Άποψη

Flix Top Ten - 2018: Το νούμερο 4

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2018. Στο Νο 4 η ταινία - εμπειρία της χρονιάς.

Flix Top Ten - 2018: Το νούμερο 4

Mandy του Πάνος Κοσμάτος

Ο Ρεντ και η Μάντι είναι ένα ερωτευμένο ζευγάρι που ζει σε ένα απομονωμένο σπίτι σε ένα δάσος, εν έτει 1983. Εκείνος δουλεύει ως υλοτόμος, εκείνη ζωγραφίζει μυστηριακούς πίνακες που θα μπορούσαν να κοσμούν εξώφυλλά heavy metal συγκροτημάτων. Η ζωή τους είναι γαλήνια και ρομαντική μέχρι την στιγμή που ο Τζερεμάια Σαντ αρχηγός μιας θρησκευτικής σέκτας θα δει την Μάντι και θα αποφασίσει ότι την θέλει. Και για να την κάνει δική του θα καλέσει μια ομάδα δαιμονικών μοτοσικλετιστών με το Κέρας του Αμπράξας που θα φέρουν την Μάντι στην κατοχή του. Μετά την επίθεση, ο Ρεντ θα μείνει ετοιμοθάνατος αλλά ζωντανός και με μοναδικό σκοπό της ζωής του να εκδικηθεί στο πιο παραισθησιογόνο, ψυχεδελικό, «φτιαγμένο» και αγνό genre film της χρονιάς - μια σκέτη εμπειρία που αξίζει να ζήσεις με τα μάτια ανοιχτά.


Μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2018: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς και κερδίστε δωρεάν σινεμά για όλο το 2019!


mandy 607

Power Points

Υπεύθυνος για ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ντεμπούτα στο πεδίο του σινεμά του φανταστικού πριν από 8 χρόνια με το «Beyond the Black Rainbow», o Πάνος Κοσμάτος επέστρεψε φέτος με ένα πολύ πιο ολοκληρωμένο στις προθέσεις και την εκτέλεσή του φιλμ που τον κατατάσσει πέραν πάσης αμφιβολίας στην ελίτ των auteur του genre cinema παγκοσμίως. Το «Mandy», περισσότερο από μια ταινία είδους είναι ένας ολόκληρος κόσμος, ένα αισθητικά συναρπαστικό trip στους πιο συναρπαστικούς διαδρόμους της σημειολογίας και της γλώσσας του ματωμένου, σκοτεινού, ανίερου σινεμά που ξεχειλίζει από την υποκουλτούρα των 80s και λειτουργεί ταυτόχρονα σαν ενας φόρος τιμής στις αγορίστικες φαντασιώσεις όσων πίστεψαν στους «δαίμονες» που παίρνουν τις ψυχές αλλά και σαν μια σπαρακτική ιστορία αγάπης - μια αξιοπρόσεκτη προσθήκη στην φιλμογραφία των σπουδαίων ταινιών του είδους.

Mandy 607

Θα μείνει κλασικό

Γεμάτο από παραισθησιογόνες εικόνες και σκηνές ανθολογίας, την ίσως καλύτερη ερμηνεία του Νίκολας Κέιτζ - και ένα δεύτερο μέρος που αν δεν σε παρασύρει τότε σε έχει πετάξει προ πολλού έξω από το σύμπαν του, το «Mandy» αναδύεται στην οθόνη με το παράστημα ενός μεγαλειώδους cult φιλμ που θα γίνει γρήγορα –αν δεν είναι ήδη- σημείο αναφοράς.

Mandy 607

Η σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε

Με διαφορά η σκηνή που ο (σπουδαίος εδώ) Νίκολας Κέιτζ φρικάρει στο μπάνιο. Η ωστική δύναμη του πόνου του, της σάτιρας που γίνεται ένα με τη σοβαρότητα όσων έχουν συμβεί και κυρίως όσων θα συμβούν, ένα άγριο ξέσπασμα που ενώνει όλες τις φορές που ένας άνθρωπος πήρε την απόφαση να γίνει ο ίδιος εκδικητής, ρισκάροντας τα πάντα.

Mandy 607

Γράψαμε στο Flix

Το «Mandy», περισσότερο από μια ταινία είδους είναι ένας ολόκληρος κόσμος, ένα αισθητικά συναρπαστικό trip στους πιο συναρπαστικούς διαδρόμους της σημειολογίας και της γλώσσας του ματωμένου, σκοτεινού, ανίερου σινεμά. Ενας φόρος τιμής αλλά την ίδια στιγμή μια αξιοπρόσεκτη προσθήκη στην φιλμογραφία των σπουδαίων ταινιών του είδους. Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για το «Mandy»

Mandy

Και κάτι ακόμη

To «Mandy» είναι η τελευταία ταινία για την οποία έγραψε μουσική ο Γιόχαν Γιοχάνσον, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 48 ετών τον Φεβρουάριο του 2018. «Δεν τον είχα στο μυαλό μου, ούτε τον σκέφτηκα σαν επιλογή από την πρώτη στιγμή. Αλλά, προς έκπληξή μου, είχε δει το "Black Rainbow" και ήθελε να δουλέψει μαζί μου. Μιλώντας μαζί του για λίγο κατάλαβα πως είναι ένας πολύ ευαίσθητος τύπος και μαζί ένα Ισλανδός μεταλάς. Ειχε μια πλευρά που ήθελε να εκφράσει και δεν το είχε ξανακάνει σε κάποια ταινία και αυτό με ενθούσιασε επίσης», δηλώνει ο Πάνος Κοσμάτος, απογοητευμένος προφανώς που μια online άτυπη καμπάνια για να προταθεί η μουσική της ταινίας για Οσκαρ έπεσε στο κενό, αφού η Ακαδημία «έκοψε» την υποψηφιότητα της ταινίας επειδή είχε κυκλοφορήσει πρώτα σε VOD και όχι στις αίθουσες.


Διαβάστε όλη τη δεκάδα του Flix για το 2018 όπως αυτή σχηματίζεται καθημερινά:


Mandy


Μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2018: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς και κερδίστε δωρεάν σινεμά για όλο το 2019!