Στις 8 Απριλίου του 1990 στο ABC ξεκίνησε να προβάλλεται μια σειρά μυστηρίου και φαντασίας από τον Ντέιβιντ Λιντς και τον Μαρκ Φροστ που δεν έμοιαζε με τίποτα που να είχε προηγηθεί. Γνωστό το παραμύθι. Λιγότερο από δύο χρόνια μετά, η σειρά κόπηκε, αλλά το άμεσο, βίαιο level-up στο οποίο υποχρέωσε την τηλεόραση είχε σαν αποτέλεσμα μια επίδραση διαρκείας. Πήρε χρόνια, πήρε δεκαετίες, ώστε το μέσο να είναι αληθινά έτοιμο για το «Twin Peaks».
(Θα έλεγε κάποιος πως το ίδιο συνέβη και με την «επιστροφή» του 25 χρόνια μετά. Ηταν άραγε έτοιμη ακόμη και η «προχωρημένη» τηλεόραση του 2017 να αντέξει το βάρος του... αριστουργηματικού τρίτου κύκλου του «Twin Peaks»; Μια κάποια, αφοπλιστική απάντηση εδώ.)
Οταν έκανε πρεμιέρα ο πρώτος κύκλος του «Twin Peaks», ήταν κάτι το -απλά- εξωπραγματικό. Μιλάμε για μια τηλεόραση πριν καν τα «X-Files». Κανείς δεν ήξερε από πού του ήρθε το «Twin Peaks», πόσο μάλλον αν μιλάμε περί πλήρους κατανόησης του όλου επιτεύγματος. Οσο απίστευτη είναι, δεδομένων των συνθηκών, η τεράστια αρχική επιτυχία της σειράς (κοντά 35 εκατομμύρια θεατές στην πρεμιέρα), άλλο τόσο φυσιολογική είναι λοιπόν η σύντομη, γοργή πτωτική πορεία. (Εναν Απρίλιο αργότερα, η θεαματικότητα έφτανε στα 7 εκατομμύρια).
Διαβάστε ακόμη: Οι 7 απόγονοι του «Twin Peaks»
Το «Twin Peaks», αυτή η ανωμαλία της φύσης, ήρθε φαινομενικά από το πουθενά, άφησε τους πάντες να απορούν τι τους χτύπησε. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, ας αναφέρουμε μερικές άλλες σειρές που έκαναν πρεμιέρα το 1990. Τις επιτυχημένες τουλάχιστον. Ωστε να καταλάβουμε τι πράγματα προσπαθούσε να πετύχει η τηλεόραση ως μέσο το 1990: «Law & Order». «The Bradys». «Northern Exposure». «Beverly Hills, 90210». «In Living Color». «The Flash». «Parker Lewis Can’t Lose». «The Fresh Prince of Bel-Air».
Αυτές οι σειρές είναι η τάξη του 1990. Αυτές ήταν οι τάσεις, αυτά ήταν τα πράγματα που επιχειρούσε η τηλεοπτική κουλτούρα να δημιουργήσει και να αναπαράγει τότε. Αυτή ήταν η τηλεόραση τότε. Αυτά τα πράγματα, καλά ή κακά ή συμπαθή ή μέτρια, αν ψάχνουμε τόση ώρα μια φράση που να τα χαρακτηρίζει και να τα συνδέει όλα, ναι, αυτή είναι: Παλιά τηλεόραση. Είναι παλιά τηλεόραση.
Δίχως πρόγονο, δίχως να προκύπτει από κάπου, σαν αστεροειδής που μας ήρθε δώρο από κάποια ανώτερη δύναμη που βαριόταν να περιμένει πότε θα κάνουμε μόνοι μας τα απαραίτητα εξελικτικά βήματα, το «Twin Peaks» ήρθε κι αυτό ως μέλος της τάξης του ‘90, και μας επέβαλε πολύ απλά την... εξέλιξη.
Το 2014, με αφορμή την ανακοίνωση της επιστροφής του «Twin Peaks» για τον τρίτο του κύκλο, ο Θοδωρής Δημητρόπουλος είδε ξανά την πρώτη σεζόν της σειράς και έγραψε αυτό που με απλά λόγια είναι τα απόλυτα recaps μιας σπουδαίας στιγμής για την ποπ κουλτούρα, τον πολιτισμό, το ανθρώπινο είδος γενικά:
Twin Peaks» #1 | She’s dead. Wrapped in plastic: Οι χαρακτήρες και το μυστήριο
Twin Peaks» #2 | Marilyn Monroe and the Kennedys: Ερωτας, έγκλημα και συνωμοσία
Twin Peaks» #3 | Ξύπνημα στον εφιάλτη
Twin Peaks» #4 | Break the code, solve the crime
Twin Peaks» #5 | Η ζωή δεν είναι άλγεβρα
Twin Peaks» #6 | Στα όνειρά μου βρίσκω το δολοφόνο
Twin Peaks» #7 | Στα ίχνη του μονόκερω
Twin Peaks» #8 | Στις φλόγες
Διαβάστε ακόμη: «Mulholland Drive»: Η προηγούμενη επιστροφή του Ντέιβιντ Λιντς στην τηλεόραση