Ανησυχείς ότι τα λεφτά δεν θα φτάσουν για τις διακοπές; Αναρωτιέσαι πώς θα διαμορφωθεί η κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα; Εχεις υπαρξιακές μοναξιές; Αγωνιάς για το διορισμό του ΓΓ Σύγχρονου Πολιτισμού στο ΥΠΠΟ; Κάνεις δίαιτα; Αυτό το καλοκαίρι, το αντίδοτο σε κάθε στιγμή μελαγχολίας είναι ένα (ή 8) 45λεπτα της νέας σεζόν του «Queer Eye».
Δείτε ακόμη: Οχι μόνο Βασίλισσα. Η Ελεν Μίρεν ειναι η «Catherine the Great» στη σειρά του ΗΒΟ
Το «Queer Eye» είναι ο απόγονος του «Queer Eye for the Straight Guy» που, στις αρχές των '00ς, έφερε μια μικρή, ή και μεγαλύτερη κρίνοντας από τα βραβεία Emmy της, κοινωνική επανάσταση στην αμερικανική τηλεόραση. Τότε, πέντε γκέι άντρες με εξειδίκευση στα make overs (σπιτιών, μαλλιών, ζωής), αναλάμβαναν να συνεφέρουν, σε κάθε επεισόδιο, έναν στρέιτ συμμετέχοντα, πρόθυμο ν' αφεθεί στα έμπειρα χέρια τους.
Δείτε την επίσκεψη των Fab 5 στο αμερικανικό Καπιτώλιο, όπου συνάντησαν τη Νάνσι Πελόζι και την Αλεξάντρα Οκάζιο-Κόρτεζ και μίλησαν για τον Νόμο περί Ισότητας
Σήμερα, τα πράγματα έχουν ελαφρώς αλλάξει, τόσο στην τηλεόραση, όσο και στην κοινωνία, που είναι το ίδιο πράγμα. Η ελληνική «μεταφορά» της σειράς ήταν το «Fab 5» στον ΑΝΤ1, το 2011 που επιβίωσε για πολύ λίγο, κυρίως επειδή οι οικοδεσπότες, Λάκης Γαβαλάς, Ηλίας Ψινάκης και Τρύφωνας Σαμαράς, ποτέ δεν έμοιασαν να παίρνουν τη δουλειά τους στα σοβαρά, ή να αντιμετωπίζουν τους «πελάτες» τους με αληθινό ενδιαφέρον. Αντίθετα, το «Queer Eye», τώρα στην 4η σεζόν του στο Netflix, με κάθε επεισόδιό του εγγυάται, ταυτόχρονα, γέλιο, δάκρυ, υπερχείλιση τρυφερότητας και σαρωτικό πολιτικό λόγο, διατυπωμένο με τρανταχτές πράξεις.
Οι πέντε fab τύποι είναι ο απόλυτα ερωτεύσιμος Τζόναθαν Νες με τα τέλεια μακριά μαλλιά και τα κομψά τακούνια που αναλαμβάνει την εξωτερική εμφάνιση, ο Αφροαμερικανός Καράμο Μπράουν ως ψυχολόγος ή life coach, ο Βρετανός στιλίστας Ταν Φρανς, πακιστανικής καταγωγής, ο oh so sexy Καναδο-Πολωνός μάγειρας Αντονι Ποράουσκι και ο φαινομενικά all-American διακοσμητής και κατασκευαστής Μπόμπι Μπερκ που, με κάθε δοκάρι που καρφώνει ανατρέπει ήσυχα την εικόνα του.
Δείτε ακόμη: «Is there life on Mars?» Πρώτο (εντυπωσιακό) τρέιλερ για το τηλεοπτικό «Watchmen»
Οι «πελάτες», ή «περιπτώσεις» του κάθε επεισοδίου δεν είναι, πια, στρέιτ άντρες. Είναι άνθρωποι που, για διάφορους λόγους, χρειάζονται βοήθεια και κάποιος που τους αγαπά τους έχει προτείνει. Είναι αγόρια και γυναίκες, κορίτσια και παππούδες που, ασχέτως σεξουαλικού προσανατολισμού, πλήττονται με κάποιον τρόπο από τις παραδόσεις και τις πρακτικές του αμερικανικού συντηρητισμού. Απολύτως mainstream, στο πλαίσιο, βέβαια, του ότι προβάλλεται στο Netflix και όχι στην ελεύθερη τηλεόραση, το «Queer Eye», φυσικά με απαράμιλλη αισθητική, αλλά και με μια ψυχική γενναιοδωρία, μ' ένα συνδυασμό της ασφάλειας που θα ένιωθες αν η αγαπημένη σου problem solving θεία κι ο party animal κολλητός σου ήταν ένα και το αυτό πρόσωπο, έχει άμεσο και δυνατό πολιτικό λόγο, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να συναντήσεις την απόδειξη της ισότητας, αν απλώς χτυπήσεις ευγενικά τη διπλανή πόρτα. Και οι πέντε θύματα ρατσισμού στην πορεία τους προς την ενηλικίωση, μοιράζονται, εκτός από tips αισθητικής και συμβουλές ωριμότητας, ακεραιότητας και ισορροπίας.
Το «Queer Eye season 4» σε 8 στιγμιότυπα
1.Οι Fab 5 εγκαθίστανται στο σχολείο του Τζόναθαν - εκεί όπου, όταν ήταν μικρός και εύκολη λεία για καταστροφικό bullying, βρήκε διέξοδο μόνο σε μία δασκάλα του, εκείνη που τον ενέπνευσε να γίνει ο πρώτος μαθητής που συμμετείχε στο σχολικό πρωτάθλημα μαζορέτας.
2.Ο Καράμο τολμά να φέρει αντιμέτωπο τον άντρα που, χρόνια νωρίτερα, ως boy in the hood και ντίλερ, εξαιτίας μιας σφαίρας έμεινε παράλυτος από τη μέση και κάτω, με τον άνθρωπο που τον πυροβόλησε. Χωρίς μελόδραμα, με... αφοπλιστική ειλικρίνεια.
3.Ο slacker χωρισμένος μπαμπάς μαθαίνει ν' αγαπά το καλλιτεχνικό πατινάζ, μόνο για να μπορεί να συμπαραστέκεται στη 10χρονη κόρη του.
4.Η σκληροτράχηλη Γουάντα δέχεται ν' αποκαλύψει τα πραγματικά μαλλιά της, που η ίδια κατέστρεψε καλύπτοντάς τα για χρόνια με ίσιες περούκες.
5.Κάπου ανάμεσα στα λόγια, στα «ναι» και στ' αστεία, οι 60χρονος Κένι ίσως και να συνειδητοποιεί ότι αμέλησε να ζει, προκειμένου να μη ζει όπως θα ήθελε.
6.Στο σπίτι μιας Αμερικανο-Μεξικανικής οικογένειας που προσπαθεί ν' αποδείξει στη γειτονιά ότι είναι τόσο... αμερικανική όσο και οι υπόλοιποι, ο Καναδο-Πολωνός Αντονι είναι ο μόνος που μιλά ισπανικά και μπορεί να συνεννοηθεί με τη Μεξικανή γιαγιά και μαζί να φτιάξουν «chlies en nogada».
7.Ενας νεαρός απόστρατος έχει τόσες ενοχές που δεν βρίσκεται πια στο «μέτωπο» που προτιμά να φτιάχνει σπίτια για άστεγους βετεράνους, παρά για τη γυναίκα και τα παιδιά του.
8.Ο στερεοτυπικός red neck αγρότης έχει ανησυχία για το πώς «θα βάλει πέντε γκέι άντρες στο σπίτι του». Ωσπου να τους βάλει.
Το «Queer Eye» δεν είναι κοινωνικό μανιφέστο, είναι ριάλιτι τηλεόραση κι όμως, ή εξαιτίας αυτής του της προσβασιμότητας, καταφέρνει να μιλήσει πολύ πιο εύστοχα για την Αμερική του Τραμπ και για τον απανταχού συντηρητισμό. Και το κάνει προσφέροντας, ταυτόχρονα, τρελό fun και σαρωτική, αγνή συγκίνηση. Ταυτόχρονα, το κάθε επεισόδιο φέρνει στο νου την ίδια σκέψη: πότε θα είναι το ελληνικό κοινό έτοιμο για μια τέτοια σειρά, για μια τέτοια ανοιχτοσύνη και ωριμότητα; Με τα λόγια του Τομ Κρουζ-Maverick, not today.