Buzz

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ στηρίζει «το καφέ των άστεγων» στο Εδιμβούργο

στα 10

Γνωστός για την κοινωνική του ευαισθησία και τον πολιτικό ακτιβισμό του, ο Κλούνεϊ βάζει πλάτες στην προσπάθεια των «Social Bite» στο Εδιμβούργο: μίας αλυσίδας καφέ-εστιατορίων που στηρίζουν ενεργά κι βοηθούν άμεσα τους άστεγους της πόλης. Δείτε το βίντεο.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ στηρίζει «το καφέ των άστεγων» στο Εδιμβούργο

Τα 5 καταστήματα της αλυσίδας Social Bite έχουν ήδη γράψει τη μικρή τους ιστορία σε Εδιμβούργο και Γλασκώβη. Εκεί μπορείς να φας εξαιρετικά σάντουιτς, παραδοσιακές πίτες και σκοτσέζικα λουκάνικα. Οι πελάτες όμως τα εκτιμούν και για διαφορετικούς λόγους: εργάζονται σε αυτά πρώην άστεγοι, ενώ τα έσοδά τους φροντίζουν τους άστεγους της περιοχής, οι οποίοι στο τέλος της μέρας βρίσκουν και το δικό τους γεύμα πληρωμένο. Λειτουργεί δηλαδή όπως και το δικό μας 1+1 σύστημα σε κάποια καφέ της Αθήνας: παίρνεις τον δικό σου και πληρώνεις για δύο, στηρίζοντας τους άπορους της κοινότητάς σου.

Διαβάστε επίσης: Θέλετε να κερδίσετε ένα δείπνο με τον Τζορτζ Κλούνεϊ;

George Clooney Social Bite 607 1

Κάπως έτσι, ο Τζορτζ Κλούνεϊ πλήρωσε 1000 λίρες για το δικό του σάντουιτς με πέστο και αβοκάντο. Ο γνωστός για την πολιτική και κοινωνική του ευαισθησία χολιγουντιανός σταρ είχε αποδεχτεί την πρόταση του Τζος Λίτλστοουν, του ιδρυτή των Social Bite, να είναι το «έπαθλο» ενός διαγωνισμού, όπου ο νικητής θα γευμάτιζε μαζί του στο μαγαζί, προκαλώντας φυσικά το ενδιαφέρον του Τύπου που θα αποθανάτιζε το γεγονός και θα έδινε δημοσιότητα στην προσπάθεια του εστιατορίου.

Θυμηθείτε τη γνώμη του Flix για την πολιτική δράση του Τζορτζ Κλούνεϊ: George for President!

George Clooney Social Bite 607 4

George Clooney Social Bite 607 5

Ετσι, την προηγούμενη Πέμπτη, οι δρόμοι του συγκεκριμμένου μαγαζιού στο Εδιμβούργο έκλεισαν από τους φανς που έμαθαν ότι ο Κλούνεϊ θα επισκεπτόταν το σαντουιτσάδικο της γειτονιάς τους. Κι εκείνος αποδείχθηκε όσο gentleman, όσο θέλουν οι φήμες. Επιασε κουβέντα με τους υπαλλήλους, έκανε ερωτήσεις, έβγαλε στωικά όσες φωτογραφίες χρειάστηκαν, και πάνω από όλα μίλησε για την αναγκαιότητα τέτοιων κινήσεων σε κάθε τοπική κοινωνία.

«Μου αρέσει πάρα πολύ η ιδέα και η δουλειά τους» δήλωσε ο Κλούνεϊ. «Θεωρώ ότι η βοήθεια που παρέχουν είναι εξαιρετικά σημαντική. Ολοι οφείλουμε να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας στη δυσκολία τους. Αυτό καθιστά μια πραγματική "κοινότητα". Είναι πολύ σημαντικό να μην παραβλέπουμε και να μην εγκαταλείπουμε τους πιο αδύναμους...»

George Clooney Social Bite 607 3

«Επικοινωνήσαμε μαζί του μέσω της δικής του φιλανθρωπικής οργάνωσης "Not On Our Watch" (σ.σ. ο Κλούνεϊ έχει ιδρύσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα σίτισσης άπορων στην Αμερική με τους φίλους και συναδέλφους του Ματ Ντέιμον και Μπραντ Πιτ)» είπε ο Λίντλστοουν. «Δεν περιμέναμε πολλά πράγματα, αλλά εκείνος μάς ξάφνιασε: δέχθηκε αμέσως! Για τον κόσμο του Εδιμβούργου αλλά και το προσωπικό ήταν ένα πολύ μεγάλο δώρο: πριν από λίγο καιρό κοιμόντουσαν στο δρόμο. Σήμερα παίρνουν κουράγιο από τον ίδιο τον Τζορτζ Κλούνεϊ. Υπάρχει πολύς κόσμος που υποφέρει - τους έχει μοιραστεί άδικο χέρι στην παρτίδα. Ο Κλούνεϊ έδειξε να το συναισθάνεται αυτό και όλη του η συμπεριφορά και συμπαράσταση ήταν γενναιόδωρη και ταπεινή. Προσέλκυσε πάρα πολύ μεγάλη δημοσιότητα κι αυτό θα μας είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις δράσεις των Social Bite στο μέλλον..»

George Clooney Social Bite 607 2

«Πριν από δύο χρόνια ζούσα στους δρόμους του Εδιμβούργου, εξαρτημένος από την ηρωίνη και χωρίς κανένα απολύτως τρόπο να εξασφαλίσω το επόμενο μου γεύμα» είπε ο Σόνι Μάρεϊ, ένας από τους υπαλλήλους του Social Bite. «Σήμερα είμαι εργαζόμενος, έχω μία απίθανη οικογένεια και μόλις ετοίμασα το γεύμα ενός από τους μεγαλύτερους σταρ στον πλανήτη. Μας κοίταξε στα μάτια ισότιμα, ζεστά και μας έδωσε το χέρι του. Μοιάζει απίθανος τύπος, να χαίρεται όλη του την επιτυχία. Είναι άνθρωπος. Την αξίζει...»

Δείτε το βίντεο:

.

Διαβάστε περισσότερα για την ακτιβιστική δράση του Τζορτζ Κλούνεϊ: