TV & STREAMING

Τζον Χαμ και Ντάνιελ Ράντκλιφ μαζί στην TV!

στα 10

Μοιράζονται ένα κομμάτι διασημότητας, αλλά και κάτι πιο συγκεκριμένο: την αγάπη τους για τον Ρώσο συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, τη συλλογή διηγημάτων του οποίου, «Σημειώσεις Ενός Επαρχιακού Γιατρού», διασκευάζουν σε μίνι-σειρά!

Τζον Χαμ και Ντάνιελ Ράντκλιφ μαζί στην TV!

Ο Τζον Χαμ δεν παύει να μας εκπλήσσει: εκτός από συγκλονιστικά ωραίος άντρας στο «Mad Men», καλός δραματικός ηθοποιός, με κωμική φλέβα, τώρα αποκαλύπτει τη μεγάλη του αγάπη: τον Ρώσσο συγγραφέα των αρχών του 20ού αιώνα, Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ.

Με δική του πρωτοβουλία, η συλλογή διηγημάτων του Μπουλγκάκοφ, με τίτλο «A Young Doctor’s Notebook», μεταφέρεται σε τηλεοπτική σειρά, όπου ο Τζον Χαμ θα συμπρωταγωνιστεί με τον όχ-πια-Χάρι-Πότερ Ντάνιελ Ράντκλιφ και που θ’ αρχίσει να προβάλλεται τον Δεκέμβριο.

Ο Τζον Χαμ είχε την ιδέα του project ως τηλεοπτική μίνι-σειρά 4 επεισοδίων, όταν επισκέφθηκε τον περασμένο χειμώνα το Λονδίνο, για την προώθηση του «Mad Men». «Λατρεύω το ύφος του βιβλίου,» λέει ο ηθοποιός, «το μυστήριο και τη διαρκή αίσθηση του ‘άλλου’ που ελλοχεύει. Ο κόσμος τότε (στην επαναστατική Ρωσία του 1917) ήταν πολύ ξένος, αλλά και πολύ οικείος σε μας, με την έννοια του πώς κάποιος και σήμερα νιώθει σαν ψάρι έξω απ’το νερό. Το γράψιμο του Μπουλγκάκοφ είναι πολύ συναισθηματικό και αλληγορικό.»

Τα διηγήματα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, με τον κοινό τίτλο «A Young Doctor’s Notebook», εκτυλίσσονται το 1917 και αποτελούνται από μια σειρά ημι-αυτοβιογραφικών συναντήσεων του συγγραφέα, όσο εργαζόταν ως γιατρός στο ξέσπασμα της ρωσικής επανάστασης. Οι ιστορίες του αφηγούνται τις απελπιστικές συνθήκες λειτουργίας ενός μικρού νοσοκομείου σ’ ένα ρωσικό χωριό, το Μουριόβο, έναν τόπο όπου επικρατούν οι προλήψεις των κατοίκων και οι παράξενες νοσοκόμες!

Τη σειρά ανέλαβε αμέσως η Big Talk Productions (υπεύθυνη και για το «Rev» του BBC2), σε συνεργασία με το Sky Arts.

Ομως ο Τζον Χαμ δεν είναι ο μόνος δημοφιλής θαυμαστής του Μπουλγκάκοφ: το πάθος του μοιράζεται κι ο Ντάνιελ Ράντκλιφ, 23 χρόνων πια και… διαθέσιμος για να συμπρωταγωνιστήσει στο «A Young Doctor’s Notebook», το οποίο διάβασε στα 18. Μάλιστα, ο Ράντκλιφ επέλεξε να περάσει, πριν λίγα χρόνια, τα 21α γενέθλιά του ακολουθώντας τη διαδρομή της ζωής του Μπουλγκάκοφ στη Ρωσία!

youngdoctor

Το βιβλίο – και η μίνι-σειρά – είναι στην ουσία κωμωδία, όπου ο Ντάνιελ Ράντκλιφ ενσαρκώνει τον γιατρό του τίτλου σε νεαρή ηλικία, ενώ ο Τζον Χαμ υποδύεται τον μεγαλύτερο εαυτό του, ο οποίος καθοδηγεί τον νεαρό, αλλά και υπονομεύει τις ανασφάλειές του. Η εκδοχή του Τζον Χαμ, όπως εξηγεί ο Ράντκλιφ, «εκφράζει όλες τις νευρώσεις του νεαρού γιατρού, γίνεται η φωνή που έχει μέσα στο κεφάλι του.»

