Άποψη

Flix Top Ten - 2016: Το νούμερο 8

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2016. Στο νούμερο 8, μια ταινία οργασμικών και βαθιά συναισθηματικών κινουμένων σχεδίων.

Flix Top Ten - 2016: Το νούμερο 8

Ο Κούμπο και οι Δυο Χορδές (Kubo and the Two Strings) του Τραβις Νάιτ

Το καλύτερο animation της χρονιάς δεν έρχεται από την μεγάλη Pixar. Ούτε καν από την ίδια την Disney. Για άλλη μια φορά το μικρό στούντιο από το Ορεγκον της Αμερικής, η Laika, μεγαλουργεί καθώς μας ταξιδεύει στην Φεουδαρχική Ιαπωνία με το «Κούμπο και οι Δυο Χορδές». Και όχι μόνο μαγεύει με τις εικόνες και την ιστορία της, αλλά μας προκαλεί να βουτήξουμε σε μια συναισθηματική δίνη από όπου δύσκολα μπορείς να ξεφύγεις. Αλλωστε το λέει και το ίδιο: «Αν είναι να ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας, κάντε το τώρα».


Το κινηματογραφικό top-ten του Flix

Και μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2016: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!


Kubo and the Two Strings 607

Power Points

H Laika αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι, ίσως, το καλύτερο στούντιο στο stop motion animation. O συνδυασμός τεχνικής και της τελευταίας λέξης στο digital animation είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακός. Με σκηνές πραγματικού οπτικού οργασμού, η Laika καταφέρνει να αφηγηθεί ιστορίες εν δυνάμει κλασικές και να συναγωνιστεί με περισσή άνεση τους κολοσσούς του animation, όπως είναι η Disney/Pixar.

Kubo and the Two Strings 607

Θα μείνει κλασικό:

Γιατί, κάτω από το επικό του οπτικό μεγαλείο, και όλο αυτό το φαντασμαγορικό θέαμα που συναρπάζει, η Laika δεν φοβάται να πει μια ιστορία σκοτεινή και αρκετά ενήλικη, αλλά ταυτόχρονα αλληγορική και γεμάτη αληθινό συναίσθημα, με λόγια ουσιώδη όπως μόνο η Laika ξέρει και μπορεί να κάνει.

Kubo and the Two Strings 607

Η σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε:

Από τα πρώτα λεπτά κιόλας η ταινία σου κόβει την ανάσα. Προσδιορίζει αμέσως στο κλίμα και τον τόνο τον οποίο θα ακολουθήσει δημιουργώντας ένα είδος μυστηρίου με δόσεις επικού μεγαλείου, καθώς μια βάρκα στην βρίσκεται στην μέση του ωκεανού με μοναδικούς επιβάτες μια γυναίκα και το μωρό της, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα τεράστιο παλιρροϊκό κύμα. Η γυναίκα σηκώνεται όρθια, γεμάτη αυτοπεποίθηση, κρατώντας στο χέρι της ένα σαμισέν (παραδοσιακό γιαπωνέζικο έγχορδο όργανο) και με το που παίζει τις πρώτες νότες, ένα μαγικό οστικό κύμα φεύγει από το όργανο, κόβοντας το κύμα στο δυο. Κι εσύ δεν μπορείς παρά απλά να μείνεις άναυδος από το μεγαλείο της σκηνής αυτής.



Γράψαμε στο Flix

Ο Τράβις Νάιτ, εδώ στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, συνδυάζει, σχεδόν αριστουργηματικά, την επική δράση των ταινιών του Ακίρα Κουροσάουα αλλά και την μαγεία και την περίτεχνη ομορφιά των ταινιών του Χαγιάο Μιγιαζάκι και του στούντιο Ghibli, ανάγοντας το νέο πόνημα της Laika σε κάτι που μοιάζει σε σημεία πραγματικά μεγαλειώδες.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτικη για το «Ο Κούμπο και οι Δυο Χορδές»

Kubo and the Two Strings 607

Και κάτι ακόμη:

Μπορεί η ταινία να είχε αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές, τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς, από οποιαδήποτε άλλη ταινία της Laika, αλλά οι εισπράξεις της στο παγκόσμιο box office δεν ήταν το ίδιο ικανοποιητικές, με συνολικά έσοδα μόνο 69 εκατομμύρια δολάρια. Κι αυτό γιατί σε πολλές χώρες κυκλοφόρησε σχεδόν ταυτόχρονα με την «Ομάδα Αυτοκτονίας» και το «Πάρτι με… Λουκάνικα», το οποίο δεν βοήθησε και τόσο την εισπρακτική της πορείας. Παρόλα αυτά, η ταινία, κατάφερε να αποσπάσει αρκετά βραβεία, ενώ έχει ήδη 10 υποψηφιότητες για Annie Awards (τα Οσκαρ του animation) και μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Για να μην πούμε ότι την υποψηφιότητα (και ίσως και το βραβείο) για το Oσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων το έχει ήδη στο τσεπάκι της.

Kubo and the Two Strings 607


Κάντε κλικ εδώ για όλα τα best of του 2016. Λίστες, στιγμές, αναμνήσεις, απροσδόκητα trivia, κι όλα όσα ήταν σινεμά (και τηλεόραση) τη χρονιά που τελειώνει...

Και μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2016: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!