Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2017: Ακούστε την καθηλωτική επιστολή του Ασγκάρ Φαραντί

στα 10

Ο Ασγκάρ Φαραντί κέρδισε το Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας με τον «Εμποράκο» και... έλαμψε δια της απουσίας του. Δείτε αναλυτικά.

Oscars 2017: Ακούστε την καθηλωτική επιστολή του Ασγκάρ Φαραντί

Δείτε εδώ αναλυτικά όλους τους νικητές και τα παραλειπόμενα της 89ης Απονομής των Βραβείων Οσκαρ.

Ο Ασγκάρ Φαραντί είχε δηλώσει ότι δεν θα παρευρεθεί στην 89η Τελετή Απονομής των Βραβείων Οσκαρ, από τη στιγμή που οι Η.Π.Α. του Ντόναλντ Τραμπ απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα μεταναστών από επτά μουσουλμανικά έθνη.

Διαβάστε ακόμη: O Ασγκάρ Φαραντί δεν θα παραστεί στα Οσκαρ λόγω της απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ σε κατοίκους μουσουλμανικών χωρών

Αλλωστε, όλοι οι υποψήφιοι για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας έστειλαν από κοινού ένα ηχηρό μήνυμα κατά του φανατισμού πριν τη μέρα της Απονομής - διαβάστε εδώ.

Ο «Εμποράκος» πράγματι κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας κι έτσι ο απών Φαραντί «ακούστηκε» δυνατά, με μια επιστολή που ζήτησε να διαβαστεί στην αίθουσα. Διαβάστε την παρακάτω, ή δείτε το video με το απόσμασμα της τελετής.

Είναι μεγάλη μου τιμή που λαμβάνω αυτό το πολύτιμο βραβείο για δεύτερη φορά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ακαδημία, το συνεργείο μου στο Ιράν, τον παραγωγό μου, Αλεξάντρ Μαλέ-Γκι, την Cohen Media, την Amazon και τους συνυποψηφίους μου στην κατηγορία Ξενόγλωσσης Ταινίας. Λυπάμαι που δεν είμαι μαζί σας απόψε. Η απουσία μου είναι ένδειξη σεβασμού στους ανθρώπους της χώρας μου και σ’ εκείνους έξι ακόμα εθνών τους οποίους δεν σεβάστηκε ο απάνθρωπος νόμος που απαγορεύει την είσοδο μεταναστών στις Η.Π.Α.

Το να χωρίζουμε τον κόσμο σε «εμάς» και «τους εχθρούς μας» προκαλεί φόβο, μια παραπλανητική δικαίωση της βίας και του πολέμου. Αυτοί οι πόλεμοι εμποδίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες που έχουν υπάρξει οι ίδιες θύματα της βίας. Οι κινηματογραφιστές μπορούν να στρέψουν τις κάμερές τους και να αποτυπώσουν ανθρώπινες αρετές και να σπάσουν τα στερεότυπα διαφόρων εθνικοτήτων και θρησκειών. Δημιουργούν συμπάθεια ανάμεσα σε «εμάς» και τους «άλλους», μια συμπάθεια που χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο παρά ποτέ.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλους τους νικητές και τα παραλειπόμενα της 89ης Απονομής των Βραβείων Οσκαρ.

Για να ζήσετε τα Οσκαρ 2017 λεπτό προς λεπτό - από τους πρώτους που πάτησαν το κόκκινο χαλί μέχρι και τον νικητή του Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας - μπείτε στο live blog του Flix που μετέδωσε, με φωτογραφίες, videos, tweets και άμεση ανταπόκριση ολόκληρη την τελετή με λεπτομέρειες.

Δείτε ξανά τις εμφανίσεις που εκλεψαν την παράσταση στο κόκκινο χαλί.

Η 89η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ μεταδόθηκε ζωντανά στις 26 (προς ξημερώματα 27) Φεβρουαρίου από το COSMOTE CINEMA 1HD σε σχολιασμό Γιώργου Σατσίδη και Χριστίνας Μπίθα, και από το COSMOTE CINEMA 2HD χωρίς σχολιασμό. Η τελετή θα προβληθεί με υπότιτλους την Καθαρά Δευτέρα το βράδυ στις 22.00, στο COSMOTE CINEMA 2HD. Η COSMOTE TV αποτελεί για τα επόμενα τρία χρόνια τον μοναδικό προορισμό για τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.