Ο ήρωας του Ράντκλιφ έχει μόλις αποφοιτήσει από την κορυφαία ιατρική σχολή της Μόσχας και αναλαμβάνει το πόστο του σ’ ένα απομακρυσμένο επαρχιακό νοσοκομείο, ως ο μόνος γιατρός σε μια τεράστια έκταση. Συχνά βρίσκεται στα όρια του πανικού, καθώς είναι ακόμα άπειρος, γνωρίζει την ιατρική περισσότερο από τα βιβλία παρά από την άσκησή του: όπως εξηγεί ο ήρωας στο βιβλίο, «ο γιατρός είναι ένας συνδυασμός χασάπη και μοδίστρας!»

Από την άλλη πλευρά, ο ήρωας σε μεγαλύτερη ηλικία, με τη μορφή του Τζον Χαμ, αρχίζει να εκδηλώνει τα συμπτώματα του εθισμού του στα ναρκωτικά, μιμούμενος τον ίδιο τον Μπουλγκάκοφ, ο οποίος εθίστηκε στη μορφίνη που χρησιμοποιούσε για να αντιμετωπίσει τον πόνο από ένα τραύμα που υπέστη το 1917.

Το «A Young Doctor’s Notebook» γυρίστηκε μέσα σε 20 μέρες το καλοκαίρι και θα προβληθεί στη βρετανική τηλεόραση τον Δεκέμβριο – προφανώς και στην αμερικανική, παρότι κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.

Ο Τζον Χαμ δηλώνει ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα: «Χαίρομαι πολύ που μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω πάνω σ’ ένα τόσο πλούσιο υλικό, φέρνοντας στο φως κάτι πρωτότυπο, σκοτεινό, αστείο και συγκινητικό. Την τρέλα και το μακάβριο στη ζωή.»

Από τη σειρά δε λείπουν οι κωμικές, αλλά και οι φρικιαστικές σκηνές του βιβλίου: μια εξαγωγή δοντιού από την κόλαση, ένα μολυσμένο μάτι που βγάζει πύον σα σιντριβάνι και ένας ακρωτηριασμός στο πόδι, μ’ ένα πριόνι που έχει πάψει από χρόνια να είναι κοφτερό. «Το στοιχείο του gore έπρεπε να παραμείνει,» λέει ο Ράντκλιφ, «είναι πολύ λεπτομερές στο βιβλίο και δεν μπορείς να αποδώσεις την ατμόσφαιρά του χωρίς αυτό. Μέχρι το τέταρτο επεισόδιο κόντευε να μας τελειώσει το αίμα!»

Οσο για τη συνεργασία των δύο ηθοποιών μοιάζει να ήταν απολαυστική: μοιράστηκαν μάλιστα την ίδια μπανιέρα στο γύρισμα. «Γνωρίζω ότι με ζηλεύουν όλες οι γυναίκες του πλανήτη,» λέει ο Ράντκλιφ, «αλλά κάποια στιγμή το νερό στη μπανιέρα κρυώνει και τα πράγματα γίνονται δυσάρεστα!

Ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, για την ιστορία, έζησε μια ζωή μυθιστορηματική. Γεννήθηκε το 1891 στο Κίεβο και πέθανε το 1940 στη Μόσχα και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σατιρικούς Ρώσους συγγραφείς, παρότι το ταλέντο του αναγνωρίστηκε περισσότερο μετά το θάνατό του. Ηταν εθελοντής γιατρός του Ερυθρού Σταυρού στον Α’ Παγκόσμιο, όπου και τραυματίστηκε σοβαρά. Στον Εμφύλιο του 1919 υπηρέτησε με τον Ουκρανικό Δημοκρατικό Στρατό αλλά γρήγορα λιποτάκτησε και κατέληξε, περνώντας από τους Κοζάκους, στη Λευκή Φρουρά της Νότιας Ρωσίας. Η οικογένειά του αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι, αλλά ο ίδιος δεν μπόρεσε ν’ ακολουθήσει, γιατί έπασχε από τύφο. Εθίστηκε στη μορφίνη αλλά απεξαρτήθηκε μόνος του, όπως περιγράφει στο βιβλίο του, «Μορφίνη», του 1926. Συνεργάστηκε για χρόνια με εφημερίδες, κάνοντας ρεπορτάζ αλλά δημοσιεύοντας και διηγήματα, παντρεύτηκε 3 φορές, απαγορεύτηκε ως «αντισοβιετικός». Πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια, αλλά πρόλαβε πριν το θάνατό του να υπαγορεύσει στη γυναίκα του το σπουδαιότερο έργο του, το αντισταλινικό βίαιο δράμα «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα».