Φεστιβάλ / Βραβεία

People's Choice Award: Ψηφίστε την καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία της χρονιάς!

στα 10

Εφτασε η ώρα του People's Choice Αward της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, όπου εσείς ψηφίζετε για να αναδείξετε την καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία της χρονιάς.

People's Choice Award: Ψηφίστε την καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία της χρονιάς!

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου σας δίνει τη δυνατότητα να αποφασίσετε εσείς για το ποια θα είναι η καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία της χρονιάς στo People's Choice Award του 2014.

Από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Οκτωβρίου, μπορείτε να ψηφίζετε για την αγαπημένη σας ταινία, ανάμεσα στους τίτλους που αποτελούν στη λίστα των φιναλίστ που διαγωνίζονται για το People's Choice Award και ταυτόχρονα να συμμετάσχετε και σε ένα διαγωνισμό που θα χαρίσει σε έναν τυχερό τη δυνατότητα να ταξιδέψει μέχρι τη Ρίγα της Λετονίας όπου στις 13 Δεκεμβρίου 2014 θα λάβει χώρα η τελετή απονομής των φετινών βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Οι ταινίες που είναι υποψήφιες για το φετινό People Choice Award της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι οι εξής:

Deux Jours, Une Nuit

Δύο Μέρες, Μια Νύχτα (Deux Jours Une Nuit) των Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία)

Για δύο μέρες και μια νύχτα, με τη βοήθεια του συζύγού της, η 30χρονη Σαντρά αναζητά τους συναδέλφους της προκειμένου να τους πείσει να αρνηθούν το μπόνους που τους προσφέρει η εταιρεία που εργάζονται. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσει να εμποδίσει την απόλυσή της. H νέα ταινία των αδελφών Νταρντέν, ένα ρεαλιστικό δράμα για την Ευρώπη της κρίσης, ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η Μαριόν Κοτιγιάρ είναι μία από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Δυο Μέρες, Μια Νύχτα» των Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν.

Ida

Ida του Πάβελ Παβλικόφσκι (Δανία, Πολωνία)

Πολωνία, 1962. Η Aνα είναι μια όμορφη 18χρονη γυναίκα. Ετοιμάζεται να γίνει καλόγρια στο μοναστήρι όπου έζησε από τότε που, ως παιδί, έμεινε ορφανή, όταν μαθαίνει πως έχει ακόμα μια συγγενή εν ζωή – την αδελφή της μητέρας της, Βάντα. Η Aνα μαθαίνει πως η θεία της όχι μόνο ήταν σκληροπυρηνική κομμουνίστρια εισαγγελέας, διαβόητη για τις θανατικές καταδίκες που επέβαλλε σε ιερείς και πολλούς άλλους, αλλά είναι και Εβραία. Η Aνα μαθαίνει έτσι πως είναι κι η ίδια Εβραία, και πως το πραγματικό της όνομα είναι Iντα. Η αποκάλυψη αυτή την ωθεί να ανατρέξει στο παρελθόν για να βρει τις ρίζες της και να αντιμετωπίσει την αλήθεια για την οικογένειά της. Η νέα ταινία του Πάβελ Παβλικόφσκι («My Summer of Love»), που βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ του Λονδίνου, προβλήθηκε στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και βρίσκεται και στους τρεις φιναλίστ για το φετινό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι.

La Belle et la Bete

Η Πεντάμορφη και το Τέρας (La Βelle et la Βête) του Κριστόφ Γκανζ

Μετά το καταστροφικό ναυάγιο του πλοίου του ένας έμπορος, αναγκάζεται σε εξορία στην επαρχία με τα έξι παιδιά του. Μεταξύ αυτών είναι η Πεντάμορφη, η νεότερη από τις κόρες του, χαρούμενη και γεμάτη χάρη. Σε ένα οδυνηρό ταξίδι ο έμπορος εισβάλει στο μαγικό βασίλειο του Τέρατος που τον καταδικάζει σε θάνατο επειδή έκλεψε ένα τριαντάφυλλο. Νιώθοντας την ευθύνη για την τρομερή μοίρα που έπληξε την οικογένειά της, η Πεντάμορφη αποφασίζει να θυσιαστεί για τον πατέρα της. Ομως, στο παλάτι του Τέρατος, δεν την περιμένει ο θάνατος, αλλά μια παράξενη ζωή, σε συδυασμό με μαγικές στιγμές χαράς και μελαγχολίας. Κάθε βράδυ την ώρα του δείπνου η Πεντάμορφη και το Τέρας συναντιούνται. Μαθαίνουν κι ανακαλύπτουν πολλά σαν δύο ξένοι που δεν έχουν τίποτα κοινό. H διασκευή του Κριστόφ Γκανζ πάνω στον κλασικό μύθο της «Πεντάμορφης και του Τέρατος» με λαμπερούς πρωταγωνιστές τη Λέα Σεντού και τον Βενσάν Κασέλ. Επίσημη Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την «Πεντάμορφη και το Τέρας» του Κριστόφ Γκανζ.

Nymphomaniac Director's Cut

Nymph()maniac: Director's Cut του Λαρς φον Τρίερ (Δανία)

H ποιητική ιστορία του ταξιδιού μιας γυναίκας από τη γέννησή της μέχρι την ηλικία των 50 ετών, όπως την αφηγείται η ίδια, η (κατά δική της παραδοχή) νυμφομανής Τζο. Ενα κρύο βράδυ, ο ηλικιωμένος, γοητευτικός εργένης Σέλιγκμαν, θα την βρει χτυπημένη σε ένα δρομάκι. Θα την πάρει σπίτι του και θα περιποιηθεί τα τραύματά της, ενώ παράλληλα τη ρωτά για το παρελθόν της. Θα την ακούσει με προσοχή καθώς εκείνη θα του διηγηθεί σε οχτώ κεφάλαια, ολόκληρη την ζωή της, μια ιστορία πλούσια σε συσχετισμούς, γεγονότα και συμπτώσεις... H ταινία - ποταμός του Λαρς φον Τρίερ, το πιο πολυσυζητημένο φιλμικό κατόρθωμα της χρονιάς, στην uncut εκδοχή των 325 λεπτών. Διαβάστε τα πάντα για το «Nymph()maniac» του Λαρς φον Τρίερ.

Philomena 607

Philomena του Στίβεν Φρίαρς (Μ.Βρετανία, Η.Π.Α., Γαλλία)

Η Φιλομένα Λι ήταν έφηβη ακόμα, όταν έμεινε έγκυος στην Ιρλανδία του 1952. Θεωρήθηκε έκπτωτη και κατέληξε έγκλειστη σε μοναστήρι, όπου της στέρησαν το παιδί της, όταν ήταν ακόμα νήπιο για να το στείλουν σε παρένθετη οικογένεια στην Αμερική. Πενήντα χρόνια μετά, συνεχίζει να αναζητά το γιό της. Συνοδοιπόρος στο συναρπαστικό της ταξίδι θα είναι ένας εκλεπτυσμένος, κυνικός δημοσιογράφος, ο οποίος τη βοηθά να εντοπίσει τον γιο της. Το τελευταίο φιλμ του Στίβεν Φρίαρς που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Βενετίας και ήταν υποψήφιο για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, ανάμεσα σε πολλές υποψηφιότητες στα Οσκαρ, τις Χρυσές Σφαίρες και τα βραβεία BAFTA. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς.

The 100-Year-Old Man Who Climbed out the Window and Disappeared 607

The 100-Year-Old Man Who Climbed out the Window and Disappeared του Φίλιξ Χένγκρεν (Σουηδία)

Ο Αλαν Κάρλσον πρόκειται να γιορτάσει τα 100ά γενέθλιά του, στον οίκο ευγηρίας όπου ζει. Ο Αλαν μπορεί να είναι 100, αλλά τα έχει 400 και το τελευταίο πράγμα που τον ενδιαφέρει είναι το πάρτι του! Αντί να μείνει στη γιορτή που γίνεται προς τιμήν του, σκαρφαλώνει έξω απ’ το παράθυρο κι εξαφανίζεται. Στο δρόμο του βρίσκει μια τσάντα με κλεμμένα λεφτά κι έτσι αρχίζουν να τον κυνηγούν μια συμμορία εμπόρων ναρκωτικών και ταυτόχρονα η αστυνομία. Το διάσημο μυθιστόρημα του Γιόνας Γιόνασον στη σουηδική έκπληξη της χρονιάς που έσπασε κάθε προηγούμενο εμπορικό ρεκόρ. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «The 100-Year-Old Man Who Climbed out the Window and Disappeared» του Φίλιξ Χένγκρεν.

Μπείτε στην επίσημη σελίδα των People's Choice Awards της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και ψηφίστε την ταινία που εσείς θέλετε να αναδείξετε ως καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία της χρονιάς.

To Flix.gr είναι επίσημος media partner του People's Choice Award της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Διαβάστε ακόμη: