Ενημέρωση

Τα νησιά του ελληνικού σινεμά #11 - Η Ρόδος στο «Δόλωμα» του Αλέκου Σακελλάριου

στα 10

Για κάθε μια μέρα του Ιουλίου, ταξιδεύουμε σε ένα νησί της Ελλάδας μαζί με μια κινηματογραφική ταινία.

Τα νησιά του ελληνικού σινεμά #11 - Η Ρόδος στο «Δόλωμα» του Αλέκου Σακελλάριου

Οσο και να ψάξεις, θα βρεις δύσκολα μια ταινία πιο κοντινή σε χολιγουντιανή ρομαντική κομεντί στο ελληνικό σινεμά των 60s.

Σκηνοθετημένο με φινέτσα από τον Αλέκο Σακελλάριο και με την Αλίκη στο πιο... Μονρό και Μπαρντό που υπήρξε ποτέ, το «Δόλωμα» είναι η (κυριολεκτική) επιτομή του «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

Οπου «πήδημα» μπορεί κανείς να παραθερίσει με ένα δροσερό αστυνομικό σενάριο, ένα ρομάντζο φτιαγμένο λες από ένα παραμύθι και ουκ ολίγες απολαυστικές στιγμές που οφείλονται κατά κύριο λόγο στον Ντίνο Ηλιόπουλο που κρατάει το ίσο της κωμωδίας, κόντρα στον γόη απατεώνα Αλέκο Αλεξανδράκη και το ανεξάντλητο σκέρτσο του «δολώματος».

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα - 31 αξέχαστες καλοκαιρινές σκηνές του σινεμά

Το Δόλωμα 607

Το Δόλωμα 607

Οπου «Ρόδος» βρίσκεται φυσικά η Ρόδος που στεγάζει τα κοσμοπολίτικα 60s φέρνοντας στους θεατές των αστικών λαϊκών γειτονιών τον αέρα των πιο αξιοζήλευτων διακοπών σε αποχρώσεις ερασιτεχενικού technicolor. H Ρόδος των μεγάλων ξενοδοχείων, του ετερόκλητου εσωτερικού τουρισμού, των φοινικόδεντρων, της Καλλιθέας που περίμενε πάντα για το κοντινό της που ήρθε με ένα από τα πιο όμορφα φινάλε της εποχής του Φίνου.

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα - Ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι

Το Δόλωμα 607

Το Δόλωμα 607

Το Δόλωμα 607

Σε ένα νησί μοιρασμένο ανάμεσα στις πολυπληθείς πλαζ και τα έρημα ταβερνάκια στη μέση του πουθενά, σε μια ταινία όπου κάπου στα μισά αφιερώνει στο ελληνικό σινεμά ένα από τα ωραιότερα τραγούδια που ακούστηκαν ποτέ (το «Αστο το Χεράκι Σου» του Κώστα Καπνίση σε στίχους του Αλέκου Σακελλάριου και ερμηνεία του Κώστα Φυσσούν πριν παραδώσει στην Αλίκη) και ένα καλοκαίρι που μέσα στη δροσιά των 27 χρόνων της εθνικής μας σταρ φωτίζει μια από τις καλύτερες ερμηνείες της, μοιάζει δύσκολο να ξεχάσεις τα vintage αποτυπώματα που αφηνε ήδη από τα γυρίσματά του on location το «Δόλωμα»: την σπαρταριστή αλά «Πυγμαλίωνας» αρχή, το αλά «Let's Make Love» νούμερο του «Μου Αρέσουνε τα Αγόρια», τις παρεξηγήσεις που χτίζουν την αλά αμερικάνικη κωμωδία στα μισά και τον αφοπλιστικό μέσα στην υπερβολή του μονόλογο της Αλίκης στην τελική σκηνή.

«Μη σε νοιάζει που το φως είναι λιγοστό και περπάτα δίπλα μου όπως περπατώ, άστο το χεράκι σου, το μικρό σου χέρι, άστο το χεράκι σου να σου το κρατώ...»


«To Δόλωμα» του Αλέκου Σακελλάριου (1964) / Σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος / Μουσική: Κώστας Καπνίσης / Πρωταγωνιστούν: Αλίκη Βουγιουκλάκη,Αλέκος Αλεξανδράκης,Ντίνος Ηλιόπουλος,Ανδρέας Μπάρκουλης,Βαγγέλης Βουλγαρίδης

Διαβάστε ακόμη: