Buzz

Αυτά είναι τα easter eggs του «Zack Snyder’s Justice League»

στα 10

Η ταινία, φόρος τιμής στους φανς του «Justice League», δεν θα μπορούσε να μην είναι γεμάτη από μικρά και μεγαλύτερα easter eggs. Βρείτε τα όλα εδώ.

Αυτά είναι τα easter eggs του «Zack Snyder’s Justice League»

Προσοχή το άρθρο περιέχει spoilers για την ταινία «Zack Snyder’s Justice League».

Το «Zack Snyder’s Justice League» είναι πάνω από όλα ένας φόρος τιμής σε όλους εκείνους τους φανς που υποστήριξαν όλα αυτά τα χρόνια έναν δημιουργό και το όραμά του για μια ταινία. Και φυσικά κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ολοκληρωμένο χωρίς τα αμέτρητα easter eggs τα οποία ο Ζακ Σνάιντερ κατάφερε να τοποθετήσει μέσα στο τετράωρο έπος του. Κάποια αρκετά εμφανή και κάποια άλλα κάπως καλύτερα κρυμμένα, κάποια να παρουσιάζονται ως λεπτοί υπαινιγμοί στην ευρύτερη μυθολογία των κόμικς, ενώ άλλα ως αρκετά σημαντικοί χαρακτήρες ή πιο προφανή σημεία στην πλοκή.

Αυτά είναι όλα τα easter eggs που οι φανς κατάφεραν να ανακαλύψουν και εμείς τα μαζέψαμε όλα εδώ σε ένα μέρος για να μην χρειαστεί να ψάχνετε.

Διαβάστε εδώ την γνώμη του Flix για την ταινία «Zack Snyder's Justice League»

Justice League: The Snyder Cut 607 7

Το ασπρόμαυρο S κρεμασμένο στην Γέφυρα του Λονδίνου

Ενα μαύρο πανό με ένα λευκό S κρέμεται πάνω στον Γέφυρα του Λονδίνου ως φόρος τιμής στον Superman ο οποίος έχασε την ζωή του στην μάχη με τον Doomsday, στο τέλος του «Batman v Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης». Φυσικά όλο αυτό προοικονομεί τη μαύρη στολή του Superman την οποία φοράει στην ταινία μετά την ανάστασή του.

Το χρυσό άγαλμα της Θέμιδος

Οταν βλέπουμε για πρώτη φορά την Wonder Woman, κάθεται ψηλά σε ένα χρυσό άγαλμα. Αυτή φυσικά είναι η Θέμις, όπου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ανήκε στους Τιτάνες, τα τέκνα της Γαίας και του Ουρανού. Αποτελούσε την ανθρωπόμορφη προσωποποίηση της φυσικής και της ηθικής τάξης, καθώς και της εθιμοτυπίας.

Η ενδυμασία των Αμαζόνων

Η στολή της βασίλισσας Ιππολύτης την οποία φοράει καθώς στέλνει το Βέλος της Αρτεμις, μοιάζει με την χρυσή πανοπλία της Wonder Woman η οποία έκανε την πρώτη εμφάνισή της στο κόμικς «KingdomCome» το 1996. Στην ταινία «Wonder Woman 1984» αποκαλύπτεται πως η πανοπλία αυτή ανήκει στην θρυλική Αμαζόνα πολεμίστρια Αστέρια (την οποία παίζει η Λίντα Κάρτερ, η Wonder Woman από την σειρά της δεκαετίας του ’70).

Central City

Παρά ίσως την ιδέα πως η ταινία εξελίσσεται, στο μεγαλύτερο μέρος, ανάμεσα στο Γκόθαμ και στη Μετρόπολις (τις πόλεις των Batman και Superman αντίστοιχα), οι σκηνές με τον Μπάρι Αλεν (τον Flash) εξελίσσονται στην Central City, κάτι που αποκαλύπτεται από μια σκηνή η οποία δείχνει την εφημερίδα Central City Tribune.

Αϊρις Γουέστ

Και μιας και αναφερόμαστε στον Flash, στη νέα του εισαγωγική σκηνή στην οποία σώζει μια κοπέλα από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, μαθαίνουμε πως το όνομά της είναι Αϊρις Γουέστ. Η Αϊρις στα κόμικς είναι η μελλοντική γυναίκα του Μπάρι και θεία του Γουάλι Γουέστ, ο οποίος αντικαθιστά τον Μπάρι ως Flash όταν εκείνος πεθαίνει και βρίσκεται, ακόμα και τώρα, σε μια κατάσταση λίμπο. Οπως και οι περισσότεροι χαρακτήρες στα κόμικς η Αϊρις ήταν λευκή αλλά τα τελευταία χρόνια η DC προσπαθεί να κάνει το σύμπαν της περισσότερο ποικιλόμορφο. Ετσι εδώ τον ρόλο της παίζει η Κίρσι Κλέμονς, μια μαύρη γυναίκα.

Gard’ner Fox

To φορτηγό το οποίο συγκρούεται με το αυτοκίνητο της Αϊρις, σχεδόν σκοτώνοντάς την, γράφει «Gard’ner Fox» στο πλάι και αναφέρεται στον συγγραφέα της DC Γκάρντνερ Φοξ, ο οποίος δημιούργησε τον Flash και την Justice League, ανάμεσα σε άλλα.

Justice League: The Snyder Cut 607 4

Ράιαν Τσόι, ο Atom

Κάποια στιγμή μέσα στην ταινία ο Σνάιντερ μας παρουσιάζει τον Ράιαν Τσόι, διευθυντή του τμήματος νανοτεχνολογίας στα εργαστήρια S.T.A.R. και συνεργάτη του πατέρα του Βίκτορ Στόουν (aka Cyborg). Στα κόμικς ο Τσόι γίνεται ο υπερήρωας Atom, και μπορεί εδώ να μην υπάρχει κάποια ταινία στον ορίζοντα με πρωταγωνιστή τον συγκεκριμένο υπερήρωα, είναι ωραίο το πως ο Σνάιντερ κατάφερε να τον συμπεριλάβει στην ιστορία.

«Object 6-1982»

Το Mother Box το οποίο δημιούργησε τον Cyborg φέρνει την ένδειξη «Object 6-1982». Μάλλον είναι αναφορά στον Ιούνιο του 1982, τον μήνα στον οποίο κυκλοφόρησε το κόμικ «Tales of the New Teen Titans #1» το οποίο περιείχε το origin story του Cyborg.

Η βάρκα με το όνομα Κορτλάντ

Κάποια στιγμή στην ταινία ο Aquaman σώζει έναν ναυτικό από ένα πλοίο που αρχίζει να βουλιάζει, το οποίο ονομάζεται Κορτλάντ, αναφορά στο πρότζεκτ Cortlandt από τη νουβέλα της Αϊν Ραντ «The Fountainhead», ένα βιβλίο το οποίο ο Σνάιντερ ήθελε να κάνει ταινία αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει καταφέρει. Το «The Fountainhead» έχει γίνει ταινία το 1949 από τον Κινγκ Βίντορ με τον Γκάρι Κούπερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Βούλκο, ο μέντορας του Aquaman

Ο χαρακτήρας του Γουίλεμ Νταφόε, Βούλκο, o μένοτρας του Aquaman, θα έκανε κανονικά την πρώτη του εμφάνιση στο «Justice League» αντί στην ταινία «Aquaman». Μπορεί ο Γουίντον να τον έκοψε τελείως από την ταινία, λόγω διάρκειας, αλλά ο Σνάιντερ επανέφερε όλες τις σκηνές του, με αναφορές στον Βασιλιά Ορμ και στην τρίαινα της μητέρας του Αρθουρ.

Desaad

Ενας καινούργιος χαρακτήρας κάνει την εμφάνισή του την ταινία, ο Desaad, με τον οποίο ο κακός Steppenwolf έχει αρκετές συνομιλίες για την αποστολή του στην Γη. Ο Desaad στα κόμικς είναι ένας από τους υπαρχηγούς του Darkseid και βασανιστής των αιχμαλώτων του.

Darkseid

Μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές προσθήκες στην ταινία ήταν κι αυτή του κακού Darkseid. Στην ταινία του Γουίντον ο Steppenwolf παρουσιάζονταν ως ο μοναδικός κακός, αλλά εδώ γίνεται ξεκάθαρο πως ο Darkseid κινεί όλα τα νήματα από τον πλανήτη του Apokolips. Ηταν αυτός που νικήθηκε από τους ήρωες της Γης 2.000 χρόνια πριν και τώρα ζητά εκδίκηση. Ο Darkseid δημιουργήθηκε από τον Τζακ Κίρμπι στην σειρά κόμικς «Fourth Wall Saga», τρία χρόνια πριν η Marvel παρουσιάσει τον Thanos, και είναι ένας «Νέος Θεός» ο οποίος έχει ως σκοπό να κατακτά κόσμους μέχρι να ανακαλύψει την «εξίσωση της Αντι-Ζωής» μιας φόρμουλας που επιτρέπει σε όποιον την κατέχει να έχει τον πλήρη έλεγχο του μυαλού κάθε ζωντανού οργανισμού.

«Γνώριζα κάποτε κάποιον ο οποίος θα λάτρευε να πετάξει με αυτό»

Η Νταϊάνα βλέποντας το αεροπλανοφόρο Flying Fox αναφέρεται φυσικά στον Στιβ Τρέβορ, ο οποίος πέθανε στα γεγονότα του «Wonder Woman».

Justice League: The Snyder Cut 607 5

Green Lantern

Κατά την δίαρκεια του φλασμπάκ με την μάχη των ηρώων με τον Darkseid και τον στρατό του, βλέπουμε έναν Green Lantern να σκοτώνεται και το δαχτυλίδι του να φεύγει για να βρει τον επόμενο που θα το φορέσει. Αυτό ο εξωγήινος που το φορούσε ίσως να ήταν ο Γιάλαν Γκουρ, ένας από τους Lantern ο οποίος προστάτευε τον Διαστημικό Τομέα 2814 (μέσα στον οποίο βρισκόταν και η Γη) πριν 2.000 χρόνια περίπου.

Θεοί της ελληνικής μυθολογίας

Βλέπουμε τον Δία, την Αρτεμις και τον Αρη να πολεμούν τον Darkseid και τον στρατό του 2.000 χρόνια πριν

Βασιλιάς Αρθούρος

Οι δυο άνθρωποι οι οποίοι θάβουν το ένα από τα τρία Mother Boxes στην Γη είναι ο Βασιλιάς Αρθούρος και Σερ Μπορς.

Το 7 στην φανέλα του Βίκτορ Στόουν

Σε ένα από τα φλάσμπακς βλέπουμε πως ο Βίκτορ Στόουν είναι παίχτης σε ομάδα του αμερικάνικου φούτμπολ και φοράει την φανέλα με τον αριθμό 7. Κάποιοι θεωρούν πως ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει τα μέλη της Justice League μιας και σχεδόν πάντα ήταν ο αριθμός μελών της ομάδας. Στην ταινία υπάρχουν έξι, αλλά στα διάφορα διαφημιστικά της ταινίας υπήρχε το σλόγκαν «ενώστε τους επτά», κάτι που αργότερα διαγράφτηκε τελείως.

Ο πίνακας αποτελεσμάτων του GCU

O πίνακας των αποτελεσμάτων του φούτμπολ στο GCU είναι χορηγία της Wayne Enterprises.

«Η Μεταμόρφωση» του Κάφκα

Ο Cyborg διαβάζει την «Μεταμόρφωση» του Κάφκα στο σπίτι του, κάτι που φαίνεται πως δένει με όλα όσα έχουν συμβεί στον χαρακτήρα του.

Λίντα Τζ. Ριντ

Ο Cyborg βοηθάει μια γυναίκα βάζοντας 100.000 δολάρια στον λογαριασμό της για να τα βγάλει πέρα. Αυτή ονομάζεται Λίντα Τζ. Ριντ και πολλοί πιστεύουν πως πρόκειται για την Λίντα Ριντ από την χρυσή εποχή των κόμικς της DC, αλλά όλο αυτό μπορεί να είναι μια απλή σύμπτωση μιας και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σχέση εδώ.

Αναμορφωτήριο του Iron Heights

O Μπάρι επισκέπτεται τον πατέρα του στο αναμορφωτήριο του Iron Height, το οποίο είναι κάτι σαν το Ασυλο του Ακραμ για την Central City.

«Ενα πολύ όμορφο εβραϊκό αγόρι»

Οταν ο Batman δείχνει στον Flash μια φωτογραφία του εκείνος λέει πως πρόκειται για «ένα πολύ όμορφο Εβραίο αγόρι». Ο ηθοποιός Εζρα Μίλερ είναι Εβραίος και υπάρχουν αναφορές πως το ίδιο ισχύει και για τον Μπάρι Αλεν αλλά δεν φαίνεται να είναι κάτι τόσο σημαντικό για τον χαρακτήρα του στα κόμικς.

Justice League: The Snyder Cut 607 2

Νοηματική γλώσσα των γοριλών

Ο Μπάρι λέει πως γνωρίζει την νοηματική γλώσσα των γοριλών κάτι που ίσως αναφέρεται στον Γροντ ένας από τους πιο διάσημους κακούς του Flash.

Speed Force

Ο Flash αναφέρεται αρκετές φορές στο Speed Force μια μυθική οντότητα η οποία προστατεύει τον Flash από οτιδήποτε κακό, δίνοντάς του την ταχύτητα του φωτός αλλά και την δυνατότητα να παίξει με τον χρόνο.

Ο Κρίσπους Αλεν

Γνωρίζουμε για λίγο τον Κρίσπους Αλεν, έναν αστυνομικό της Γκόθαμ, ο οποίος στα κόμικς πεθαίνει και στο σώμα του μπαίνει το Spectre, και γίνεται η ενσάρκωση του θεού της εκδίκησης.

Η νήσος Στράικερ

Η Justice League ακολουθεί τον Steppenwolf στους υπονόμους κάτω από τη Μετρόπολις και τη νήσο Στράικερ, αναφορά στην φυλακή (τύπου) Αλκατράζ για τους κακούς της.

Οι Ναζί βρίσκουν ένα Mother Box

Κι εδώ οι Ναζί και ο Χίτλερ, όπως και στην Marvel, δείχνουν να έχουν ένα τεράστιο ενδιαφέρον στον αποκρυφισμό, μιας και καταφέρνουν να ανακαλύψουν ένα από τα Mother Boxes. Στα κόμικς ο Χίτλερ καταφέρνει να βρει το μυθικό Δόρυ του Πεπρωμένου, το δόρυ που τραυμάτισε τον Χριστό πάνω στον σταυρό και το οποίο χρησιμοποίησε για να σταματήσει του υπερήρωες.

Martian Manhunter

Δεν είναι μόνο ο Darkseid ο οποίος κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην ταινία του Σνάιντερ. Σε μια σκηνή βλέπουμε την Μάρθα Κεντ να επισκέπτεται μια βουτηγμένη μέσα στην θλίψη της Λόις Λέιν, μετά και τον θάνατο του Superman, για να προσπαθήσει να την πείσει να επιστρέψει στην κανονική ζωή. Φεύγοντας βλέπουμε πως μεταμορφώνεται στην ουσία στον Martian Manhunter, έναν ακόμα υπερήρωα της DC, και αργότερα μέλος της Justice League, ο οποίος αποκαλύπτεται πως ήταν κρυμμένος όλο αυτόν τον καιρό μπροστά στα μάτια μας στον ρόλο του στρατιωτικού Κάλβιν Σουάνγουικ που γνωρίσαμε στις ταινίες «Ανθρωπο από Ατσάλι» και «Batman v Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης».

Η έχθρα μεταξύ των κατοίκων της Ατλαντίδας και των Αμαζόνων

Κατά την διάρκεια της ταινίας γίνεται συχνά αναφορά για την έχθρα μεταξύ των Αμαζόνων και των κατοίκων της Ατλαντίδας. Στα κόμικς, και κυρίως στην ιστορία «Flashpoint», τα δυο έθνη πάνε σε πόλεμο ο οποίος αφήνει ολόκληρη την Ευρώπη πλημμυρισμένη.

Τα γενέθλια του Γουέσλι Ρόου

Ο Μπάρι Αλεν προσποιείται πως είναι υπάλληλος των εργαστηρίων S.T.A.R. Η ταυτότητά του, στην ταινία του Γουίντον, γράφει πως έχει γενέθλια 6 Νοεμβρίου 2020 (το οποίο τότε τον έκανε μόλις 7 ετών) ενώ τώρα γράφει 30 Σεπτεμβρίου 1997.

Δυο νομίσματα

Στο όρμα του Cyborg στο οποίο βλέπουμε να καίγεται το πτώμα της Νταϊάνα, δείχνει πως έχει τα μάτια της δυο νομίσματα, σαφή αναφορά στην ελληνική μυθολογία και τα δυο νομίσματα που θέλουν οι νεκροί να δώσουν στον Χάροντα όταν είναι να περάσουν τον Αχέροντα ποταμό και να πάνε στον Αδη.

zack snyder justice league 607

Τα λέιζερ από τα μάτια του Darkseid

Στο ίδιο όραμα βλέπουμε τον Aquaman να σκοτώνεται από τον Darkseid από λέιζερ που βγάζει από τα μάτια του, γνωστά κι ως Ακτίνες-Ωμέγα.

O Green Lanter Kilowog

Στην ίδια σκηνή όπου ο, κακός πλέον, Superman κρατάει στα χέρια του το πτώμα του Batman, βλέπουμε να είναι δίπλα του και το πτώμα ενός Green Lantern. Φαίνεται να είναι εκείνο του Kilowog, του πιο διάσημου ίσως εξωγήινου Lantern.

Το κάμεο του Τζίμι Ολσεν

Μπορεί ο Τζίμι Ολσεν να σκοτώθηκε στο «Batman v Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης» αλλά κάνει την εμφάνισή του στην ταινία, κατά κάποιον τρόπο. Ο ηθοποιός Μαρκ ΜακΚλουρ ο οποίος παίζει τον ρόλο του Ολσεν στις ταινίες με πρωταγωνιστή τον Κρίστοφερ Ριβς, εμφανίζεται εδώ ως ο αστυνομικός τον οποίο σώζει ο Cyborg όταν ο Superman πετάει προς το μέρος του ένα αυτοκίνητο. Η σκηνή αυτή δεν υπήρχε στην ταινία του Γουίντον, με τον ΜακΚλουρ να κάνει την εμφάνισή του εκεί ως ένας αστυνομικός όταν ο Αλεν πάει να επισκεφτεί τον πατέρα του στην φυλακή.

Η μαύρη στολή του Superman

Οταν πέθανε ο Superman στο κόμικ «Death of Superman» το 1992, και αναστήθηκε πάλι στο 1993, φόρεσε μια νέα μαύρη στολή η οποία τον βοηθούσε να απορροφήσει περισσότερες ακτίνες του ήλιου για να αναρρώσει. Ο Σνάιντερ μάλλον χρησιμοποίησε αυτή την στολή στην ταινία του περισσότερο ως φόρο τιμής στην συγκεκριμένη ιστορία πάρα για οτιδήποτε άλλο.

Granny Goodness

Οταν ανοίγει η πύλη στο πλανήτη του Darkseid Apokolips βλέπουμε δίπλα του μια γυναίκα με λευκά μαλλιά. Αυτή είναι η Granny Goodness, μια ακόμα σαδίστρια υπαρχηγός του Darkseid, η οποία εκπαιδεύει τον στρατό του με μεθόδους βασανισμού και πλύση εγκεφάλου.

«Ενα τεράστιο στρογγυλό τραπέζι, με έξι καρέκλες»

H ατάκα αυτή ακούγεται στο τέλος της ταινίας όπου ο Batman και η Wonder Woman ετοιμάζουν το αρχηγείο της Justice League, γνωστό κι ως Αίθουσα της Δικαιοσύνης.

Ασυλο Αρκαμ

Σε μια από τις τελευταίες σκηνές της ταινίας βλέπουμε πως το Ασυλο Αρκαμ χτίστηκε το 1974, σαφής αναφορά στην πρώτη εμφάνιση της φυλακής στο τεύχος του #258 του «Batman» το οποίο κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1974.

Knigthmare: ο εφιάλτης του Batman

O επίλογος της ταινίας είναι τελείως διαφορετικός από εκείνον του 2017, μιας και εδώ ο Ζακ Σνάιντερ μας μεταφέρει σε ένα μετα-αποκαλυπτικό «Knightmare» κόσμο, όπου ο Darkseid έχει κατακτήσει την Γη και ο Superman έχει υποκύψει στην εξίσωση της αντι-ζωής, ο Batman μαζί με τον Flash, τον Deathstroke, τη Μέρα και τον Joker να προσπαθούν να τους σταματήσουν. Μια σκηνή που δείχνει το όραμα του Σνάιντερ για το franchise το οποίο πάντα είχε σκοπό να το κάνει σε δυο μέρη. Υπάρχουν αναφορές για τον θάνατο της Χάρλεϊ Κουίν και τις Λόις Λέιν, για το ότι ο Darkseid ελέγχει τον Superman αλλά και για τον Robin ο οποίος μάλλον έχασε την ζωή του από τον Joker.

Hallelujah

Ενα cover του τραγουδιού του Λέοναρντ Κόεν «Hallelujah», το οποίο τραγουδά η Αλισον Κρόου, ακούγεται στους τίτλους τέλους της ταινίας. Το συγκεκριμένο τραγούδι έχει ιδιαίτερη σημασία στον Σνάιντερ, ο οποίος το έχει χρησιμοποιήσει και σε άλλες ταινίες όπως το «Watchmen», μιας και ήταν ένα από τα αγαπημένα της κόρης του Οτομ, της οποία η αυτοκτονία τον ανάγκασε να αποχωρήσει από την ταινία το 2017. Αξίζει να σημειωθεί πως η διασκευή της Αλισον Κρόου είχε φανεί τότε στον Σνάιντερ πολύ ρομαντική, εξ ου και χρησιμοποιήσε την αυθεντική ηχογράφηση από τον Λέοναρντ Κοέν. Στο «Justice League» του Τζος Γουίντον στους τίτλους αρχής ακούγεται το «Everybody Knows» του Λέοναρντ Κοέν σε διασκευή της Σιγκριντ.



Διαβάστε ακόμα: Πώς ο Ζακ Σνάιντερ διαφοροποίησε το όραμά του με το «Zack Snyder's Justice League» από εκείνο του Τζος Γουίντον

justice league 607