Industry

Η εξαγορά της 20th Century Fox είναι γεγονός. Τι σημαίνει αυτό για την κινηματογραφική βιομηχανία;

στα 10

Το deal των 71 δισεκατομμυρίων έκλεισε επισήμως χθες. Αλλά οι τεκτονικές αλλαγές που θα φέρει, θα πάρουν χρονια να ολοκληρωθούν.

Η εξαγορά της 20th Century Fox είναι γεγονός. Τι σημαίνει αυτό για την κινηματογραφική βιομηχανία;

«Αυτή είναι μια ξεχωριστη και ιστορική στιγμή για εμάς» δήλωνε ο Μπομπ Ιγκερ CEO της Disney, αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ένα πρότζεκτ στο οποίο είχε πενδύσει όχι μόνο όλη του την ενέργεια, αλλά και την ίδια την υστεροφημία του.

Με την εξαγορά, η Disney αποκτά κυριότητα σε όλες της δραστηριότητες της Fox, το κινηματογραφικό στούντιο, τα τηλεοπτικά κανάλια, το National Geographic, το FX Network, τα στούντιο κινουμένων σχεδίων Blue Sky και τίτλους / franchises όπως τα «X Men», τους «Simpsons», την «Εποχή των Παγετώνων».

Δείτε επίσης: Το Χόλιγουντ από την αρχή! Είναι το streaming τα νέα studios;

disney fox deal 607

Παρά τον θριαμβευτικό τόνο όμως η συμφωνία που είναι η μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Disney δεν έρχεται δίχως πονοκεφάλους. Σύμφωνα με τους αναλυτές το εκ νέου μοίρασμα της δύναμης ανάμεσα σε δύο γίγαντες θα είναι δύσκολο και η συγχώνευση σημαίνει απολύσεις για περισσότερους από τρεις χιλιάδες (μερικοί μιλούν ακόμη και για τέσσερις χιλιάδες) υπαλλήλους παγκοσμίως.

Κι ακόμη αν οι άνθρωποι στην επιχειρηματική πλευρά των δυο εταιρειών φουσκώνουν από περηφάνια, δεν είναι σίγουρο ότι όλοι όσοι βρίσκονται στην καλλιτεχνική πλευρά των στούντιο αισθάνονται την ίδια χαρά. Για παράδειγμα όταν η συμφωνία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2017, ο Τζέιμς Λ. Μπρουκς, δημιουργός των «Simpsons» πόσταρε στο twitter ένα σκίτσο στο οποίο ο Χόμερ Σίμπσον στραγγαλίζει τον Μίκι Μάους και είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι ο μόνος που έχει τέτοιου είδους αισθήματα απεναντι στο ποντίκι της Disney.

disney fox deal 607

Επίσης αν στην αμερική το τοπίο έχει λίγο πολύ ξεκαθαρίσει και η επιτροπή ανταγωνισμού έχει ξεκαθαρίσει ποια από τα νέα αποκτήματα της Disney από τον στόλο επιχειρήσεων της Fox θα πρέπει να πουληθούν, στον υπόλοιπο πλανήτη, τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά. Για παράδειγμα στην Ευρώπη, θα πρέπει να αποχωρήσει από το History Channel, στην Βραζιλία ίσως αναγκαστεί να πουλήσει το Fox Sports, ενώ στο μεξικό το ιδιοκτησιακό καθεστώς του National Geographic δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο.

Πέρα από τα δικά της εσωτερικές αλλαγές όμως η κινηματογραφική βιομηχανία αναρωτιέται ακόμη πόσο θα επηρεάσει όλους τους υπόλοιπους. Ανάμεσα στις αλλαγές που θα φέρει πιθανότατα θα είναι η επαναδιαπραγμάτευση του ποσοστού κέρδους που θα διεκδικήσει η Disney από τους αιθουσαρχες και η πίεση σε μια σειρά από μικρότερα στούντιο να συγχωνευτούν προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό.

disney fox deal 607

Και φυσικά, ένας από τους βασικότερους λόγους που η Disney επιδίωξε την συμφωνία, ήταν να αποκτήσει όλη την βιβλιοθήκη της Fox προκειμένου να ενισχύσει με περιεχόμενο την streaming πλατφόρμα που ετοιμάζεται να λανσάρει πριν το τέλος του χρόνου με τον τίτλο Disney+.

Με το Netflix και το Amazon να έχουν ήδη κερδίσει τη μερίδα του λέοντος στο ψηφιακό τοπίο και την Apple να ανακοινώνει όπως όλα δείχνουν τη δική της streaming υπηρεσία στις 25 Μαρτίου η Disney νιώθει έντονη την πίεση να κάνει την δική της κίνηση και η προσθήκη της Fox σίγουρα της δίνει μια μεγαλύτερη σιγουριά.

disney fox deal 607

Το τοπίο λοιπόν μπορεί να ξεκαθάρισε για τώρα, αλλά στην πραγματικότητα αν αυτή η συμφωνία δείχνει κάτι ξεκάθαρα, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από το γεγονός ότι οι μέρες που ζούμε είναι και θα είναι γεμάτες από βαθιές, ριζικές αλλαγές των οποίων η συγκεκριμένη εξαγορά δεν είναι παρά μόνο η αρχή.

Το Χόλιγουντ όπως το ξέραμε αλλάζει. Κι αντίθετα από την 20th Century Fox δεν αλλάζει απλά όνομα και ιδιοκτησία, αλλά μεθόδους, μηχανισμούς, στόχους, πλατφόρμες. Και το «may you live in interesting times» ισχύει απόλυτα για την κινηματογραφική βιομηχανία των ημερών μας. Τώρα μένει μόνο να αποδειχθεί αν πρόκειται για ευχή, ή κατάρα.

Δείτε ακόμη: