Διαβάστε παρακάτω, μόνον εάν παρακολουθείτε το «Game of Thrones» και είδατε ήδη το πρώτο επεισόδειο του δεύτερου κύκλου
Μετά την προβολή του «Game of Thrones» στα κανάλια της Nova, Novacinema 1 και Novacinema HD - αν δεν το έχετε μάθει, η σειρά προβάλλεται Κυριακή στην Αμερική και 48 ώρες αργότερα, το βράδυ της Τρίτης, στην Ελλάδα! - να τι κρατήσαμε από το επεισόδιο 201:
Τίτλοι Αρχής: Η γνώριμη και βραβευμενη σεκάνες επανήλθε, προκαλώντας αγαλλίαση και δέος, αλλά εμφανώς φρεσκαρισμένη, με νέα ονόματα να έχουν αντικαταστήσει τις περσινές απώλειες κι ένα επιπλέον βασίλειο στο χάρτη: είναι το ανεμοδαρμένο, παραθαλάσιο Dragonstone, τόπος κυριαρχίας, όπως θα δούμε αργότερα, του Στάνις Μπαράθεον, αδελφού του νεκρού βασιλειά Ρόμπερτ, τον οποίο υποδύεται ανατριχιαστικά ο Στίβεν Ντιλέινι.
Αγώνες Πείνας: Πρώτη εικόνα, ήλιος ζεστά χρώματα, ζεστό αίμα. Ο Τζόφρι Μπαράθεον στο θρόνο του παρακολουθεί θανατηφόρες μονομαχίες. Δίπλα του η καταρρακωμένη Σάνσα, προσποιείται ότι έχει υποταχθεί, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει την ανθρωπιά της, περιμένοντας πότε θα έρθει η λύτρωση από την οικογένειά της.
Enter Τίριον Λάνιστερ: Τι χαρά να ξανασυναντάς τηλεοπτικά τον Πίτερ Ντίνκλεϊτζ! Μπλαζέ, πονηρός, ο μόνος με μια πραγματική, βαθειά συμπόνοια για την ανθρώπινη ατυχία, εμφανίζεται, πια, ως Χέρι του Βασιλειά, αλλά με τις σταθερές του αξίες όλες παρούσες: ανταγωνιστικός, κυνικός, αποστομωτικός και με αδυναμία στο ωραίο φύλο. Μαθαίνουμε ότι στο δωμάτιό του κρύβει την αιθέρια ύπαρξη με την οποία τον αφήσαμε στον προηγούμενο κύκλο. Ερωτευμένος και φιλόδοξος, είναι έτοιμος, αν μη τι άλλο, να επιβιώσει. Είναι, άλλωστε, και ο μόνος που μπορεί να τα πει ένα χεράκι στη Βασίλισσα – Μητέρα, την Σέρσεϊ, που τα έχει κάνει όλα λάθος: έχει αφήσει τον εκνευριστικό, παρανοϊκό γιο της να βασιλεύει, επέτρεψε την εκτέλεση του Εντ Σταρκ, άφησε την Αρια Σταρκ να το σκάσει κι έχει μείνει μ’ ένα σωρό συμβούλους, αλλά χωρίς σχέδιο δράσης!
Ο μικρός Μπραν: Δεν έχει μεγαλώσει, αλλά οι μεταφυσικές του ικανότητες έχουν αναπτυχθεί. Βλέπει προφητικά οράματα και προσπαθεί να διατηρήσει σε ισορροπία το βασίλειο του πατέρα του, εξελισσόμενος μάλλον σ’ έναν από τους πιο ενδιαφέροντες και αλλόκοτους, μανιοκαταθλιπτικούς ήρωες της σειράς.
Κάτω, δρακάκι!: Η αγαπημένη Ντενέρις περιπλανιέται στην κόκκινη έρημο με τους πιστούς Ντοθράκι, αναζητώντας έξοδο στη θάλασσα. Ηρωική, μικροκαμωμένη, εκτός από το πρόβλημα της μοίρας της έχει κι ένα άλλο: τι τρώνε τα δρακάκια; Η έλλειψη του Καλ Ντρόγκο είναι αισθητή, και στη ζωή της Ντενέρις και στη σειρά εν γένει. Να δούμε ποια δυναμική ανδρική παρουσία θα τον αντικαταστήσει. Πάντως Ιεν Γκλεν (διπλοθεσίτης μαζί με το «Downton Abbey»), τα πάει περίφημα, θυμίζοντας κάτι σε Γκάρι Κούπερ στο Φαρ Γουεστ.
Η Καλύβα της Αιμομιξίας: Ο Τζον Σνόου τα βρίσκει σκούρα όταν η Φρουρά διαπραγματεύεται με τον Αρχοντα που έχει λύσει το ζήτημα των eugenics και της ανακύκλωσης: παντρεύεται τις κόρες του, κάνει μαζί τους κι άλλες κόρες, πετάει τους γιους και ζει μόνος με το χαρέμι του και τους δικούς του κανόνες. Κάτι μας λέει ότι σ’ αυτήν εδώ την καλύβα θα εκτυλιχθούν εικόνες παρόμοιας φρίκης με εκείνη της αδελφής της Κέιτλιν Σταρκ που βύζαινε τον έφηβο γιο της. Αλλά γι’ αυτά θα πρέπει να περιμένουμε τα επόμενα επεισόδια.
Ο γητευτής της Φωτιάς: Τόσο σκοτεινή που σχεδόν δε φαίνεται, η εισαγωγή στην ιστορία του Στάνις Μπαράθεον και της συντρόφου του Μελισσάνδρης, μάγισσας κοκκινοφορεμένης, παγερής και φλογερής ταυτόχρονα. Εδώ ξεκινά η μαύρη φλέβα της δεύτερης σεζόν, με την ιερόσυλη καταστροφή όλων των Παλαιών Θεών κι ένα δηλητηριώδη θάνατο. Εδώ βρίσκεται η νέα ιστορία που θα μας κρατήσει το (αρρωστημένο) ενδιαφέρον, στη φιλοδοξία του Στάνις και την παντοδυναμία μιας μοιραίας γυναίκας – ναι, αυτά συνέβαιναν και στο Βασίλειο του Βορρά.
Το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά: Ο Ρομπ Σταρκ, στην πρώτη σεζόν, έμοιαζε αδύναμος, όχι σε πρόθεση, αλλά στην όψη. Σαν πολιτικά ορθός, ελαφρώς ξενέρωτος, εκνευριστικά ηθικός γιος του πιο σύνθετου πατέρα του. Το προφίλ άλλαξε. Ο Ρομπ ηγείται ενός θριαμβευτικού πολέμου (προς το παρόν) εναντίον των Λάνιστερ, ξέρει να χειρίζεται τον τίτλο και τους ανθρώπους του και τρεις νικηφόρες μάχες του προσέδωσαν την πατίνα της γοητείας. Ενας οργισμένος αλλά ψύχραιμος διάλογος με τον φυλακισμένο Τζέιμι Λάνιστερ οδηγεί στην καλύτερη ατάκα του επεισοδίου: «Τρεις νίκες δεν είναι πολλές, αλλά είναι καλύτερες από τρεις ήττες!». Να δείτε που στην πορεία θα βρούμε τον Ρομπ Σταρκ ακόμα και σέξι.
Το απαραίτητο πορνείο: Πρώτο επεισόδιο, πρώτο ραντεβού μετά από πολύμηνη αναμονή, δε θα μπορούσε να λείπει η επικαιρότητα του τοπικού οίκου ανοχής του ακαταμάχητου Λόρδου Μπέιλις (αυτοδημιούργητου, όπως η Σέρσεϊ δε μας αφήνει να ξεχάσουμε), μαζί με κάποια, ενδεικτικά, μαθήματα σωστού, αργού και λάγνου πληρωμένου έρωτα – κάτι σα μουσικό διάλειμμα, η σκηνή δεν έχει καμία δραματουργική χρησιμότητα, αλλά με τίποτα δε θα θέλαμε να λείπει, είναι ακριβώς η στιγμή που ο θεατής αισθάνεται ότι ξανασυναντά έναν παλιό καλό φίλο. Και τον λογαριασμό.
Ο φονικός παροξυσμός του Τζόφρι: Το κακομαθημένο τέρας μαθαίνει ότι ο πατέρας του (όχι ο αληθινός, ο Τζέιμι Λάνιστερ, αλλά ο υποτιθέμενος, ο Βασιλιάς Ρόμπερτ Μπαράθεον), είχε πολλά νόθα παιδιά διάσπαρτα στην πόλη κι αποφασίζει να τα εξαφανίσει όλα. Με τη χαρακτηριστική τόλμη της σειράς που προκαλεί διαρκώς τα όρια της λογοκρισίας, η τηλεόραση δείχνει (σχεδόν), τη λάμα του μαχαιριού να κόβει το λαιμό ενός βρέφους. Ναι, τέτοιος είναι ο Τζόφρι! Με τον αλά Νέρωνα πανικό να διαποτίζει το βασίλειο με νεανικό αίμα, δυο αγόρια καταφέρνουν ν’ αποδράσουν στο πίσω μέρος ενός κάρου. Το ένα, το μεγαλύτερο, έχει ένα κράνος με τη μορφή του ταύρου. Το άλλο, το μικρότερο, δεν είναι άλλο από την αξιολάτρευτη Αρια που πολύ χαιρόμαστε που είναι καλά και περιμένουμε νεώτερα!
Το μεγάλο σκοτάδι: για μια σειρά που μας έχει μάθει σε αισθητική και ψυχολογική μαυρίλα, αίμα, δολοπλοκίες και ασυγχώρητη βία, το πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου ήταν ιδιαίτερα σκοτεινό, με μια αίσθηση κατάρας και ηθικής πτώσης ν’ απλώνεται πάνω από όλους τους ήρωες ανεξαιρέτως. Αν αυτή είναι η αρχή, πού θα φτάσει το τέλος της σεζόν;
Τα νούμερα: Η τηλεοπτική πρεμιέρα του «Game of Thrones» είχε 3,9 εκατομμύρια θεατές στην Αμερική, ενώ οι τρεις προβολές του πρώτου επεισοδίου που έγιναν την Κυριακή, 1 Απριλίου, συγκέντρωσαν 6,3 εκ. θεατές συνολικά. Τα νούμερα αυτά είναι κατά 53% μεγαλύτερα από το πρώτο επεισόδιο του πρώτου κύκλου και κατά 27% μεγαλύτερα από το φινάλε του πρώτου κύκλου, όταν η σειρά είχε ήδη γίνει δημοφιλής παγκόσμια.
Διαβάστε περισσότερα για το «Game of Thrones» εδώ και ραντεβού την ερχόμενη Τετάρτη για το Επεισόδιο # 2!