Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote 2012: Τι να δείτε σήμερα, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου

στα 10

Αναρωτιέστε ποια ταινία να προτιμήσετε; Βρίσκεστε αναποφάσιστοι ανάμεσα σε τόσες επιλογές; Αφήστε το πάνω μας. Κάθε μέρα σας προτείνουμε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες του προγράμματος του φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote 2012: Τι να δείτε σήμερα, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου

Laurence Anyways του Ξαβιέ Ντολάν

Το παιδί - θαύμα από τον Καναδά, επιστρέφει ενά μόλις χρόνο μετά τις «Φανταστικές Αγάπες» με την ιστορία ενός άντρα (Μελβίλ Πουπό) που στα 35 του χρόνια αποφασίζει πως θέλει να ζήσει ως γυναίκα, παραμένοντας ερωτευμένος με το κορίτσι του. Τοποθετημένο στα 80s και όχι ακριβώς η queer εξτραβαγκάνζα που φανταζόσαστε, το τρίτο φιλμ μέσα σε τρία χρόνια του 23χρονου Ντολάν είναι ένα δράμα για την αυτοδιάθεση και περισσότερο κι από αυτό ένας φόρος τιμής στις βάτες, τους Visage και την καύλα μιας δεκαετίας που ο ίδιος ο Ντολάν δικαιώνει με περισσότερο ταλέντο απ' ότι την κινηματογραφεί. Οσοι φανατικοί σπεύσατε... (Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Laurence Anyways»)

Δείτε το τρέιλερ:


Μικρού Μήκους

222 Σκηνή από το «Χαμένο Κορίτσι» του Νίκου Πάστρα

Στο νήμα του Φεστιβάλ και με το νεοσύστατο Διαγωνιστικό Τμήμα των ταινιών μικρού μήκους να ολοκληρώνεται σήμερα, σημειώστε :

  • Future Shorts στις 21.00 στον Κινηματογράφο Λαΐς - Ταινιοθήκη της Ελλάδος με μερικές από τις καλύτερες μικρού μήκους ταινίες απ' όλον τον κόσμο.(Διαβάστε περισσότερα εδώ)
  • Στο Θ' Μέρος του Διαγωνιστικού Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους (17.00 στην αίθουσα Δαναός 1) τους «Μακαρισμούς» του Αριστοτέλη Μαραγκού (διαβάστε περισσότερα εδώ), το «Κάτι Θα Γίνει» του Θάνου Ψυχογυιού (διαβάστε περισσότερα εδώ) και το υπέροχο «Χαμένο Κορίτσι» του Νίκου Πάστρα, μια ιστορία που ισορροπεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο, κρύβοντας κάτω από το «εφιαλτικό» της περίβλημα μια από τις πιο τρυφερές και ευαίσθητες ματιές πάνω στην γυναικεία ψυχοσύνθεση που είδαμε πρόσφατα (διαβάστε περισσότερα εδώ).
  • Εκτός Διαγωνιστικού Τμήματος στις 22.30 στην ΟΠΕΡΑ 1 (πριν από την προβολή του «Α Moi Seule») προβάλλονται «Τα Ησυχα Βράδια» του Κωνσταντίνου Σαμαρά, ένα γοητευτικό παιχνίδι ανάμεσα στο υπαρξιακό δράμα και τον... άκρατο ρομαντισμό. (Διαβάστε περισσότερα εδώ για την ταινία)

2

Μόνη Μου (A Moi Seule) του Φρεντερίκ Βιντό

Μία κοπέλα στη στάση του λεωφορείου βλέπει την αφίσα ενός εξαφανισμένου κοριτσιού και αναγνωρίζει τον εαυτό της. Ο απαγωγέας της την έχει μόλις αφήσει ελεύθερη, 8 χρόνια μετά την αρπαγή της, κι εκείνη πρέπει να επιστρέψει στη ζωή που δεν θυμάται και στον εαυτό που δεν γνώρισε ποτέ. Συγκλονιστικό δράμα από τον Φρεντερίκ Βιντό, ο οποίος μέσω φλας μπακς, μας συστήνει την περίεργη σχέση εξάρτησης θύματος και θύτη, σε μια ταινία που είναι κάτι παραπάνω από μελέτη στο σύνδρομο της Στοκχόλμης. Ωμά αληθινή, ψυχολογικά βίαιη, αλλά ταυτόχρονα με χαραμάδες ζεστασιάς, ακόμα και χιούμορ, το «Μόνη Μου» θα επιχειρήσει να εξανθρωπίσει τις προκαταλήψεις μας.

Δείτε το τρέιλερ:


Graceland του Ρον Μοράλες

222

O σκηνοθέτης του «Santa Mesa» επιστρέφει με μια ταινία που χαρακτηρίστηκε ως «η έκπληξη από τις Φιλιππίνες»: ένα δυνατό, μαφιόζικο, βραδυφλεγές θρίλερ που μας ξεναγεί στους κακόφημους δρόμους της Μανίλα. Ο Μάρλον, ο προσωπικός σοφέρ ενός μέλους του φιλιππινέζικου Κογκρέσου, είναι υπεύθυνος και για προμηθεύει στο διεφθαρμένο αφεντικό του ανήλικα κορίτσια. Οταν ξεσπάει το σκάνδαλο, ο Μάρλον απολύεται και πρέπει να βρει τρόπο να συντηρήσει την άρρωστη γυναίκα και το παιδί του. Σ' ένα γύρισμα της τύχης όμως, και η κόρη του Τσάνγκο αλλά και η κόρη του Μάρλον πέφτουν θύματα απαγωγής από αγνώστους που ζητούν λύτρα. Τότε όλες οι υποψίες βαραίνουν τον νεαρό οδηγό.

Δείτε το τρέιλερ:


Hors les Mur (Kόντρα στον Τοίχο) του Νταβίντ Λαμπέρ

2

Ο Πάουλο, ένας νεαρός πιανίστας συναντά τον Ιλίρ, έναν μπασίστα και τον ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Τη στιγμή όμως που αποφασίζουν να ζήσουν μαζί, ο Ιλίρ φεύγει για ένα κονσέρτο. Η σχέση των δυο αντρών θα δοκιμαστεί όταν ένα απρόσμενο παιχνίδι της μοίρας παρεμβάλλεται για να κρατήσει τους δυο εραστές χωριστά. Ο βελγικής καταγωγής Ντέιβιντ Λάμπερτ κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο (με πρεμιέρα στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών) εναλλάσσοντας τον τόνο της ταινίας από ερωτική κομεντί σε δυνατό, ρομαντικό δράμα - αφοπλιστικό και μελαγχολικό, σπαραχτικό και ανθρώπινο.

Δείτε το τρέιλερ:


Myra Breckinridge του Μάικλ Σαρν

2

«Το βιβλίο που δεν μπορούσε να γραφτεί, η ταινία που δεν μπορούσε να γυριστεί», το ανοσιούργημα του Μάικλ Σαρν από το 1970, βασισμένο στο ομώνυμο αντι-αμερικανικό έπος του Γκορ Βιντάλ, ένα roller coaster υπερβολών και σεξουαλικών στάσεων με τη Ράκελ Γουελς στο ρόλο που θα ζήλευαν όλες οι τρανσέξουαλ του πλανήτη, τη Μέι Γουεστ σε camp φόρο τιμής και τον Τζον Χιούστον ξοφλημένο καουμπόι. Αν δεν το έχεις δει, δεν μπορείς να το περιγράψεις. Αν το έχεις δει, δεν μπορείς να το πιστέψεις.

Δείτε το τρέιλερ:


Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα και τις ταινίες του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote.