Φεστιβάλ / Βραβεία

animasyros 6.0: Φτάσαμε στη Σύρο!

στα 10

Καρτούν, κολάζ, σκίτσα, μελάνι, άμμος, στοπ καρέ! Φώτα, κάμερα, πάμε! Ή, πιο απλά, το animasyros 6.0 ξεκινά και το Flix από σήμερα θα είναι... animated.

animasyros 6.0: Φτάσαμε στη Σύρο!
«Από τη Γη στη Σελήνη»

Η Ερμούπολη ήδη από χθες πάλλεται στους ρυθμούς του κυκλαδίτικου φεστιβάλ της. Το animasyros 6.0, το Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένου Σχεδίου ξεκίνησε κανονικά τις εργασίες του με προβολές ταινιών του φοιτητικού τμήματος, αφιερώματα και εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Απόψε το βράδυ όμως, στο κουκλίστικο θέατρο Απόλλων θα ανοίξει επίσημα η αυλαία.

Η Φιλαρμονική μπάντα του Δήμου Σύρου ετοιμάζεται να υποδεχτεί καθηγητές, παραγωγούς, σκηνοθέτες- σημαντικούς διεθνείς εκπροσώπους του animation, αλλά και φοιτητές ή απλούς σινεφίλ που έφτασαν στο νησί για να παρακολουθήσουν τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες κινουμένου σχεδίου της φετινής σοδειάς.

1

Για αρχή όμως, περιμένουμε να απογειωθούμε από την Ερμούπολη στο... φεγγάρι. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία animation, το «Από τη Γη στη Σελήνη» του Αγγελου Σπάρταλη είναι η πρεμιέρα του φεστιβάλ που απόψε στις δέκα θα σημάνει την επίσημη έναρξη. Διαβάστε τη συνέντευξη του Αγγελου Σπάρταλη στο Flix και δείτε μοναδικές εικόνες και το trailer της ταινίας.

2

Σας έχουμε μιλήσει αναλυτικά για τα αφιερώματα, ειδικά το francorama. Ομως ανυπομονούμε ιδιαίτερα για τις ταινίες του φετινού διαγωνιστικού. Ακολουθώντας το πνεύμα και τα σημεία των καιρών, οι περισσότερες μοιάζουν σκοτεινές, καυστικές και με άποψη απέναντι στην παγκόσμια κρίση – οικονομική και ηθική. Ταυτόχρονα όμως, δεν χάνουν ούτε το χιούμορ, ούτε την μαγεία της ατμόσφαιρας και της τεχνικής τους.

3

81 τέτοια φιλμάκια, κάποια επιλεγμένα από τις προβολές τους σε διεθνή φεστιβάλ, άλλα πρωτοεμφανιζόμενα θα διεκδικήσουν φέτος το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής. Μέλης της, ο Nicolas Schmerkin, ιδρυτής και διευθυντής της παρισινής art & innovative εταιρείας παραγωγής Autour De Minuit, ο Igor Prassel, διευθυντής της Animateka, του διεθνούς φεστιβάλ animation της Σλοβενίας, και ο Γιώργος Τσαγγάρης, artistic director του Animafest Cyprus.

4

Ψάρια που καταστρέφετε γάμους, πιτσιρικάδες που νομίζετε πως είστε λυκάνθρωποι, φτωχοί συγγραφείς που ακούτε... φωνές, λευκές σταγόνες νερού που ψάχνετε φίλους, θιβετιανοί μοναχοί, πολυμήχανοι εφευρέτες, Κικί του Μονπαράς... ραντεβού στην μεγάλη οθόνη!

Περισσότερο animasyros: