TV & STREAMING

Τα 10+1 καλύτερα μιούζικαλ επεισόδια όλων των εποχών

στα 10

Με αφορμή το μουσικό crossover των «Supergirl» και «Flash», θυμόμαστε τα κορυφαία μιούζικαλ επεισόδια που έχουμε δει (και τραγουδήσει) ποτέ στην τηλεόραση.

Τα 10+1 καλύτερα μιούζικαλ επεισόδια όλων των εποχών

Την βδομάδα που πέρασε προβλήθηκε στην Αμερική το μιούζικαλ crossover επεισόδιο του «Flash», όπου έγινε αποτελεσματική χρήση ενός προφανούς (και ανεκμετάλλευτου ως τώρα) πλεονεκτήματος τόσο αυτής της σειράς όσο και του «Supergirl»: πως οι δύο πρωταγωνιστές μπορούν όντως να τραγουδήσουν. Είναι εξάλλου τόσο η Μελίσα Μπενόιστ όσο και ο Γκραντ Γκάστιν προηγούμενα μέλη του καστ του «Glee». Εσείς δε θα τους βάζατε να τραγουδήσουν;

Διαβάστε ακόμη: Η μοντέρνα Βίβλος των μιούζικαλ του 21ου αιώνα

Εδώ η Supergirl τραγουδάει το «Wrecking Ball»:


και εδώ ο Flash τραγουδάει το «Smooth Criminal»:


To «Flash» πήρε λοιπόν τους δυο τους, έφερε και τον Ντάρεν Κρις από εκείνη τη σειρά, και έστησε ένα μιούζικαλ fantasy 40λεπτο, όπως όφειλε.

Δείτε ακόμη: Το «Twin Peaks» έρχεται! Φωτογραφίες, βίντεο και φειδωλές πληροφορίες για τα νέα επεισόδια

Το μιούζικαλ επεισόδιο είναι μεγάλη τηλεοπτική παράδοση στην πραγματικότητα, έχουμε δει να βρίσκουν τρόπους να εντάξουν τραγούδια στην αφήγησή τους σειρές από animation και sci-fi μέχρι σαπουνόπερες και δράματα φυλακής. Είναι κατανοητός πειρασμός, ειδικά όταν έχεις μέλη στο καστ που μπορούν να τραγουδήσουν, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη πρόκληση, όπως φαίνεται εξετάζοντας τι έχει κάνει κάθε δημιουργός με τη φόρμα. Αν το τραγούδι είναι ενταγμένο στην καθημερινότητα της αφήγησης, ας πούμε, ή αν αποτελεί κάποια (fantasy ή μη) αποχώρηση. Αν παίζει δραματουργικό ρόλο στην εξέλιξη της σειράς, της πλοκής, των χαρακτήρων, ή αν απλά είναι ένα fun διάλειμμα. Και, φυσικά, πόσο καλά είναι τα actual ορίτζιναλ (όπου υπάρχουν) τραγούδια.

Το μιούζικαλ επεισόδιο είναι γενικά κάτι το τόσο διαδεδομένο που το έχουν επιχειρήσει ακόμα και σειρές που δεν είχαν καμία δουλειά να το επιχειρούν, όπως το «Seventh Heaven» σε ένα από τα χειρότερα επεισόδια στην ιστορία της τηλεόρασης:


Σε γενικές γραμμές το «Once More, with Feeling» του Τζος Γουήντον θεωρείται το μιούζικαλ που άλλαξε το τηλεοπτικό μιούζικαλ, μα ακόμα κι εκείνο είχε τις επιρροές του και τους προκατόχους του (το θαυμάσιο μιούζικαλ επεισόδιο της «Xena», κυρίως). Πλέον το να συμπεριλαμβάνονται μουσικά νούμερα σε σειρές δεν θεωρείται καν ιδιαίτερα αξιοσημείωτο- μια τυχαία βδομάδα ανοίγεις την τηλεόραση και βλέπεις μουσικές σκηνές πεταμένες εδώ κι εκεί, το οποίο είναι φυσικά υπέροχο. Ενώ την ίδια στιγμή το τηλεοπτικό μιούζικαλ έχει να επιδείξει πολύ δυνατούς εκπροσώπους, από σειρές που καθόρισαν της εποχή τους όπως το «Glee»:


μέχρι υπέροχα ιδιοσυγκρασιακά πειράματα σαν το «Galavant»:


Και απλά οφείλω να κάνω ειδική μνεία στο μουσικό recap που είχε κάθε βδομάδα το «Braindead»:


Αυτή όμως είναι η λίστα των 10+1 επεισοδίων (10 εξαιρετικά, 1 φρικτό αλλά θαυμαστό) που πάντα ξεχωρίζουν όταν μιλάμε για αυτοτελές τηλεοπτικό μιούζικαλ.


«Grey’s Anatomy»: Song Beneath the Song


Το ξέρω ότι ο τίτλος σας υποσχέθηκε τα 10 καλύτερα αλλά απλά δε μπορώ να μη συμπεριλάβω αυτό το trainwreck. Η Σόντα Ράιμς εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι στο καστ της υπάρχει μια βραβευμένη με Τόνι φωνάρα όπως η Σάρα Ραμίρεζ και αποφασίζει να φτιάξει ένα επεισόδιο-μιούζικαλ στημένη γύρω από την επέμβαση των συναδέλφων της που προσπαθούν να της σώσουν τη ζωή. Όλο το καστ τραγουδά κομμάτια που έντυσαν διάσημες σκηνές της σειράς όπως το «Chasing Cars» και το «How to Save a Life». Καταλαβαίνω την θεωρητική προσέγγιση της ιδέας, αλλά στην πράξη είχαμε τον Όουεν Χαντ να τραγουάει The Fray την ώρα της εγχείρησης. Σοκαριστικά κακό επεισόδιο, με έναν τρόπο που μόνο η πάρα πολύ φιλόδοξη τηλεόραση μπορεί να είναι κακή. Γι’αυτό και το μνημονεύω.

Διάβασε ακόμα: «Grey’s Anatomy», 200 επεισόδια μετά


«It’s Always Sunny in Philadelphia»: The Nightman Cometh


Ο Τσάρλι μαζί με την υπόλοιπη παρέα παίζουν μια ροκ όπερα βασισμένη στο τραγούδι του «The Nightman». Το επεισόδιο παίχτηκε στην 4η σεζόν, και πριν την πρεμιέρα της 5ης η παρέα έκανε actual τουρ με λάιβ ερμηνείες του επεισοδίου, σε πόλεις της Αμερικής.

«Community»: Regional Holiday Music


O Νταν Χάρμον πραγματικά το είχε άχτι το «Glee»! Το απαραίτητο μιούζικαλ επεισόδιο της σειράς ήταν όλο βασισμένο πάνω στην ιδέα του «Glee» spoofαρίσματος, με την αγαπημένη μας ομάδα να βάζει ένα χέρι και να βοηθά όταν η ίδια η ομάδα glee του Γκρίντεϊλ βγαίνει εκτός λειτουργίας. Δεν είναι από τα μεγαλύτερα high points μιας σειράς γεμάτης high points, αλλά έχει το φοβερό στίχο «this December woul be the December of our December»

Διάβασε επίσης: Βάζουμε στη σειρά όλα τα επεισόδια του «Community»

«Oz»: Variety


H τελευταία σειρά που θα περίμενε ποτέ κανείς να δει σε αυτή τη λίστα, το δράμα φυλακών του ΗΒΟ που ήρθε αμέσως πριν την έκρηξη του πρεστίζ τηλεοπτικού δράματος, είχε σε κάθε επεισόδιο τον χαρακτήρα του Μάικλ Περινό στο ρόλο του αφηγητή. Όταν ο Περινό έπρεπε να λείψει για ένα διάστημα λόγω υποχρεώσεών του για το «Matrix Reloaded», ο Τομ Φοντάνα έβαλε σε ένα επεισόδιο στη θέση του μουσικά νούμερα, επειδή γιατί όχι. Το καστ της σειράς περιλάμβανε πολλούς σταρ του Μπρόντγουεϊ οπότε να σας πω και κάτι; Κι εγώ θα έμπαινα στον πειρασμό να το κάνω, αμαρτία θα ήταν να μη γινόταν ποτέ.

«Fringe»: Brown Betty


Ο Γουώλτερ Μπίσοπ κάπνισε μια λίγο πιο ισχυρή μαριχουάνα από ό,τι έπρεπε και το αποτέλεσμα ήταν πως άρχισε να βλέπει τον γύρω κόσμο μέσα από έναν old-school φιλμ νουάρ φακό που συμπεριλάμβανε την Ολίβια ως σκληροτράχηλη ντετέκτιβ παλαιάς κοπής, και πτώματα που τραγουδάνε. Τι ωραία που ήταν αυτή η σειρά για ένα διάστημα.

Διάβασε επίσης: Video ανάλυση: Μια βόλτα στους κόσμυος του «Fringe»

«Supernatural»: Fan Fiction


Για το 200ό της επεισόδιο η αθάνατη σειρά του CW αφιέρωσε το 40λεπτο στις φανς, στήνοντας ένα χαρακτηριστικά meta επεισόδιο όπου μια νεαρή φαν των βιβλίων του Τσακ Σέρλι γράφει ένα μιούζικαλ που ερμηνεύεται στο σχολείο θηλέων που πηγαίνει. Είναι ταυτόχρονα κάτι όσο meta θα έκανε η συγκεκριμένη σειρά που πάντα απολάμβανε αυτά τα παιχνίδια (το μιούζικαλ μέσα στο επεισόδιο είναι βασισμένο σε μια σειρά βιβλίων που αφηγούνται τις περιπέτειες της σειράς μέσα στη σειρά), αλλά και γλυκό, καθώς έτσι το «Supernatural» κάνει μια απόλυτη αφιέρωση στο αφοσιωμένο γυναικείο του fanbase.

«Batman»: The Brave and the Bold»: Mayhem of the Music Meister!


Χρόνια πριν το CW χρησιμοποιήσει τον Ντάρεν Κρις ως Music Meister για να φτιάξει το δικό του υπερηρωικό μιούζικαλ, η κλασική animation bat-σειρά είχε βάλει τον Νιλ Πάτρικ Χάρις να δανείσει τη φωνή του στον ίδιο χαρακτήρα. Στο κλασικό μιούζικαλ επεισόδιο, o Music Meister χρησιμοποιεί τα τραγούδια για να υπνωτίσει τους πάντες και δεν ξέρω, εμένα με κατάφερε πάντως. To σάουντρακ είναι αληθινά απολαυστικό κι ο Νιλ Πάτρικ Χάρις είναι 100% στο στοιχείο του. Θα μπορούσε να κρατάει 3 ώρες αυτό το επεισόδιο και θα ήμουν ΟΚ.

«Xena, Warrior Princess»: The Bitter Suite


Πριν την «Buffy» υπήρχε η «Xena» και πριν το «Once More, With Feeling» υπήρχε το «Bitter Suite», το εξαιρετικό μιούζικαλ που έθεσε τον τόνο και την μπαρα σε πολύ υψηλό επίπεδο για όλα όσα θα ακολουθούσαν ποτέ. Η Ζήνα και η Γκαμπριέλα βρίσκονται στη χώρα της Ιλούζια όπου αναγκάζονται να τραγουδήσουν τα περίπλοκα συναισθηματικά τους προβλήματα. Μετά από ένα τεράστιο σοκαριστικό τραύμα που συνέβη στο αμέσως προηγούμενο επεισόδιο, ένα 40λεπτο μιούζικαλ μέσα από το οποίο οι δύο ηρωίδες θα ξεκαθαρίζουν την τραγωδία της φιλίας τους δε μοιάζει και το πιο προφανές πράγμα, αλλά χρόνια πριν ο Γουήντον βάλει τη Μπάφι να μιλάει για την κόλαση και τον παράδεισο της ψυχής της, οι Κρις Μανχαιμ και Στίβεν Σίαρς (με τον Τζόζεφ ντεΛούκα στη μουσική) είχαν τη Γκαμπριέλα και τη Ζήνα να πουν τα ανείπωτα μέσα από ένα τραγούδι.

«Scrubs»: My Musical


Το «Scrubs» είναι γενικότερα από τις σειρές που αξίζουν πολύ υψηλότερη θεώρηση από αυτή που κατέχει στα τηλεοπτικά χρονικά, και ένα από τα πάρα πολλά πράγματα που εκτέλεσε υποδειγματικά ήταν και το επεισόδιο-μιούζικαλ. Όλα ξεκινούν όταν μια ασθενής παθαίνει ανεύρυσμα και βλέπει κανονικούς διαλόγους ως μουσική. H ομάδα του «Avenue Q» φτιάχνει ένα σάουντρακ 11 κομματιών για ένα επεισόδιο 24 λεπτών(!) που δίνει φανταστικές στιγμές σε όλους τους χαρακτήρες, με αποκορύφωμα το παραπάνω κομμάτι που υποσκάπτει παιχνιδιάρικα τη «no homo!» γραμμή αφήγησης κάθε άλλου φοβισμένου bromance.

«Buffy the Vampire Slayer»: Once More, with Feeling


Αυτό το τραγούδι κλείνει μέσα του όλους τους λόγους για τους οποίους το OMWF είναι το καλύτερο μιούζικαλ στην ιστορία της τηλεόρασης και το καλύτερο επεισόδιο της σειράς επίσης. Είναι παντελώς σαχλό, είναι και πάρα πολύ συναισθηματικά σοβαρό, μπλέκει διάφορα μουσικά στυλ-αναφορές και βάζει άφοβα τους αγαπημένους χαρακτήρες σε αστείες ερμηνευτικά θέσεις, όπως την Άνυα εδώ στο θρυλικό interlude «Bunnies».

Το επεισόδιο έγραψε και σκηνοθέτησε ο Τζος Γουήντον, ο οποίος συνέθεσε εξ ολοκλήρου και το σάουντρακ. Τα 100% ορίτζιναλ τραγούδια αποτελούσαν αναφορές σε διάφορες εποχές και τεχνοτροπίες του μιούζικαλ («ξεκάθαρα το κομμάτι μας είναι ρετρό παστίς και δε θα γίνει ποτέ επιτυχία», λέει έξαλλη η Άνυα) και είναι, σοκαριστικά, πράγματι ωραία τραγούδια. Ο αληθινός θρίαμβος είναι όμως ότι μέσα στα χρώματα, το χιούμορ, τα μουσικά νούμερα και τους χορούς, ο Γουήντον γράφει ένα εκπληκτικό στόρι που πίσω από την τυπική αφορμή (ένας δαίμονας καταφθάνει στο Σάνιντεϊλ και κάνει τους πάντες να τραγουδάνε, ΟΚ) στήνει το πιο δραματουργικά καίριο επεισόδιο όλης της σειράς, εκκινώντας μια συναρπαστική αποδόμηση του κεντρικού γκρουπ ηρώων.

Look at me, I’m dancing crazy!


Διάβασε ακόμα: 20 χρόνια «Buffy»: Οι στίχοι, τα επεισόδια, τα outfits

Δείτε ακόμη: