Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2024: Το «Arcadia» του Γιώργου Ζώη κάνει πρεμιέρα στο τμήμα Encounters του Φεστιβάλ Βερολίνου

στα 10

Η νέα μεγάλου μήκους του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη διαγωνίζεται στην 74η Berlinale!

Berlinale 2024: Το «Arcadia» του Γιώργου Ζώη κάνει πρεμιέρα στο τμήμα Encounters του Φεστιβάλ Βερολίνου

Μετά τις πολυβραβευμένες μικρού μήκους «Casus Belli», «Τίτλοι Τέλους» και «Third Kind» και με την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, το «Interruption», να έχει κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στους Ορίζοντας του Φεστιβάλ Βενετίας το 2015, ο Γιώργος Ζώης ετοιμάζεται να παρουσιάσει τη δεύτερη, το «Arcadia», στο διαγωνιστικό τμήμα Encounters του 74ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Διαβάστε ακόμη:

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη της ταινίας: Ενα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα αναστατώνει τη χειμωνιάτικη ραστώνη του τουριστικού θέρετρου. Ο Γιάννης κι η Κατερίνα καταφτάνουν σοκαρισμένοι για να αναγνωρίσουν το θύμα στο τοπικό νοσοκομείο. Μαζί αλλά και χωριστά, θα προσπαθήσουν να συνδέσουν κομμάτια του παζλ της ζωής που χάθηκε, ερχόμενοι αντιμέτωποι με μια σειρά από αναπάντεχες αποκαλύψεις. Και δεν είναι οι μόνοι. Στο απόκοσμο παραθαλάσσιο μπαρ της περιοχής, το Αρκάντια, η Κατερίνα θα συναντήσει μια αλλόκοτη συντροφιά από απροσδόκητους συνοδοιπόρους.

arcadia

Πρωταγωνιστές στο «Arcadia» είναι, για πρώτη φορά μαζί, ο Βαγγέλης Μουρίκης και η Αγγελική Παπούλια, ενώ το καστ συμπληρώνουν οι Ελενα Τοπαλίδου, Νικόλας Παπαγιάννης, Βαγγέλης Ευαγγελινός, Αστέρης Ρημαγμός, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Φλομαρία Παπαδάκη, Ελενα Μαυρίδου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Γιώργος Μπινιάρης, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Δάφνη Πατακιά, Νίκος Γεωργάκης, Αλέξανδρος Βούλγαρης και Πέτρα Καλαμποκά.

Η ταινία παρουσιάστηκε στο Berlinale Talent Project Market το 2020. Ελληνοβουλγαρική συμπαραγωγή, το «Arcadia» υπογράφεται από την Αντιγόνη Ρώτα και τον Στέλιο Κοτιώνη για την Foss Productions («Echoes», «Third Kind», «Milky Way», «Maestro»), τη Μαρία Δρανδάκη για την Homemade Films («Animal», «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών», «Interruption») και τη Veselka Kιryakova για την Red Carpet (Aga, Allienation). Το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη με τον Γιώργο Ζώη. Η φωτογραφία είναι του Κωνσταντίνου Κουκουλιού GSC, η μουσική του Petar Dundakov, το μοντάζ υπογράφει ο Γιάννης Χαλκιαδάκης, τα σκηνικά η Ελένα Βαρδαβά, ενώ τα κοστούμια είναι δημιούργημα της Βασιλείας Ροζάνα. Η ταινία υλοποιήθηκε με την υποστήριξη των Eurimages - Council of Europe, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Bulgarian National Film Center, Onassis Culture, Flux και του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας – Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. στην Ελλάδα.

Γιώργος Ζώης ΜΑΙΝ 2

Ο Γιώργος Ζώης έχει επιλεγεί, διακριθεί και βραβευτεί για τις ταινίες του σε ορισμένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παγκοσμίως, όπως Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, Ρότερνταμ και Τελλουράιντ. Στην Ελλάδα, το έργο του έχει αναγνωριστεί με το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας για το «Casus Belli» από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, καθώς και με επτά βραβεία στο Φεστιβάλ Δράμας, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, το «Interruption» πραγματοποίησε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2015, κερδίζοντας το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και η μικρού μήκους ταινία «Third Kind» η οποία έκανε πρεμιέρα στη Βδομάδα της Κριτικής στις Κάννες το 2018, κατέκτησε το αμερικανικό κοινό με την πρώτη της προβολή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τελλουράιντ. Ο Γιώργος Ζώης έχει υποψηφιότητα για καλύτερη σκηνοθεσία από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου για την ταινία του «Τίτλοι Τέλους». Επιπλέον, διατέλεσε μέλος της επίσημης κριτικής επιτροπής «Λιοντάρι του Μέλλοντος» στο 74ο Διεθνές Φεστιβάλ της Βενετίας. Οι ταινίες του έχουν μεταδοθεί σε μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως το CANAL+, ARTE, και έχουν επιλεχθεί από τη φημισμένη πλατφόρμα Criterion.

To 74o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διεξαχθεί από τις 15 ως τις 25 Φεβρουαρίου 2024.

info ARCADIA | Σκηνοθεσία ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΗΣ | Σενάριο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΤΖΑΜΑΝΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΗΣ | Παραγωγοί ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΡΩΤΑ, ΜΑΡΙΑ ΔΡΑΝΔΑΚΗ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΤΙΩΝΗΣ | Συμπαραγωγός VESELKA KIRYAKOVA | Διεύθυνση Φωτογραφίας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΙΟΣ GSC | Μοντάζ ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ | Μουσική PETAR DUNDAKOV | Σκηνογράφος ΕΛΕΝΑ ΒΑΡΔΑΒΑ | Ενδυματολόγος ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΡΟΖΑΝΑ | Μακιγιάζ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΛΙΔΟΥ | Ηχητικός Σχεδιασμός ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΝΤΟΥΝΗΣ | Ηχολήπτης ALEXANDER SIMEONOV | Colourist ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΤΖΙΟΣ | Casting ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΡΙΝΗ, ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΜΟΛΦΕΤΑ | Α’ Βοηθός Σκηνοθέτη ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΝΤΖΟΥΝΗΣ | Location Manager ΓΙΩΤΑ ΣΚΟΥΒΑΡΑ | Διεύθυνση Παραγωγής ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΝΤΑΡΗΣ | Executive Producers LUCAΝ TOH, BABAK ANVARI, CYNTHIA ODIER | Ηθοποιοί ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΟΥΡΙΚΗΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ, ΕΛΕΝΑ ΤΟΠΑΛΙΔΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΣ, ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΗΜΑΓΜΟΣ, ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ, ΕΛΕΝΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ, ΦΛΟΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΟΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΑΦΝΗ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΟΥ ΠΑΤΑΚΙΑ, ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΚΟΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ, ΠΕΤΡΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ, ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΝΔΡΗ, ΛΕΝΑ ΓΙΑΚΚΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΙΑΓΛΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΤΖΟΥΖΑΚΗΣ

Berlinale 2024 74 poster