Buzz

Ολες οι ταινίες του Χίτσκοκ στο London 2012 Festival

στα 10

Σε ένα από τα πιο φιλόδοξα projects του μέχρι σήμερα, το BFI θα παρουσιάσει το καλοκαίρι στα πλαίσια της πολιτιστικής ολυμπιάδας, μια ρετροσπεκτίβα του έργου του Χίτσκοκ σε αποκατεστημένες καινούριες κόπιες και στην περίπτωση των βουβών ταινιών του με νέα μουσική.

Ολες οι ταινίες του Χίτσκοκ στο London 2012 Festival

Ολες οι ταινίες του Χίτσκοκ, τόσο της Αγγλικής όσο και της Αμερικάνικης περιόδου του, τα κλασσικά του πλέον αριστουργήματα καθώς κι εννιά από τις βωβές του πλήρως αποκατεστημένες μέσα από δουλειά που κράτησε τρία ολόκληρα χρόνια θα περιλμβάνονται στο αφιέρωμα που θα κρατήσει από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβριο.

Συνολικά θα προβληθούν 58 ταινίες και στην περίπτωση των βωβών του, έχει ανατεθεί σε συνθέτες όπως οι Νίτιν Σόνγουεϊ, Ντάνιελ Πάτρικ Κόεν και Σοβέτο Κιντς να γράψουν καινούρια μουσική για τις προβολές. Κάποιες από αυτές μάλιστα θα λάβουν χώρα σε απρόβλεπτα μέρη όπως για παράδειγμα αυτή του «Blackmail» που θα προβληθεί έξω από το Βρετανικό μουσείο, καθώς μέρος της ταινίας είναι γυρισμένο εντός, αλλά και στην στέγη του κτηρίου.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, η καλλιτεχνική διευθύντρια του British Film Institute Χέδερ Στιούαρτ, είπε πως είναι παράδοξο το ότι θα μας φαινόταν αδιανόητο αν δεν μπορούσαμε σήμερα να διαβάσουμε τα πρώτα έργα του Σέξπιρ ή του Ντίκενς, αλλά πως ελάχιστους ενοχλεί ότι δεν μπορούσαμε μέχρι σήμερα να δούμε τις πρώτες ταινίες του Χίτσκοκ σε μια καλής ποιότητας κόπια. Ίσως γιατί όπως είπε «η ιδέα ότι κάτι τόσο μαζικό όσο το σινεμά μπορεί να είναι αληθινά σημαντική τέχνη και την ίδια στιγμή τόσο απολαυστικό, αποτελεί ακόμη πρόβλημα για κάποιους. Δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθείς όταν ο Σέξπιρ διδάσκεται στα σχολεία αλλά ο Χίτσκοκ όχι».

Το αφιέρωμα έχει λοιπόν σαν στόχο να αναδείξει τον σκηνοθέτη του οποίου το επώνυμο έχει γίνει συνώνυμο ενός ολόκληρου είδους ταινιών, σε έναν από τους αληθινά μεγάλους της παγκόσμιας τέχνης. Ακριβώς όπως του αξίζει.