Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2018 | Ο Ματέο Γκαρόνε μιλά στο Flix για το βραβευμένο πρωταγωνιστή του «Dogman»

στα 10

Ποιος είναι ο Μαρτσέλο Φόντε, ο συγκλονιστικός πρωταγωνιστής του «Dogman» που απέσπασε επάξια το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο φεστιβάλ Καννών; Ο σκηνοθέτης του, Ματέο Γκαρόνε, αποκαλύπτει στο Flix πώς τον ανακάλυψε.

Κάννες 2018 | Ο Ματέο Γκαρόνε μιλά στο Flix για το βραβευμένο πρωταγωνιστή του «Dogman»
«Μου άρεσε το πρόσωπό του - ένα μείγμα από πρωταγωνιστή του ιταλικού νεορεαλισμού και Μπάστερ Κίτον...»

Από το trailer κι όλας του «Dogman» το είχαμε προβλέψει. Αυτή η φυσιογνωμία, αυτά τα εκφραστικά μέσα, η εικόνα του ανθρωπάκου που προσπαθεί να είναι ηθικός σ' εναν ανήθικο κόσμο μυρίζουν βραβείο ερμηνείας. Δεν γνωρίζαμε ποιος ήταν ο Μαρτσέλο Φόντε, ούτε πώς τον ανακάλυψε ο Ματέο Γκαρόνε (από το «Gomorra» και το «Embalmer» γνωστή η ικανότητά του για ιδανικό κάστινγκ από «φάτσες»).

Διαβάστε την κριτική του Flix Κάννες 2018: Το «σκυλί που γαυγίζει, μην το φοβάσαι», ισχύει και για το «Dogman» του Ματέο Γκαρόνε

Marcello Fonte 607 1

«Ο Μαρτσέλο δούλευε επιστάτης σε ένα άσυλο, ένα αναμορφωτήριο. Οι φυλακισμένοι ανέβαζαν συχνά θεατρικές παραστάσεις εκεί κι ο Μαρτσέλο παρακολουθούσε τα έργα από τις πρόβες. Μια μέρα, λίγο πριν την πρεμιέρα, ένας κατάδικος έπαθε εγκεφαλική αιμοραγία και πέθανε στις τουαλέτες. Πώς θα έκαναν την παράσταση, ο κόσμος ήταν στις θέσεις του. Τότε πετάχτηκε ο Μαρτσέλο και είπε "ξέρω εγώ τα λόγια". Ετυχε εκείνο το βράδυ να είμαι κι εγώ ανάμεσα στο κοινό. Ηξερα ότι είχα βρει τον πρωταγωνιστή μου...»

Marcello Fonte 607 3

«Ο Μαρτσέλο κατάγεται από μία πολύ φτωχική οικογένεια αγροτών από την Καλάμπρια της Ν. Ιταλίας. Εχει γράψει ένα βιβλίο με την ιστορία της οικογένειάς του κι έχει γυρίσει μία μικρή ταινία όπου έπαιζε 3 ρόλους. Eπίσης έχει περάσει ως κομπάρσος από πολλές ταινίες, όπως τις "Συμμορίες της Νέας Υόρκης" του Σκορσέζε. Τυπικά δεν ήταν η πρώτη του ταινία το «Dogman» λοιπόν, αλλά σίγουρα ήταν η ταινία που θα τον κάνει διάσημο...»

Marcello Fonte 607 4

«Η προσωπικότητά του επηρέασε το τελικό σενάριο της ταινίας. Το Dogman ως πρότζεκτ ήταν στο κομοδίνο μου 12 χρόνια τώρα. Αλλαξε πάρα πολλές φορές, γιατί άλλαξα κι εγώ. Η πραγματική ιστορία έχει ένα πολύ διαφορετικό, πολύ πιο βίαιο, πολύ πιο σαδιστικό τέλος. Γνωρίζοντας τον Μαρτσέλο όμως κατάλαβα πώς ακριβώς έπρεπε να γυρίσω αυτή την ιστορία. Να μετακινηθεί το βάρος από την ωμή βία στην κατανόηση του τι κάνει ο φόβος κι ο συνεχής εξευτελισμός σε έναν ανθρωπάκο. Ηθελα να δείξω την απέραντη μοναξιά του, τον τρόμο, την απόγνωση. Οχι την εκδίκηση. Δεν εκδικείται, αμύνεται...»

Θα διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ματέο Γκαρόνε, όταν το «Dogman» κάνει την πρεμιέρα του στην Ελλάδα

Το 71ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 8 ως και τις 19 Μαΐου. Το Flix είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2018 εδώ.

Τα Βραβεία: Κάννες 2018 | Ο Χρυσός Φοίνικας στο «Shoplifters» του Χιροκάζου Κόρε-Εντα

To 71o Φεστιβάλ Καννών σαν να ήσασταν εκεί: