Άποψη

Top Ten Flix 2013: Το νούμερο 2

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2013.

Top Ten Flix 2013: Το νούμερο 2

«Πριν τα Μεσάνυχτα» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

Εννιά χρόνια αργότερα από την τελευταία τους βόλτα στο Παρίσι, στα 41 τους χρόνια, ο Τζέσι και η Σελίν είναι ακόμα μαζί. Δεν παντρεύτηκαν ποτέ αλλά αυτό απασχολεί μόνο τις δίδυμες 5χρονες κόρες τους. Οι ίδιοι μόνο ξέρουν τι έχουν θυσιάσει από την προσωπική τους ζωή, το χρόνο, τα όνειρα τους για να κάνουν αυτή τη σχέση να λειτουργήσει. Αλλά ίσως ήρθε η ώρα να το μάθουμε κι εμείς. Κατά τη διάρκεια των δικοπών τους στην Καρδαμύλη η συζήτηση για την προοπτική μίας νέας δουλειάς που θα κρατά τη Σελίν πιο δυναμικά απασχολημένη, αλλά και η ιδέα να μετακομίσουν στο Σικάγο για να βλέπει ο Τζέσι τον γιο του από τον πρώτο γάμο, εξελίσσεται σε έκρηξη. Ή μάλλον, συμβαίνουν υπόκωφα κι ακόμα πιο επικίνδυνα οι μικρές ανεπαίσθητες εκρήξεις που κλονίζουν την αυτοπεποίθησή σου σε μια σχέση, ξυπνούν τις ανασφάλειες για την πορεία που έχεις επιλέξει στη ζωή σου, θεριεύουν δαίμονες για το αν ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου καταπιέζεται και σε καταπιέζει. Πρέπει το ρολόι να σημάνει μεσάνυχτα για να ανακαλύψουν (κι εμείς μαζί που παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα) αν η αγάπη είναι τελικά μία μεγάλη κολοκύθα, ή αν, κόντρα στην ευκολία των καιρών, κάποια παραμύθια είναι αληθινά...

5

Power Points

Το να επιστρέφεις σε ένα επιτυχημένο franchise και να συνεχίζεις το κινηματογραφικό ρομάντζο που σημάδεψε μία ολόκληρη γενιά κρύβει ένα μεγάλο ρίσκο: θα μπορέσει να σταθεί σε σύγκριση με τις προηγούμενες ταινίες («Πριν το Ξημέρωμα», «Πριν το Ηλιοβασίλεμα») ή θα απογοητεύσει; Κι επιπλέον, όταν οι ερωτικές ιστορίες δεν έχουν πια τη φρεσκάδα της ηλικίας, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουν με αληθοφάνεια τι σημαίνει έρωτας (κι αν αυτός μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει) στα 40, τότε το στοίχημα είναι ακόμα δυσκολότερο. Ομως το μεγάλο ταλέντο του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ (και του πρωταγωνιστών Ιθαν Χοκ και Ζιλί Ντελπί που συνυπογράφουν το σενάριο) να αφηγείται τις ιστορίες του με αβίαστο νατουραλισμό είναι το μεγάλο ατού της ταινίας. Το σενάριο του «Πριν τα Μεσάνυχτα» είναι τόσο συνεπές στο «συμβόλαιο ειλικρίνειας» με το θεατή και τόσο άμεσο και καλογραμμένο που σε φέρνει σε αμηχανία: βλέπεις ταινία, παρακολουθείς από κλειδαρότρυπα, ή ακόμα χειρότερα - κοιτάς μέσα σου;

3

Θα μείνει κλασικό…

Γιατί ολοκληρώνει την τριλογία που ερωτεύτηκε η Generation X γενιά (κι όχι μόνο) με την καλύτερη ταινία από όλες. Αυτό από μόνο του είναι κινηματογραφικά (κι όχι μόνο) σπάνιο. Για τους Ελληνες θεατές όμως το «Πριν τα Μεσάνυχτα» γράφει Ιστορία και για έναν ακόμα λόγο: το να βλέπεις τον Τζέσι και τη Σελίν σε walking & talking ρομαντζάδα στη χώρα σου, χωρίς όμως αυτή να χρησιμοποιείται τουριστικά, εύκολα και κλισέ προσφέρει μία αυτοαναφορική συγκίνηση (που ίσως να μην αφορά κανέναν άλλον, αλλά δεν πειράζει).

4

Γράψαμε στο Flix

Το γεγονός όμως ότι βλέπουμε το it-love-story της νιότης μας να ενηλικιώνεται, να απογυμνώνεται και να δοκιμάζεται με φόντο διαδρομές που έχουμε κάνει κι εμείς, τους ήρωες στην ηλικία μας να κοιτάνε με μελαγχολία το ίδιο ηλιοβασίλεμα και να πρέπει να αποφασίσουν για την τύχη τους σε ένα τυπικό ελληνικό ταβερνάκι με μουσική υπόκρουση Χαρούλα Αλεξίου, μοιάζει με παράλογο κλείσιμο ματιού που δεν ανήκει σε κείμενα και κινηματογραφικές κριτικές. Μοιάζει με την μαγική ιδιότητα που έχουν κάποια τραγούδια, κάποιες ιστορίες και κάποιες ταινίες όχι απλώς να σου μιλούν προσωπικά, αλλά να είσαι απολύτως βέβαιος: έχουν γραφτεί για σένα. Διαβάστε ολόκληρη την κριτική του «Πριν τα Μεσάνυχτα» εδώ.

2

Η σκηνή που δε θα ξεχάσουμε

Η σκηνή του καβγά στο δωμάτιο του ξενοδοχείου ήταν μία από τις πιο δύσκολες και χειρουργικά ακριβείς στην ερμηνεία τους σκηνές που μας έχει χαρίσει το σινεμά. Το ζευγάρι των πρωταγωνιστών την κάνει να μοιάζει πηγαία, άμεση, ειλικρινής και αυτή είναι η μεγάλη της επιτυχία: οι ισορροπίες δε θυσιάζονται ποτέ για ένα πιο εύκολο, μελό αποτέλεσμα. Εχεις εγκλωβιστεί να παρατηρείς πώς πραγματικά αυτοκαταστρέφεται μια σχέση που ξεβράζει ανασφάλειες, αγωνίες και παραλογισμό. «Τα ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί θάβουν μέσα τους ζητήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν..» εξηγεί ο Λινκλέιτερ. «Μία στις τόσες τα αποκαλύπτουν και τότε χρειάζεται να ξανακουρδίσουν τη σχέση τους - αρκεί να το θέλουν και να το παλεύουν ακόμα. Για αυτό, για μένα, αυτή η σκηνή του καυγά είναι αισιόδοξη. Ο κόσμος που λέει «Ωωωω τσακώνονται, δε θέλουμε να τσακώνονται!». Οχι. Για μένα αυτό είναι ρομαντικό. Γιατί ακόμα ενδιαφέρονται τόσο, ώστε να μπαίνουν σ' αυτούς τους καυγάδες. Πολλά ζευγάρια απλά γκρινιάζουν - ένας τσακώνεται και ο άλλος διαβάζει εφημερίδα, χωρίς να ακούει. Ο Τζέσι και η Σελίν ενδιαφέρονται ακόμα για αυτό που έχουν. Είναι και οι δύο ακόμα στο παιχνίδι...» Διαβάστε ολόκληρη τη σκηνή του καβγά στο «Πριν τα Μεσάνυχτα» και πώς την εξηγεί ο Λινκλέιτερ εδώ.

1

Και κάτι ακόμη

Το Flix αγάπησε αυτή την ταινία από την πρεμιέρα της στο Βερολίνο. Μίλησε σε σκηνοθέτη και πρωταγωνιστές σε τρεις διαφορετικές περιστάσεις και πήρε συνεντεύξεις on κάμερα, για τα μάτια σας μόνο. Θυμηθείτε τις. Ιθαν Χοκ, Ζιλί Ντελπί, Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ: το υπέροχο τρίο του «Πριν τα Μεσάνυχτα» στην κάμερα του Flix.


.

Μην ξεχνάτε να ψηφίζετε τις δικές σας καλύτερες ταινίες του 2013, μπείτε στην ψηφοφορία των αναγνωστών και κερδίστε δώρα!

Διαβάστε ακόμη:

Ολα τα Flix Best of 2013 εδώ.

Tags: best of 2013