Buzz

«Με Πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Τσάρλι Τσάπλιν δεν θα είχε γίνει δεκτός στην Αμερική». Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο δεν το βάζει κάτω

στα 10

Παραλαμβάνοντας το τιμητικό Βραβείο Τσάπλιν από το Λίνκολν Σέντερ, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο μίλησε υπέρ της τέχνης κι εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, με μπρίο και εύστοχο πνεύμα.

«Με Πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Τσάρλι Τσάπλιν δεν θα είχε γίνει δεκτός στην Αμερική». Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο δεν το βάζει κάτω

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο είναι διάσημος (και) για τις λακωνικές δημόσιες δηλώσεις του. Εκτός αν πρόκειται για τον Ντόναλντ Τραμπ και την απομονωτική πολιτική του. Εκεί, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εκφράζεται βροντερά και πάντα αποτελεσματικά, με την οξυδέρκεια που τον διακρίνει. Αυτό ακριβώς έκανε και χθες, στο Λίνκολν Σέντερ, παραλαμβάνοντας το τιμητικό Βραβείο Τσάπλιν του.

Ο 73χρονος ηθοποιός, είπε στο γεμάτο ενέργεια κοινό, ότι με τη μεταναστευτική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και τους περιορισμούς που εφαρμόζει και σχεδιάζει για την είσοδο αλλοδαπών στις Η.Π.Α., ο... επόμενος Τσάρλι Τσάπλιν δεν θα τα καταφέρει ποτέ να πάει στην Αμερική. «Όλοι μας, στον κόσμο του κινηματογράφου, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, σεναριογράφοι, συνεργεία, κοινό,» είπε χαρακτηριστικά ο Ντε Νίρο, «οφείλουμε πολλά στον Τσάρλι Τσάπλιν, ένα μετανάστη που πιθανότατα δεν θα είχε περάσει από τον σημερινό ακραίο έλεγχο. Ελπίζω να μην αφήνουμε έξω από τη χώρα τον επόμενο Τσάπλιν.»

Διαβάστε ακόμη: «Αυτός ο τύπος έχει αμαυρώσει την προεδρία». Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο δεν μπορεί με τίποτα να συγχωρέσει τον Ντόναλντ Τραμπ

Ως Βρετανός, ο Τσάρλι Τσάπλιν πήγε για πρώτη φορά στην Αμερική το 1910 κι έζησε στη χώρα για τέσσερις δεκαετίες. Ωστόσο, σ' ένα ταξίδι του στην Αγγλία το 1952, οι αμερικανικές Αρχές δεν του επέτρεψαν ξανά την είσοδο στις Η.Π.Α., λόγω των φημολογούμενων κομμουνιστικών πεποιθήσεών του, γι' αυτό κι ο Τσάπλιν στράφηκε στην Ελβετία, όπου κι έζησε για την υπόλοιπη ζωή του, επιστρέφοντας στην Αμερική για να παραλάβει ο ίδιος τιμητικό βραβείο από το Λίνκολν Σέντερ, το ίδιο βραβείο που λίγα χρόνια αργότερα, πήρε το όνομά του.

Διαβάστε ακόμη: Μάρτιν Σκορσέζε, Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Θα είναι αυτή η συνεργασία της χρονιάς;

ρόμπερτ ντε νίρο 607

Ο Ντε Νίρο, βέβαια, δεν σταμάτησε σ' αυτή την αιχμηρή διαπίστωση, αλλά προσέθεσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ είναι εχθρική προς τις τέχνες κι ότι αποφάσεις μείωσης των πόρων που δίνονται στον πολιτισμό, γίνονται για λόγους «πολιτικής πόλωσης». Συγκεκριμένα, ο Ντε Νίρο δήλωσε στην ομιλία του, «Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι τα χρήματα για τα προγράμματα πολιτισμού (σαν αυτό του Εθνικού Ταμείου για τις Τέχνες), προορίζονται για μια πλούσια, φιλελεύθερη ελίτ. Αυτό είναι που τώρα το αποκαλούν "εναλλακτική είδηση", εγώ το αποκαλώ μαλακία. Η μοχθηρία της κυβέρνησης απέναντι στην τέχνη και την ψυχαγωγία είναι μια έκφραση της μοχθηρίας τους απέναντι στους ανθρώπους που θέλουν την τέχνη, τους ανθρώπους που, επίσης, θέλουν και δικαιούνται αξιοπρεπείς μισθούς, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, ένα ασφαλές περιβάλλον, εκπαίδευση για τα παιδιά τους και περίθαλψη για όλους.»

ρόμπερτ ντε νίρο 607

Και, φυσικά, έχοντας πάρει φόρα, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη φίλη του, Μέριλ Στριπ και στις δικές της συγκρούσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ, ευχαριστώντας την δημόσια: «Με το να είστε εδώ απόψε, υποστηρίζετε την τέχνη για όλους,» είπε ο Ντε Νίρο από σκηνής. «Υποστηρίζετε την σλάπστικ κωμωδία του Τσάρλι Τσάπλιν, το σπουδαίο έργο του Μάρτι Σκορσέζε και του Μπάρι Λέβινσον, τις χαζοκωμωδίες του Ρόμπερτ Ντε Νίρο, τις υπερτιμημένες ερμηνείες της Μέριλ Στριπ και τα δικά σας γούστα και ανάγκες.» Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν τουίταρε, μέχρι στιγμής, κάποια απάντηση.

Διαβάστε ακόμη: