Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2014: Σοκ. Η Χρυσή Αρκτος στο «Black Coal, Thin Ice» του Nτιάο Γινάν

στα 10

Χωρίς καμία δικαιολογία, το «Black Coal, Thin Ice» του Κινέζου Ντιάο Γινάν κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο, σε μια σειρά βραβείων που άφησαν απέξω την πιο συγκλονιστική ταινία ολόκληρου του Φεστιβάλ, το «'71» του Γιαν Ντεμάνζ.

Flix Team
Berlinale 2014: Σοκ. Η Χρυσή Αρκτος στο «Black Coal, Thin Ice» του Nτιάο Γινάν

Ολοκληρώθηκε πριν λίγα λεπτά η τελετή απονομής των βραβείων του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Και σε μια αναπάντεχη τροπή, η Χρυσή Αρκτος πήγε στο «Black Coal, Thin Ice» του Κινέζου Ντιάο Γινάν, αφήνοντας ως δίκαια βραβεία μόνο το βραβείο σκηνοθεσίας στον Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ για το «Boyhood» και τo Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο «The Grand Budapest Hotel» του Γουές Αντερσον.

Η καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ, το «'71» του Γιαν Ντεμάνζ έφυγε από τη Berlinale χωρίς κανένα βραβείο, όπως και το «Μικρό Ψάρι» Γιάννη Οικονομίδη που είδε το φαβορί του Βαγγέλη Μουρίκη για τον Ανδρικό Ρόλο να πηγαίνει στον Λιάο Φαν για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Black Coal, Thin Ice».

Τελικά η ασιατική επέλεαση υπήρξε κυρίαρχη...

Αναλυτικά τα Βραβεία της 64ης Berlinale

1

  • Αργυρή Αρκτος Μικρού Μήκους Ταινίας: «Laborat'» του Γκιγιόμ Καγιό

1

  • Χρυσή Αρκτος Μικρού Μήκους Ταινίας: «Tant qu'il nous reste des fusils a pompes» των Καρολίν Πογκί και Τζόναθαν Βινέλ

Ταινίες Μεγάλου Μήκους

3

  • Καλύτερη Πρώτη Ταινία, Βραβείο GWFF (συνοδεύεται από 50.000 ευρώ): «Gueros» του Αλόνσο Ρουισπαλάσιος, από το Πανόραμα

Βραβεία της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής

4

5

  • Αργυρή Αρκτος Καλύτερου Σεναρίου: στους Ανα και Ντίτριχ Μπρούγκεμαν για το «Kreuzweg» Παρέλαβαν τα δύο αδέλφια, Ανα και Ντίτριχ, μ' εκείνον να λέει ότι το αρκουδάκι του θα του δείχνει το δρόμο για το μέλλον, για την επόμενη ταινία που «θα είναι λίγο χάλια» και την επόμενη και την επόμενη!

6

7

  • Αργυρή Αρκτος Γυναικείου Ρόλου: στη Χάρου Κουρόκι για το «The Little House» του Γιόζι Γιαμάντα, 80ή ταινία του Ιάπωνα σκηνοθέτη.

8

8α

8β

  • Αργυρή Αρκτος Σκηνοθεσίας: στον Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ για το «Boyhood». Ο Λίνκλεϊτερ ευχαρίστησε το Φεστιβάλ, είπε ότι το θεωρεί βραβείο «καλύτερης ομάδας», το αφιέρωσε στους ηθοποιούς του, Πατρίσια Αρκέτ, Ελαρ Κολτρέιν, Λόρελαϊ Λίνκλεϊτερ και στον Ιθαν Χοκ που δε βρίσκεται στο Βερολίνο αλλά στέλνει χαιρετισμούς. Είναι το δεύτερο βραβείο σκηνοθεσίας που παίρνει ο Λίνκλεϊτερ στην Berlinale, μετά το «Before Sunrise» το 1995.

9

  • Αργυρή Αρκτος, Βραβείο Alfred Bauer: στο «Aimer, Boire et Chanter» του Αλέν Ρενέ. Φυσικά ο 91χρονος σκηνοθέτης δεν ήταν στην αίθουσα, το βραβείο παρέλαβαν ο παραγωγός της ταινίας Ζαν-Λουί Λιβί και ο πρωταγωνιστής Αντρέ Ντισολιέ.

10

11

  • Αργυρή Αρκτος, Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: στον Γουες Αντερσον για το «The Grand Budapest Hotel». Η ομάδα της ταινίας δεν ήταν πια στο Βερολίνο, αλλά έστειλε το μήνυμά του: «Πριν χρόνια στη Βενετία πήρα το Μικρό Λιοντάρι, βραβείο από τα παιδιά του σχολείου. Πιο πρόσφατα, στις Κάνες, έλαβα τον "Σοκολατένιο Φοίνικα" που κρατώ ακόμα στη ζελατίνα του. Αυτή εδώ όμως είναι η πραγματική Αρκτος, ευχαριστώ όλους μου τους συνεργάτες και παρακαλώ τον Ντίτερ Κόσλικ να ευχαριστήσει τον εαυτό του εκ μέρους μου.»

12

13

13

Βραβεία Ανεξάρτητων Επιτροπών

Βραβεία Οικουμενικής Επιτροπής

Βραβεία Generation 14 Plus (διαβάστε εδώ)

Teddy Awards 2014 (διαβάστε εδώ)

Διαβάστε και δείτε τα πάντα για την Berlinale 2014, στο ειδικό τμήμα του Flix που κάλυψε την κάθε πλευρά και στιγμή του Φεστιβάλ