Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2015: Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να σταματήσει τον Τζαφάρ Παναχί από το να κάνει ταινίες

στα 10

Τελώντας υπό απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματός του, ο Τζαφάρ Παναχί συνεχίζει να κάνει ταινίες κόντρα σε όλες τις πιθανότητες και ετοιμάζεται για την πρεμιέρα της καινούριας του ταινίας με τίτλο «Taxi» στο 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Berlinale 2015: Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να σταματήσει τον Τζαφάρ Παναχί από το να κάνει ταινίες

Ηταν πριν τέσσερα χρόνια όταν ο Τζαφάρ Παναχί αποφάσισε να παραβεί τον κατ'οίκον περιορισμό και την 20χρονη απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματός του που του είχε επιβάλλει η Ιρανική κυβέρνηση, παραδίδοντας την πρώτη του «απαγορευμένη» ταινία με τίτλο «Τhis is not a Film», ένα αριστουργηματικό, χιουμοριστικό, τρυφερό και επώδυνο ντοκιμαντέρ - video diary για το πώς ακριβώς βίωσε τη δεινή θέση στην οποία τον έφεραν οι αντικαθεστωτικές του απόψεις.

Το «Τhis is not a Film» είχε φτάσει τότε στο Φεστιβάλ Καννών για να κάνει πρεμιέρα σε Ειδική Προβολή μέσα σε ένα στικάκι, ενώ στη σκηνοθεσία είχε βοηθήσει τον Παναχί ο φίλος του σκηνοθέτης Μοχταμπά Μιρταμάσμπ.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Τhis is not A Film».

This is not a Film 607

Το 2013, ο Παναχί υπέγραψε τη δεύτερη «απαγορευμένη» του ταινία με τίτλο «Closed Curtain», συμμετέχοντας στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και κερδίζοντας το Βραβείο Σεναρίου. Αυτοαναφορική και ακτιβιστική άσκηση πάνω στο ίδιο το σινεμά, το «Closed Curtain» δεν ήταν παρά μια εμβάθυνση στο μυαλό ενός δημιουργού που του έχει απαγορευθεί να δημιουργεί, μια πράξη αντίστασης σε ένα παράλογο, φασιστικό καθεστώς.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Closed Curtain».

Closed Curtain 607

Σε λίγες ημέρες, ο Τζαφάρ Παναχί θα παρουσιάσει την τρίτη του «απαγορευμένη» ταινία με τίτλο «Taxi» στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και λίγο πριν την πρεμιέρα της εκδίδει το ακόλουθο σημείωμα:

Τίποτα δεν μπορεί να με εμποδίσει από το να κάνω ταινίες, αφού από τότε που με ανάγκασαν να απομονωθώ, έρχομαι σε επαφή με τον εσώτερο εαυτό μου και, σε τέτοια ιδιωτικά μέρη, κόντρα σε όλους τους περιορισμούς, η ανάγκη του να δημιουργήσεις γίνεται κάτι περισσότερο από επείγουσα. Το σινεμά σαν τέχνη γίνεται η μόνη μου ασχολία. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συνεχίσω να κάνω ταινίες κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες ώστε να νιώθω ζωντανός.

Taxi 607

To «Taxi» είναι ένα πορτρέτο της σύγχρονης Τεχεράνης με τον ίδιο τον Παναχί στο ρόλο ενός ταξιτζή και τις ιστορίες επιβατών που προσπαθούν να βρουν τον προορισμό τους μέσα σε ένα κοσμικό χάος. Φυσικά ο Παναχί δεν θα είναι στο Βερολίνο για να παρουσιάσει την ταινία του, αφού μπορεί ο κατ' οίκον περιορισμός να έχει σταματήσει, αλλά ο σκηνοθέτης απαγορεύεται να βγει από το Ιράν.

Αυτό όμως δεν θα απαγορεύσει στους θιασώτες του έργου του σε όλον τον κόσμο να διαδηλώσουν υπέρ του όπως είχε συμβεί και το 2013 στο Βερολίνο, προκαλώντας τις αντιδράσεις (διαβάστε περισσότερα εδώ) της Ιρανικής κυβέρνησης.

Jafar Panahi Berlinale 2013 607

To 65o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διαρκέσει από τις 5 έως και τις 15 Φεβρουαρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen. Κάντε κλικ εδώ για συνεχή ενημέρωση.

Διαβάστε ακόμα: