Buzz

Ο Αμπντελατίφ Κεσίς αποκηρύσσει τη «Ζωή της Αντέλ»

στα 10

Ο βραβευμένος με το Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτης δηλώνει πικραμένος και ότι, αν ήταν στο χέρι του, «Η Ζωή της Αντέλ» δεν θα έβγαινε καν στις αίθουσες τώρα πια...

Ο Αμπντελατίφ Κεσίς αποκηρύσσει τη «Ζωή της Αντέλ»

Να θυμηθούμε ότι δεν μιλάμε για μία τυχαία ταινία. «Η Ζωή της Αντέλ» κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο πρόσφατο φεστιβάλ Καννών. Και για να ακριβολογούμε, πρώτη φορά στα χρονικά, το Χρυσό Φοίνικα μοιράστηκε σκηνοθέτης με τις πρωταγωνίστριές του, γιατί η κριτική επιτροπή αναγνώρισε ότι η Λέα Σεϊντού και η Αντέλ Εξαρχόπουλος ήταν όσο αναπόσπαστο κομμάτι του οράματος της ταινίας, όσο και ο δημιουργός, Αμπντελατίφ Κεσίς. Μιλάμε για την ταινία που, ως Πρόεδρος της επιτροπής, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ χαρακτήρισε «μία ανεπανάληπτη ιστορία αγάπης» και πρόσθεσε «είμαστε ενθουσιασμένοι που κάποιος είχε την τόλμη να τη διηγηθεί με τον τρόπο αυτό...»

Φαίνεται όμως ότι αμέσως μετά την επιτυχία, μόλις έσβησαν τα φλας που απεικόνιζαν μία ευτυχισμένη κινηματογραφική ομάδα, βγήκαν στην επιφάνεια κόντρες, αφορισμοί και πικρίες.

2

Πρώτη από όλους η Ζιλί Μαρό, η δημιουργός του κόμικ «Le Bleu Est Une Couleur Chaude», στο οποίο βασίστηκε «Η Ζωή της Αντέλ», διατύπωσε δημόσια την απογοήτευσή της και τις αντιρρήσεις της για το πώς ο Κεσίς μετέφερε την ιστορία της στο σινεμά. Μία ιστορία αγάπης που η έμφαση στις ερωτικές σκηνές ήταν «μια επίδειξη, βάρβαρη, χειρουργική και ψυχρή, αυτού που ονομάζουν λεσβιακό σεξ, που τείνει προς το πορνό και που μ’ έκανε να αισθανθώ πολύ άβολα.»

Μετά βγήκαν και τα ίδια τα κορίτσια να αποκηρύξουν τον σκηνοθέτη τους. Με αφορμή την προβολή της ταινίας στο Τελιουράιντ, οι πρωταγωνίστριες Λέα Σεϊντού και Αντέλ Εξαρχόπουλος έδωσαν μια κοινή συνέντευξη όπου αποκάλυψαν ότι πως ο Κεσίς ήταν δεσποτικός, τα γυρίσματα κόλαση και οι ερωτικές σκηνές, too much.

1

Σήμερα λοιπόν είναι η σειρά του ίδιου του σκηνοθέτη. Ο Κεσίς έδωσε συνέντευξη στο γαλλικό περιοδικό Telerama, όπου αποκάλυψε την πικρία του και αποκήρυξε την ταινία. «Θα ήθελα, αν ήταν στο χέρι μου, η ''Η Ζωή της Αντέλ'' να μη βγει καν στις αίθουσες πια. Ο Χρυσός Φοίνικας ήταν μία πολύ σύντομη στιγμή ευτυχίας. Αμέσως μετά άρχισε ο εξευτελισμός. Νιώθω ταπεινωμένος, προσβεβλημένος, απόβλητος. Για μένα η Αντέλ είναι μία μεγάλη κατάρα...»

Σε λίγες μέρες «Η Ζωή της Αντέλ» θα κλείσει το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και έχει μπει στην τελική ευθεία για την έξοδό της στους κινηματογράφους από τη StraDa Films.

Στην Αμερική κυκλοφορεί στις 25 Οκτωβρίου.


Διαβάστε ακόμη: