Φεστιβάλ / Βραβεία

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου 2015: Μέρες σινεμά - αντίδοτο στην ακινησία!

στα 10

Στην πέμπτη του χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου αψηφά το «πάγωμα» των ημερών και επιτίθεται με μέρες σινεμά και δημιουργίας από τις 23 έως και τις 29 Ιουλίου στο μυθικό νησί των Δωδεκανήσων.

Flix Team
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου 2015: Μέρες σινεμά - αντίδοτο στην ακινησία!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου γεννήθηκε το 2010, στην αυγή της μεγάλης οικονομικής κρίσης και κόντρα στους καιρούς συνέχισε να μεγαλώνει αναπτύσσοντας μια πλατφόρμα πολιτισμού με βάση το μυθικό νησί των Δωδεκανήσων και κεντρική φιλοσοφία το σινεμά των δημιουργών - σε ανοιχτή επικοινωνία με το διεθνές σκηνικό και τους ανθρώπους πίσω από τις κάμερες της παγκόσμιας βιομηχανίας.

Στην πέμπτη του χρονιά, το Φεστιβάλ προσαρμόζει το προγραμμά του στις απαιτήσεις των ημερών και ρίχνει βάρος στις ανθρώπινες ιστορίες έτσι όπως αυτές αποτυπώνονται στην τεκμηρίωση και τη μυθοπλασία, οργανώνοντας σειρά προβολών και εργαστηρίων - αντίδοτο στη γενικότερη ακινησία.

Το Παλιό Σχολείο στη χώρα του Πάτμου - με ψηφιακή προβολή μέσα και έξω από το αρχιτεκτονικό μνημείο του 17ου αιώνα, θα φιλοξενήσει τις προβολές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου, 53 ταινίες, ντοκιμαντέρ και φιλμ μικρού μήκους με κεντρικό θέμα κινηματογραφικά πορτρέτα και ανθρώπινες ιστορίες.

wild 607

Από τις ταινίες μυθοπλασίες ξεχωρίζουν η πρεμιέρα του «Wild» του Ζαν-Μαρκ Βαλέ (φωτό) με την υποψήφια για Οσκαρ Ρις Γούιδερσπουν (παρουσία της συγγραφέως Σέριλ Στρέιντ), η «Τετάρτη 04:45» του Αλέξη Αλεξίου, οι υποψήφιες για Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας «Ιστορίες για Αγρίους», το «Μακριά από τους Ανθρώπους» του Νταβίντ Ελχόφεν με τον Βίγκο Μόρτενσεν και το «Πολκ» των Νίκου Νικολόπουλου και Βλαδίμηρου Νικολούζου.

Salt of the Earth 607

Από τα ντοκιμαντέρ ξεχωρίζουν το «Αλάτι της Γης» των Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Ριμπέιρ Σαλγκάντο (φωτό), η «Οικογενειακή Υπόθεση» της Αγγελικής Αριστομενοπούλου, η «Αρχαιολόγος» του Κίμωνα Τσακίρη, η πρεμιέρα του «Chinese Mayor» του Χάο Ζου από την Κίνα, η πρεμιέρα του «Tibetan Warrior» του Ντόντο Χούνζικερ και η πρεμιέρα του «Plastic Paradise» της Αντζελα Σαν.


Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ της Πάτμου οργανώνει κινηματογραφικά workshops και σεμινάρια για νέους αλλά και καταξιωμένους επαγγελματίες του σινεμά. Στις 26 και 27 Ιουλίου, η casting director των τελευταίων ταινιών του Τζέιμς Μποντ, Ντέμπι ΜακΓουίλιαμς και ο acting coach Τσαρλς Γουάινσταϊν προσκαλούν νέους ηθοποιούς που ενδιαφέρονται για διεθνή καριέρα σε ένα «Acting Workshop». Στις 28 Ιουλίου ο Ντόντο Χούνζικερ απαντάει στο «Can you Direct a Documentary?», ο Δανός Γιέσπερ Τζακ εξηγεί «How to Produce a Documentary» και ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος αναλύει τη στενή σχέση ανάμεσα στο «Documentary & the Web»

Στην Πάτμο θα βρεθούν και οι 10 φιναλίστ του Διαγωνισμού Σεναρίου Μικρού Μήκους, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις προβολές, τις οµιλίες καθώς και τα εξειδικευµένα σεµινάρια που έχουν σχεδιαστεί για τον διαγωνισµό και ο νικητής θα δει το σενάριο του να παίρνει ζωή, σε παραγωγή ΟΤΕ ΤV.

IFFP 2015 Poster

Το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτμου διεξάγεται φέτος από τις 23 έως και τις 29 Ιουλίου. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις του στο επίσημο site του Φεστιβάλ στο ιντερνετ και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.