Buzz

Οταν ο Αντι Γουόρχολ συνάντησε τον Αλφρεντ Χίτσκοκ!

στα 10

Με αφορμή τα 113 χρόνια από τη γέννηση του Αλφρεντ Χίτσκοκ, ο οποίος ήρθε στη ζωή σαν σήμερα, 13 Αυγούστου 1899, θυμόμαστε μια από τις πιο σπάνιες συνεντεύξεις που έδωσε ποτέ σε έναν από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του, τον Αντι Γουόρχολ.

Οταν ο Αντι Γουόρχολ συνάντησε τον Αλφρεντ Χίτσκοκ!

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Interview το Σεπτέμβρη του 1974, δίνοντας έτσι στον Γουόρχολ την ευκαιρία να συναντηθεί με τον αγαπημένο του σκηνοθέτη και να μιλήσει μαζί του - για τι άλλο; - για τα φονικά ένστικτα του ανθρώπινου είδους.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Γουόρχολ υπήρξε τόσο αγχωμένος για αυτή τη συνέντευξη που όταν βρέθηκε δίπλα στον Αλφρεντ Χίτσκοκ, γονάτισε δίπλα του και παρέμεινε έτσι σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, που σε μια ανατριχιαστική επικαιρότητα αναφέρεται τόσο στις μαζικές δολοφονίες όσο και την απόγνωση που κατά τον Χίτσκοκ παραμένει ο νούμερο ένα λόγος για τον οποίο κάποιος οδηγείται στο φόνο.

Αντι Γουόρχολ: Αφού μελέτησες όλες αυτές τις υποθέσεις, κατάλαβες ποτέ γιατί οι άνθρωποι οδηγούνται στο φόνο; Πάντοτε με απασχολούσε το γιατί.

Αλφρεντ Χίτσκοκ: Λοιπόν, θα σου πω. Χρόνια πριν οι λόγοι ήταν οικονομικοί. Ειδικά στην Αγγλία. Πρώτα απ' όλα, ήταν πολύ δύσκολο να πάρεις διαζύγιο και κόστιζε πολλά χρήματα.

Αντι Γουόρχολ: Αλλά ποιο είδος ανθρώπου πραγματικά φτάνει στο φόνο; Εννοώ, γιατί;

Αλφρεντ Χίτσκοκ: Ανθρωποι που βρίσκονται σε απόγνωση.

Αντι Γουόρχολ: Αλήθεια;

Αλφρεντ Χίτσκοκ: Σε απόλυτη απόγνωση. Δεν έχουν πουθενά να πάνε, δεν υπήρχαν μοτέλς εκείνη την εποχή και αναγκάζονταν να κρύβονται πίσω από θάμνους στα πάρκα. Και πάνω στην απόγνωση τους, γίνονταν δολοφόνοι.

Αντι Γουόρχολ: Και οι μαζικές δολοφονίες;

Αλφρεντ Χίτσκοκ: Είναι ψυχωτικοί. Τελείως ψυχωτικοί. Επίσης είναι συνήθως ανίκανοι. Οπως έδειξα στο «Frenzy». Ο άντρας ήταν τελείως ανίκανος μέχρι τη στιγμή που δολοφονεί και νιώθει πως έχει δύναμη. Σήμερα φυσικά, στην Εποχή του Ριβόλβερ, όπως κάποιος μπορεί να την αποκαλέσει, νομίζω πως υπάρχει μεγαλύτερη χρήση όπλων μέσα στα σπίτια παρά στους δρόμους.

Αντι Γουόρχολ: Οταν με πυροβόλησαν στο κεφάλι (σ.σ. ο Γουόρχολ υπήρξε θύμα δολοφονικής απόπειρας το 1968, όταν μια φανατική θαυμάστρια του, η Βαλερί Σολάνας τον πυροβόλησε) έμοιαζε σαν ταινία. Δεν μοιάζει καθόλου αληθινό. Μου συνέβη, αλλά ήταν σαν να βλέπω τηλεόραση.

Αλφρεντ Χίτσκοκ: Ναι, ναι.

1

Αντι Γουόρχολ: Πίστεύω πως οι άνθρωποι που φτάνουν μέχρι εκεί νιώθουν το ίδιο.

Αλφρεντ Χίτσκοκ: Τις περισσότερες στιγμές συμβαίνει χωρίς δεύτερη σκέψη. Ξέρεις.

Αντι Γουόρχολ: Αν το κάνεις μια φορά, μετά μπορείς να το κάνεις ξανά. Και αν συνεχίσεις, είναι κάτι που μπορεί να γίνεται για πάντα.

Αλφρεντ Χίτσκοκ: Εξαρτάται αν έχεις καταφέρει να ξεφορτωθείς το πρώτο πτώμα. Αυτό είναι ένα μικρό πρόβλημα. Μετά από τον πρώτο σου φόνο.

Αντι Γουόρχολ: Ναι, οπότε αν κα΄νεις αυτό καλά, είσαι σε καλό δρόμο. Βλέπεις, πάντοτε σκεφτόμουν πως οι χασάπηδες μπορούν να το κάνουν αυτό πολύ εύκολα. Πάντοτε πίστευτα πως οι χασάπηδες είναι εν δυνάμει οι καλύτεροι δολοφόνοι.

Δείτε στο gallery δύο πορτρέτα του Αλφρεντ Χίτσκοκ από τον Αντι Γουόρχολ, φτιαγμένα έτσι ώστε να διαγράφουν τόσο τη σκοτεινή όσο και την ακούραστα αυτοσαρκαστική πλευρά του βρετανού μετρ του σασπένς.

Περισσότερος Αλφρεντ Χίτσκοκ: