Buzz

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν, οι Ρότζερς και Χάμερσταϊν κι ο Ηλίας Καζάν

στα 10

Πηγαίνοντας να παραδοθεί στην αστυνομία, ο Χάρβεϊ Γουάινστιν κουβαλούσε μαζί του τρία βιβλία. Κι όλοι προσπαθούν να καταλάβουν το γιατί.

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν, οι Ρότζερς και Χάμερσταϊν κι ο Ηλίας Καζάν

Όπως αναμένονταν ο Χάρβεϊ Γουαίνστιν παραδόθηκε σήμερα στην αστυνομία της Νέας Υόρκης για να οδηγηθεί στον εισαγγελέα όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βιασμό. Όπως ήταν ήδη αποφασισμένο ο Γουαίνστιν θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ύψους 1εκατομμυριόυ δολαρίων.

Καθ’ οδόν προς την αστυνομία, ο Γουάινστιν κουβαλούσε στα χέρια του τρια βιβλία από τα οποία τα δυο που μπορεί κανείς να αναγνωρίσει ήταν το «Something Wonderful: Rodgers and Hammerstein’s Broadway Revolution» του Τοντ Σ. Πέρνταμ και το «Elia Kazan: A Biography» του Ρίτσαρντ Σίσκελ.

Δείτε ακόμη: Κάννες 2018: H Εϊζια Αρτζέντο επιτίθεται στον Χάρβεϊ Γουάινστιν και στη βιομηχανία που δεν τον σταμάτησε

Harvey Weinstein books 607

Προφανώς ο Γουάινστιν δεν σκόπευε να τα διαβάσει όσο θα περίμενε στον αστυνομικό προθάλαμο, αλλά φανταζόμαστε ότι ήθελε να στείλει ένα μήνυμα μέσω αυτών. Κι αν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς πως λειτουργεί το μυαλό ενός ανθρώπου όπως αυτός, υποθέτουμε ότι ο ίδιος βλέπει αναλογίες μεταξύ του εαυτού του και των Ρίτσαρντ Ρότζερς και Όσκαρ Χάμερσταϊν δυο ανθρώπων που άλλαξαν το Broadway με τις παραγωγές τους.

Και πιθανότατα με έναν διαφορετικό τρόπο ο ίδιος βλέπει αναλογίες με τον εαυτό του στην ιστορία του Ηλία Καζάν ενός ιδιοφυή, σπουδαίου σκηνοθέτη του οποίου η φήμη στο Χόλιγουντ καταστράφηκε εξ’ αιτίας της κατάθεσης του στο House Un-American Activities Committee το 1952 όπου ονομάτισε ανθρώπους της βιομηχανίας ως κομμουνιστές.

Harvey Weinstein books 607

Μόνο που οι πράξεις του Καζάν όσο κι αν είναι κατακριτέες μπορούν τουλάχιστον να γίνουν κατανοητές στο πλαίσιο μιας εποχής όπου η αντικομουνιστική υστερία στην Αμερική βρισκόταν στο απόγειό της, σε αντίθεση με αυτές του Γουάινστιν. Κι αν ο ίδιος ίσως αρέσκεται να βλέπει τον εαυτό του ως ένα θύμα του συστήματος τότε η απόφασή του να κάνει έστω και υπαινικτικά έναν παραλληλισμό μεταξύ του ίδιου και του Ηλία Καζάν ή οποιουδήποτε άλλου, ως μέρος της υπερασπιστικής του γραμμής, τότε είναι σαφές πως δεν έχει καμιά συναίσθηση των πράξεων του και πιθανότατα ούτε ίχνος μεταμέλειας για όσα έκανε.

Διαβάστε περισσότερα: