνες του φεστιβάλ - ή για να σας συναντήσει εκεί. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του SIFF.

Διαβάστε περισσότερα για το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

Siff 2017 Day Four 607

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ιδρύθηκε το 2013 και προβάλλει μια ευρεία γκάμα κινηματογραφικών ειδών σε παραδοσιακούς και αναδιαμορφωμένους χώρους του νησιού. Διεξάγεται στο μέσο του καλοκαιριού και τοποθετείται πέρα από τις συνηθισμένες απαιτήσεις και ιεραρχίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Το SIFF ενσωματώνει στο δικό του μοναδικό σκηνικό εκδηλώσεις, στυλ και προγράμματα – πειραματικά και αφηγηματικά, σύγχρονα και με αναδρομικό χαρακτήρα, ελληνικά και διεθνή, εργαστήρια και εκδηλώσεις διευρυμένου κινηματογράφου.

siff 2017 poster 607