Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2019 | Οι προβλέψεις του Flix - Σκηνικά

στα 10

Μετράμε αντίστροφα για την 91η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ και προβλέπουμε τους νικητές στις σημαντικότερες κατηγορίες.

Oscars 2019 | Οι προβλέψεις του Flix - Σκηνικά

Από το 1997 που το Art Directors Guild, δηλαδή το Σωματείο των Σκηνογράφων, ξεκίνησε να απονέμει τα δικά του βραβεία, οι προβλέψεις για την οσκαρική πεντάδα στην κατηγορία και (κυρίως) για τον τελικό νικητή έχουν γίνει κάπως πιο εύκολη υπόθεση. Δεκαπέντε φορές τα τελευταία εικοσιδύο χρόνια οι επιλογές του Σωματείου και της Ακαδημίας έχουν συμπέσει, επομένως η «Ευνοούμενη» και το «Black Panther», οι ταινίες δηλαδή που κέρδισαν τα βραβεία του ADG για τα σκηνικά σε ταινία εποχής και ταινία του φανταστικού αντίστοιχα, έχουν ήδη ισχυρό προβάδισμα για την απονομή της Κυριακής. (Το «Crazy Rich Asians» που κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη σύγχρονη ταινία έμεινε εκτός πεντάδας.) Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου κέρδισε ήδη το BAFTA στην αντίστοιχη κατηγορία, μπορούμε να εξάγουμε το ασφαλές (;) συμπέρασμα ότι αυτή είναι η «Ευνοούμενη» για το χρυσό αγαλματίδιο. Εκτός αν το «Ρόμα» του Αλφόνσο Κουαρόν σαρώσει τα πάντα.

Η οσκαρική κούρσα για το 2019 έχει ήδη ξεκινήσει. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις βραβεύσεις των κριτικών ενώσεων, τα στοιχήματα και το παρασκήνιο γύρω από την πιο χρυσή βραδιά του Χόλιγουντ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς. Μείνετε συντονισμένοι στο Flix και ξενυχτήστε μαζί μας την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου για να δούμε και να σχολιάσουμε μαζί την 91η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ.

The Favourite 607

Η Ευνοούμενη | Φιόνα Κρόμπι και Αλις Φέλτον

Χωρίς ιδιαίτερες περγαμηνές στο παρελθόν και με τα «Το Παρελθόν της Ούνα» και «Μάκβεθ» ως προηγούμενες συνεργασίες τους, οι Κρόμπι και Φέλτον έρχονται με τον αέρα του φαβορί και την τύχη του πρωτάρη στο πλευρό τους για να κερδίσουν το χρυσό αγαλματίδιο στην πρώτη τους υποψηφιότητα. Δεν είναι μόνο η σταθερή αδυναμία της Ακαδημίας στις ταινίες εποχής στη συγκεκριμένη κατηγορία, οι δέκα υποψηφιότητες για την ταινία του Λάνθιμου και οι προηγούμενες βραβεύσεις σε ADG και BAFTA που συνηγορούν σε αυτό, αλλά η πραγματικά εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στην ανασύσταση των αρχών του 18ου αιώνα και ο πλούτος των σκηνικών που ξεπερνά θεαματικά το περιορισμένο budget και δίνει τον αέρα της υπερπαραγωγής.

Black Panther 607

Black Panther | Χάνα Μπίτσλερ και Τζέι Χαρτ

Οπως και στα κουστούμια, το «Black Panther» είναι η μόνη ταινία που απειλεί στα ίσια την «Ευνοούμενη». Η Χάνα Μπίτσλερ, στην πρώτη της υποψηφιότητα κι αυτή, είναι μάλιστα η πρώτη Αφροαμερικανίδα στην ιστορία του θεσμού που προτείνεται στη συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ ο Τζέι Χαρτ έχει ήδη στο ενεργητικό του δύο άκαρπες υποψηφιότητες για τα «Pleasantville» και «Λος Αντζελες Εμπιστευτικό». Η τελευταία (και μοναδική) βράβευση υπερηρωικής ταινίας στην κατηγορία ήταν πριν από …τριάντα χρόνια για τον πρώτο «Batman» του Τιμ Μπάρτον, η ιστορία όμως μοιάζει να είναι έτοιμη να επαναληφθεί μ’ αυτό το πολύχρωμο πάντρεμα υψηλής τεχνολογίας και αφρικανικής κουλτούρας, εκτός αν η ταινία του Ράιαν Κούγκλερ σκοντάψει πάνω στην οσκαρική φόρα των ταινιών του Λάνθιμου και του Κουαρόν.

First Man 607

O Πρώτος Ανθρωπος | Νέιθαν Κρόουλεϊ και Κάθι Λούκας

Παρθενική υποψηφιότητα και για την Κάθι Λούκας, ο Κρόουλεϊ, ωστόσο, είναι ένας από τους σταθερούς συνεργάτες του Κρίστοφερ Νόλαν κι ως εκ τούτου έχει ήδη βρεθεί τέσσερις φορές υποψήφιος στην κατηγορία για τη δουλειά που έχει κάνει στις ταινίες του, με τελευταία και πιο πρόσφατη την «Δουνκέρκη». Η πέμπτη υποψηφιότητά του για τον «Πρώτο Aνθρωπο» του Ντέιμιαν Σαζέλ δεν θα είναι η φαρμακερή, λόγω του περιορισμένου οσκαρικού βεληνεκούς της ταινίας και παρά το γεγονός ότι ανάπλασε ολόκληρη …Σελήνη.

Mary Poppins returns 607

H Μαίρη Πόπινς Επιστρέφει | Τζον Μέιρ και Γκόρντον Σιμ

Ο Τζον Μέιρ έχει ήδη κερδίσει δύο φορές το χρυσό αγαλματίδιο για το «Σικάγο» και για τις «Αναμνήσεις Μιας Γκέισας», αμφότερα του σκηνοθέτη της (νέας) Μαίρη Πόπινς Ρομπ Μάρσαλ, ενώ για το «Σικάγο» είχε βραβευτεί και ο συνυποψήφιός του Γκόρντον Σιμ, φέτος όμως ελάχιστες πιθανότητες υπάρχουν να βραβευτεί αυτή η συνεργασία τους, παρά την πειστική μεταφορά στην Αγγλία των αρχών της δεκαετίας του '30 και την παραμυθένια διάσταση που έχουν καταφέρει να προσδώσουν στην ταινία. Σε περίπτωση (αναπάντεχης) νίκης πάντως, το sequel θα έχει κερδίσει ένα Οσκαρ που η πρωτότυπη κλασική ταινία δεν κατέκτησε!

roma 607

Ρόμα | Εουχένιο Καμπαγιέρο και Μπάρμπαρα Ενρίκεζ

Ο Καμπαγιέρο μετρά ήδη ένα Οσκαρ για την αριστουργηματική (και σε τελείως διαφορετικό κλίμα) δουλειά του στον «Λαβύρινθο του Πάνα» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο. Φέτος όμως, τα σκηνιικά είναι μία από τις λίγες κατηγορίες, στις οποίες η ταινία του Αλφόνσο Κουαρόν δεν είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί. Τίποτα βέβαια δεν αποκλείει την έκπληξη, ωστόσο η ενδελεχής ανασύσταση της δεκαετίας του '70 από τους Καμπαγιέρο και Ενρίκεζ είναι πολύ πιο διακριτική και χαμηλόφωνη (αν κι όχι λιγότερο εντυπωσιακή) από εκείνη των συνυποψηφίων τους στην κατηγορία.


Η οσκαρική κούρσα για το 2019 έχει ήδη ξεκινήσει. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις βραβεύσεις των κριτικών ενώσεων, τα στοιχήματα και το παρασκήνιο γύρω από την πιο χρυσή βραδιά του Χόλιγουντ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς. Μείνετε συντονισμένοι στο Flix και ξενυχτήστε μαζί μας την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου για να δούμε και να σχολιάσουμε μαζί την 91η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ.


Oscars 2019: Οι προβλέψεις του Flix


Η 91η Απονομή των Βραβείων OSCAR® μεταδίδεται ζωντανά και αποκλειστικά στις 24 Φεβρουαρίου (προς ξημερώματα 25) από το COSMOTE CINEMA OSCARS HD με τον πρωτότυπο ήχο και από το COSMOTE CINEMA 1HD, με ελληνικό σχολιασμό από τους Γιώργο Σατσίδη και Χριστίνα Μπίθα, απευθείας από το Λος Aντζελες. Για πρώτη φορά ελληνικό κανάλι θα βρεθεί στο κόκκινο χάλι των βραβείων OSCAR® και οι συνδρομητές της COSMOTE TV θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις προσελεύσεις των διασήμων και τις αποκλειστικές τους δηλώσεις στο μικρόφωνο του Γιώργου Σατσίδη. Πριν τη «μεταφορά» τους στο κόκκινο χαλί και την έναρξη της τελετής, οι συνδρομητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ειδική εκπομπή «OSCARS’ NIGHT» αφιερωμένη στα OSCAR, με συντονιστή τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και καλεσμένους ηθοποιούς και ανθρώπους του κινηματογράφου, που θα σχολιάζουν τις υποψηφιότητες και θα κάνουν τις δικές τους προβλέψεις. Η εκπομπή και η αποστολή στο κόκκινο χαλί θα προβληθεί live και στο επίσημο κανάλι της COSMOTE TV στο YouΤube, στις 23:00 το βράδυ της Κυριακής! Η τηλεοπτική κάλυψη θα κορυφωθεί στις 03.00, με την έναρξη της απονομής. Ως τότε, μη χάσεις τα περισσότερα από 80 οσκαρικά αριστουργήματα που σε περιμένουν στο pop-up κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD, με ταινίες οι οποίες έχουν βραβευτεί ή ήταν υποψήφιες για OSCAR®.