Flix at home

Τι βλέπουμε στο σπίτι την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου

στα 10

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.

Τι βλέπουμε στο σπίτι την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.


Μήλα 607 1

Μήλα του Χρήστου Νίκου

Eνας 40χρονος άντρας τριγυρίζει στο απεριποίητο, ακατάστατο διαμέρισμά του με εμφανή σημάδια κατάθλιψης. Κλείνει την πόρτα πίσω του και βγαίνει στο δρόμο. Σε έναν κόσμο αλλόκοτο. Σε μια Αθήνα χτυπημένη από μία ανεξήγητη πανδημία: οι κάτοικοί της, ξαφνικά, ξεχνούν. Ποιοι είναι, τι κάνουν, πού πήγαιναν, πού είναι το σπίτι τους, υπάρχει κάποιος που τους περιμένει εκεί; Ο ήρωας αποκοιμιέται στη νυχτερινή διαδρομή του αστικού λεωφορείου κι όταν ξυπνά στο τέρμα, έχει φτάσει κι ο ίδιος στο δικό του. Χαμένος. Ενα ακόμα κρούσμα. Το Νο 14842. Γιατροί τον περιμαζεύουν και τον οδηγούν στα ειδικά κέντρα αποκατάστασης μνήμης. Ολοι στα γύρω δωμάτια, γυναίκες και άντρες διαφορετικών ηλικιών, χωρίς ταυτότητα, περιμένουν να τους αναζητήσουν οι αγαπημένοι τους. Εκτός κι αν κι εκείνοι πάσχουν από την ίδια μυστηριώδη αμνησία. Εκτός κι αν δεν τους αγαπά κανείς. Οι μέρες περνούν, κι ο μοναχικός άντρας θα δεχθεί να πάρει μέρος σ' ένα πειραματικό πρόγραμμα μιας ομάδας θεραπευτών που θέλει τους ασθενείς να ξαναχτίζουν τη ζωή και τις αναμνήσεις τους από την αρχή. Νέο διαμέρισμα, νέα ρούχα, νέα ταυτότητα και ένα speed-course εκμάθησης εμπειριών - μια σειρά από ασκήσεις στον έξω κόσμο. Mια βόλτα με ποδήλατο, μια ταινία, ένα one night stand. Κάθε φορά που ολοκληρώνουν μια αποστολή, θα βγάζουν μια polaroid – ως απόδειξη, ως κερδισμένο ενθύμιο. Ο άντρας ακολουθεί τις οδηγίες με μουδιασμένη πειθαρχία. Με το ίδιο χαμένο βλέμμα. Με την ίδια θλίψη. Το μόνο που μοιάζει να τον συνδέει ενστικτωδώς με το πριν, το μόνο που του προσφέρει μία οικεία αίσθηση εαυτού, είναι η αγάπη του για τα μήλα. Από τον τρόπο που τα καθαρίζει και τα απολαμβάνει, του ξεφεύγει μια μικρή λαχτάρα για ζωή. Πόσο ειρωνικό ότι, όπως λέγεται, τα μήλα βοηθούν την μνήμη.

Το πολυβραβευμένο ντεμπούτο του Χρήστου Νίκου. Παγκόσμια πρεμιέρα στο άνοιγμα των Οριζόντων του Φεστιβάλ Βενετίας, επίσημη υποβολή της Ελλάδας για το Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία προβάλλεται στις 22.30 στην ΕΡΤ 2

σπιρτόκουτο

Σπιρτόκουτο του Γιάννη Οικονομίδη

Κορυδαλλός, Κυριακή πρωί. Καλοκαίρι, καύσωνας, ανοικτά παράθυρα. Η κάμερα μπαίνει σ' ένα από τα διαμερίσματα των πολυκατοικιών. Εκεί, ο 50χρονος Δημήτρης ουρλιάζει καντήλια στο τηλέφωνο. Ετσι όμως μιλάει ο Δημήτρης, έτσι κανονίζει τις δουλειές του με τους υπαλλήλους του στην καφετέρια. Βροντερά, έντονα, αθυρόστομα, «αντρίκια». Στην κουζίνα η γυναίκα του Μαρία βηματίζει πάνω κάτω, βράζοντας. Είναι πρωί, αλλά αυτό που πίνει, και σπάει το ποτήρι στο νεροχύτη, δεν είναι νερό. Ούτε ο τρόπος που κατασπαράζει βουλιμικά ένα φρούτο βοηθάει. Μοιάζει παγιδευμένη, δεν τη χωράει το δέρμα της. Οταν ξυπνήσουν και τα παιδιά, θα κάνουν κι εκείνα από ένα τηλεφώνημα. Δεν έχει σημασία σε ποιον και γιατί, όσο το ότι όλη η ασφυκτική μπόχα, όλη η αμάσητη βία που κυριαρχεί στο σπιρτόκουτο που μεγάλωσαν έχει περάσει κάτω από το δέρμα τους. Τη συνεχίζουν. Αβίαστα. Μόνο που τα σπιρτόκουτα είναι εύφλεκτα. Μία σπίθα, μία αφορμή και γίνονται παρανάλωμα. Ενα πρωινό με καύσωνα, κάτι τέτοιο περιμένει τον «ελληναρά» Δημήτρη.

Παροξυσμικό, ηλεκτρισμένο, γενναίο, με μία δική του νεορεαλιστική φόρμα και κινηματογραφική γλώσσα, το «Σπιρτόκουτο» στέκεται ως μία από τις πιο επιδραστικές ταινίες του ελληνικού σινεμά. Και, δυστυχώς, 20 χρόνια μετά, τo ντεμπούτο του Γιάννη Οικονομίδη συνεχίζει να φτύνει αλήθειες μαζί με τα μπινελίκια του. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία προβάλλεται στις 01.30 στην ΕΡΤ 2

Jaws movie

Τα Σαγόνια του Καρχαρία (Jaws) του Στίβεν Σπίλμπεργκ

Όταν ένας γιγαντιαίος λευκός καρχαρίας σπέρνει τον τρόμο στις παραλίες μιας αμερικανικής κωμόπολης, ο τοπικός σερίφης, ένας ωκεανολόγος και ένας βετεράνος θαλασσόλυκος αναλαμβάνουν να τον εξοντώσουν.

Το «στα βαθιά» πολιτικό αριστούργημα του Στίβεν Σπίλμπεργκ κυκλοφορεί σε απαστράπτουσα επανέκδοση με νέες αποκατεστημένες κόπιες και συνεχίζει μισό αιώνα μετά να μιλάει με περίσσιο θράσος για τα «ανοιχτά» στα οποία πρέπει να βρεθείς αν θες να αντιμετωπίσεις τις φοβίες σου. Ως άνθρωπος, ως κοινωνία, ως χώρα, ως το σινεμά το ίδιο. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία προβάλλεται στις 03.15 στο Star

wall street money never sleeps

Wall Street: Το Χρήμα Ποτέ Δεν Πεθαίνει (Money Never Sleeps) του Ολιβερ Στόουν

Ο Γκόρντον Γκέκο επιστρέφει ως άλλη Κασσάνδρα προφητεύοντας την επερχόμενη οικονομική κρίση, κανείς όμως δεν έδωσε βάση σε έναν πρώην εγκληματία που οδηγήθηκε στη φυλακή πριν 20 χρόνια. Εχοντας εκτίσει την ποινή του, ο γνωστός μας ήρωας οδηγείται στο περιθώριο της κοινωνίας, όπου κάποτε ήταν κυρίαρχος. Θα μπορέσει να ανακάμψει; Η πρώτη του κίνηση είναι να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την κόρη του Ουίνι (Κάρεϊ Μάλιγκαν), η οποία τον θεωρεί υπεύθυνο για το τραγικό τέλος του αδελφού της, αλλά και για τον διασυρμό της οικογένειας. Με στόχο την κόρη του, ο Γκόρντον, στρέφεται στον αρραβωνιαστικό της, Τζέικομπ, ο οποίος αναζητά τις δικές του απαντήσεις, καθώς η «φούσκα» των στεγαστικών δανείων και των ακινήτων, αρχίζει να εκδηλώνεται.

Η επιστροφή του Ολιβερ Στόουν στον κόσμο της Wall Street, με τους Μάικλ Ντάγκλας και Σάια ΛαΜπεφ.

Η ταινία προβάλλεται στη 01.00 στον Alpha

aftersun

Aftersun της Σάρλοτ Γουέλς

Aftersun - για μετά τον ήλιο. Για να καταπραΰνεις το φλεγόμενο δέρμα, την ένταση της σκέψης, το θυμό. Τον ήλιο που όταν θέλει όλα τα φανερώνει, ή τα καλύπτει με τη θαμπάδα του και τ' αφήνει να σιγοβράζουν μέσα της.

Η Σόφι έχει μόλις γίνει 11. Ο μπαμπάς της, ο Κέιλεμ, σε λίγες μέρες θα γίνει 130. Τουλάχιστον έτσι λέει εκείνη, όταν τον πειράζει, στα home movies που τραβούν στο τυποποιημένο δωμάτιό τους, στο all inclusive ξενοδοχείο στα τουρκικά παράλια, όπου πηγαίνουν, οι δυο τους, για μια εβδομάδα διακοπών, αμέσως μετά το διαζύγιο των γονιών της. Αυτή είναι η Σόφι του 2000 - χαριτωμένη, ολοζώντανη, ένα παιδί που προσπαθεί να καταλάβει και ν' αγαπήσει αλλά απορεί, πληγώνεται, σοκάρεται όταν υποψιάζεται ότι ο μπαμπάς της δυσκολεύεται να είναι μπαμπάς της, να ενηλικιωθεί. Η Σόφι σήμερα, είκοσι χρόνια αργότερα, επιστρέφει με την (παραπλανητική, πάντα), μνήμη της σ' εκείνες τις μέρες, στο ψηφιδωτό από εικόνες και φράσεις, σε αλλεπάλληλα flash backs σε αποσπασματικές στιγμές τρυφερότητας, αδεξιότητας, μοναξιάς, στιγμές που καθόρισαν, τελικά, με διαφορετικό τρόπο, την πορεία και των δυο τους.

Το ντεμπούτο της Σάρλοτ Γουελς που ξεχώρισε ως μια από τις καλύτερες ταινίες της περσινής χρονιάς. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

H ταινία προβάλλεται στις 18.45 στο Cosmote Cinema 1

marcel the shell

Marcel the Shell With Shoes On του Ντιν Φλάισερ-Καμπ

Βασισμένη σε μια σειρά από μικρού μήκους ταινίες stop motion animation που κυκλοφόρησαν στα φεστιβάλ και μετά στο YouTube πριν μια δεκαετία περίπου, το «Marcel, the Shell with Shoes on» έχει ως κεντρικό του ήρωα, βεβαίως, τον Μαρσέλ, ένα μικρό κοχύλι. Ο Μαρσέλ, που μιλά με τη φωνή της Τζένι Σλέιτ που θέλεις να την αγκαλιάσεις με όλα σου τα χέρια, ζει με τη γιαγιά του, την Κόνι και τον Αλαν, τη μικρή σκόνη που έχουν ως κατοικίδιο.

Η πρώτη παιδική ταινία της A24 είναι ακαταμάχητη κι έφτασε μέχρι τα Οσκαρ! Διαβάστε περισσότερα

Η ταινία προβάλλεται στις 15 20 στο Νova Cinema 2

barbie

Barbie της Γκρέτα Γκέργουιγκ

Μια κοπέλα/κούκλα που εκπροσωπεί το στερεότυπο της Μπάρμπι και μια πληθώρα άλλων Μπάρμπι, κατοικούν στη Barbieland, μια μητριαρχική κοινωνία, όπου οι γυναίκες έχουν το πάνω χέρι,το οποίο συνεπάγεται ότι διαθέτουν αυτοπεποίθηση, είναι αυτάρκεις και επιτυχημένες. Από την άλλη, τα άτομα που εκπροσωπούν το στερεότυπο του Κεν, περνούν τις μέρες τους συμμετέχοντας σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες στην παραλία, την στιγμή που οι Μπάρμπι κατέχουν όλες τις σημαντικές θέσεις εργασίας, όπως γιατροί, δικηγόροι και πολιτικοί. Ο Κεν της Παραλίας αισθάνεται χαρούμενος μόνο όταν είναι μαζί με την Μπάρμπι και αναζητά μια πιο στενή σχέση μαζί της, αλλά η Μπάρμπι τον αποθαρρύνει με τον τρόπο της, διότι προτιμά την ανεξαρτησία της και τις γυναικείες φιλίες. Κατά τη διάρκεια ενός πάρτι, η Μπάρμπι αρχίζει ξαφνικά να αισθάνεται έντονη ανησυχία για τον θάνατο. Την επόμενη ημέρα, διαπιστώνει ότι δεν μπορεί πλέον να ολοκληρώσει τις συνηθισμένες, καθημερινές της δραστηριότητες και ανακαλύπτει, ότι τα πόδια της έχουν πλατύνει και έχει αποκτήσει κυτταρίτιδα. Η "Παράξενη Μπάρμπι", η οποία είναι μία σοφή, αλλά παραμορφωμένη και περιθωριοποιημένη κούκλα, της λέει ότι για να θεραπευτεί από αυτήν την δύσκολη κατάσταση, πρέπει να ταξιδέψει στον πραγματικό κόσμο και να βρει το παιδί, που παίζει μαζί της. Στην πορεία της προς τα εκεί, η Μπάρμπι αντιλαμβάνεται, ότι ο Κεν είχε επιβιβαστεί ως λαθρεπιβάτης στο κάμπριό της, αλλά του επιτρέπει, έστω και απρόθυμα, να έρθει μαζί της.

Εξυπνη, απολαυστική, κανιβαλιστικά αστεία, ουσιώδης σάτιρα του κόσμου μας μέσα από τα ροζ γυαλιά της Barbieland. Η Γκρέτα Γκέργουιγκ όμως δεν μπορεί να γλιτώσει από την παγίδα του «μηνύματος». Και η Φεμινίστρια Barbie δεν μπορεί να αποποιηθεί την blockbuster φορεσιά της. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Vodafone TV

mymetastories

MyMeta Stories

Το πρόγραμμα του MyMetaStories περιλαμβάνει 13 μικρού και 7 μεγάλου μήκους ταινίες που αντιπροσωπεύουν την ευρωπαϊκή δημιουργικότητα κι έχουν συμμετάσχει στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου: ταινίες από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Ουκρανία, την Ιρλανδία, την Εσθονία, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Σερβία, με έμφαση στο νεανικό κοινό, στο σινεμά είδους, το animation και τις ταινίες κοινωνικής αφύπνισης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