Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2015: O Βαρουφάκης έρχεται, η κινηματογραφική αγορά αναστατώνεται!

στα 10

Οχι δεν είναι ούτε αστείο, ούτε δικής μας επινόησης, αλλά πρωτοσέλιδο στο ημερήσιο φύλλο του The Hollywood Reporter που αναλύει - με οικονομικούς όρους - πως η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και ο ερχομός του Γιάννη Βαρουφάκη στο Βερολίνο ρίχνουν τη σκιά τους πάνω στη φετινή αγορά.

Berlinale 2015: O Βαρουφάκης έρχεται, η κινηματογραφική αγορά αναστατώνεται!

Οπως αναφέρει το The Hollywood Reporter στο πρώτο ειδικό τεύχος του για το φετινό 65ο Φεστιβάλ Βερολίνου, τρία νομίσματα βρίσκονται σε δεινή θέση φέτος σε σχέση με την περσινή ίδια περίοδο, αναστατώνοντας την Αγορά της Berlinale.

Αυτά είναι το ευρώ, το ρούβλι και τα βραζιλιάνικα ρεάλ που η τιμή τους έχει πέσει σε σχέση με το δολάριο ήδη από το περασμένο Φθινόπωρο και κορυφώθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα με το ευρώ να ισοδυναμεί με 1.38 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: Berlinale 2015: 19 ταινίες για τη Χρυσή Αρκτο

Μετά τις ελληνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου το ευρώ βρίσκεται στο 18% κάτω της περσινής του αξίας, ενώ η επίσκεψη του Γιάννη Βαρουφάκη που ήρθε σήμερα 5 Φεβρουαρίου στη Γερμανία για επαφές με τη γερμανική κυβέρνηση και ευρωπαϊκους αξιωματούχους πυροδοτεί ακόμη περισσότερα «χαριτωμένα» σχόλια με το The Hollywood Reporter να σχολιάζει πως η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε πως δεν θα κριτικάρει τις ενδυματολογικές επιλογές του νέου Υπουργού Οικονομικών.

Varoufakis Berlinale

Η αιτία της αναστάτωσης στην Αγορά της Berlinale είναι πως μέχρι πρόσφατα οι αμερικανικές εταιρείες εκμεταλλεύονταν το συνδυασμό ενός ασθενούς δολαρίου και μιας συνεχώς αναπτυσσόμενης διεθνούς αγοράς για να συγκεντρώνουν τεράστια μεγέθη κερδών.

To ρεπορτάζ συνεχίζει αναφέροντας πως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα σε σχέση με τη Ρωσία όπου το ρούβλι έχει πέσει στο μισό από την περσινή περίοδο του Φεστιβάλ, ενώ το βραζιλιάνικο ρεάλ και το μεξικάνο πέσο έχουν πέσει 14 και 13 τοις εκατό αντίστοιχα. Αναφορά γίνεται και στη βρετανική λίρα η οποία επίσης έχει πέσει σε σχέση με το δολάριο.

Διαβάστε ακόμη: Berlinale 2015: Οι 20 ταινίες που περιμένουμε να δούμε σαν τρελοί!

«Η πτώση της ρωσικής αγοράς έχει αντίκτυπο σε όλους μας. Δεν ήταν μια μικρή αγορά», δηλώνει η Ανα Μαρς του StudioCanal, με το παιχνίδι στη φετινή Αγορά του Βερολίνου να μετατοπίζεται προς την Ανατολή, αφού αυτοί που ευνοούνται πραγματικά είναι η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, ενώ για τους Αμερικάνους μπορεί η αγορά ταινιών να μοιάζει με ένα μεγάλο ρίσκο αλλά το συνολικό κόστος της παρουσίας τους στο Φεστιβάλ έχει μειωθεί κατά πολύ.

Και κάπως έτσι η Ελλάδα - ως μια από τις εξέχουσες περιπτώσεις χώρας σε κρίση αυτήν την εποχή, μπορεί να μην έχει ούτε μια ταινία στο πρόγραμμα της Berlinale (εκτός από τα νέα πρότζεκτ των Σύλλα Τζουμέρκα και Μιχάλη Κωνσταντάτου στο τμήμα της Αγοράς) αλλά πρωταγωνιστεί με τον δικό της τρόπο και στα πηγαδάκια των φεστιβαλιστών.

Διαβάστε ακόμη: Η «επόμενη μέρα» και για τον κινηματογράφο στην Ελλάδα

To 65o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διαρκέσει από τις 5 έως και τις 15 Φεβρουαρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen.

Διαβάστε ακόμα: